M.e.r. beoordelingsbesluiten project vooroeververdedigingen Oosterschelde locaties Oost-Bevelandpolder, Wemeldinge-Oost en Wemeldinge-West, Rijkswaterstaat

KENNISGEVING

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat voor de activiteit het herstellen van de vooroevers op de locaties Oost-Bevelandpolder, Wemeldinge-Oost en Wemeldinge-West en het aanbrengen van een ecotoplaag op deze locaties geen milieueffectrapport behoeft te worden opgesteld, aangezien er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.

Inhoud m.e.r. – beoordelingsbesluit

De vooroeververdedigingen van de dijkvakken Oost-Bevelandpolder, Wemeldinge-Oost en Wemeldinge-West voldoen niet aan de veiligheidsnorm voor de instandhouding van de achterliggende primaire waterkeringen.

Rijkswaterstaat is voornemens ter plaatse van deze locaties herstelwerkzaamheden uit te voeren. Om de vooroevers ter plaatse te herstellen wordt de overgang van golf- naar stroomzone uitgevuld met materiaal met een hoog soortelijk gewicht. Aanvullend op de veiligheidsopgave zal ter vergroting van de biodiversiteit en de bevordering van het herstel van het bodemleven de bestortingen afgedekt worden met een natuurvriendelijk ecologische “toplaag”. Voor de aanleg, wijziging of uitbreiding van werken inzake kanalisering of ter beperking van overstromingen, met inbegrip van primaire waterkeringen en rivierdijken (categorie D3.2) geldt conform het Besluit milieueffectrapportage een m.e.r. – beoordelingsplicht. Bovengenoemde herstelwerkzaamheden zijn dan ook m.e.r.-beoordelings-plichtig, aangezien de werkzaamheden in de Oosterschelde het doel hebben om de primaire waterkering te versterken om zo overstromingen te voorkomen. Op grond van de bijlage bij het Besluit m.e.r. is vaststelling van het projectplan Waterwet het m.e.r. – beoordelings-plichtige besluit.

Terinzagelegging

De besluiten met bijbehorende stukken liggen van 15 december 2017 voor een periode van zes weken ter inzage bij:

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18 te Middelburg;

  • Gemeente Kapelle, Kerkplein 1 te Kapelle (voor wat betreft locaties Wemeldinge-Oost en Wemeldinge-West);

  • Gemeente Goes, M.A. de Ruijterlaan 2 te Goes (voor wat betreft locatie Oost-Bevelandpolder);

  • Gemeente Noord-Beveland, Voorstraat 31 te Wissenkerke Goes (voor wat betreft locatie Oost Bevelandpolder).

Bezwaar

Het m.e.r. beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is. Belanghebbenden kunnen hun bezwaren tegen deze beoordelingsbesluiten kenbaar maken in de procedure van het uiteindelijke besluit, te weten de vaststelling van de projectplannen Vooroeververdediging Oosterschelde, locaties Oost-Bevelandpolder, Wemeldinge-Oost en Wemeldinge-West. Deze laatste ontwerpbesluiten worden binnenkort bekend gemaakt.

Middelburg, 11 december 2017

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, Waarnemend directeur Netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Zee en Delta, S.J.M. Bosman

Naar boven