Besluit van 7 december 2017 nr. 2017002133, houdende departementale herindeling met betrekking tot generieke digitale overheid voor bedrijven

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, d.d. 1 december 2017, kenmerk 3215411;

Gelet op artikel 44 van de Grondwet;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt belast met de behartiging, voor zover deze voor 1 december 2017 was opgedragen aan Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat, van aangelegenheden op het terrein van:

  • a. het randvoorwaardelijke beleid ten aanzien van digitale informatievoorziening en dienstverlening van de overheid aan bedrijven en de daaruit voortvloeiende inrichting, beschikbaarstelling, instandhouding, werking en beveiliging van generieke digitale overheidsvoorzieningen waarmee ten behoeve van ondernemingen en rechtspersonen diensten kunnen worden verleend door bestuursorganen en instanties met een publieke taak;

  • b. de elektronische identificatie en authenticatie ten behoeve van de toegang tot diensten van bestuursorganen en instanties met een publieke taak.

Artikel 2

De taken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden dienovereenkomstig gewijzigd.

Artikel 3

De organisatorische, personele en rechtspositionele aspecten van de in de artikelen 1 en 2 bedoelde herindeling van departementale taken worden uitgewerkt in overleg tussen Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 december 2017.

Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken en Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de daarbij behorende nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Hoge Colleges van Staat, de Raad van Ministers, de Gevolmachtigde Ministers van Aruba, van Curaçao en van Sint Maarten en de ministeries.

Wassenaar, 7 december 2017

Willem-Alexander

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

NOTA VAN TOELICHTING

Met dit besluit wordt de overgang geregeld van het beleidsterrein van generieke digitale overheid voor bedrijven naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hierover is overeenstemming bereikt tussen de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De over te hevelen taak betreft in de eerste plaats de randvoorwaardelijke beleidsontwikkeling voor en de ontwikkeling en realisatie van de digitale basisvoorzieningen voor bedrijven, met inbegrip van de bijbehorende regelgeving, het bijbehorende toezicht en de bijbehorende bestuurlijke structuur voor de aansturing en financiering van deze voorzieningen. Op het moment van inwerkingtreding van onderhavig besluit betreft het de volgende voorzieningen: het digitaal ondernemersplein, de berichtenbox voor bedrijven, Digipoort, de eDelivery-gateway en het in ontwikkeling zijnde Mijn Overheid voor Ondernemers. Het digitaal ondernemersplein en de berichtenbox voor bedrijven vinden hun grondslag in de Dienstenwet en artikel 5 van de Wet op de Kamer van Koophandel.

Ook het ontwikkelen en implementeren van standaarden ten behoeve van het vergemakkelijken van het digitale verkeer tussen de overheid en ondernemingen en rechtspersonen behoort tot deze taak, evenals de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en het beheer van digitale regelhulpen voor bedrijven, het stimuleren van e-factureren binnen de overheid en het doorontwikkelen en stimuleren van het gebruik binnen de overheid van Standard Business Reporting (SBR).

Met dit besluit wordt de verantwoordelijkheid voor een aantal digitale voorzieningen en de wettelijke verantwoordelijkheden (vervat in artikelen in de Dienstenwet) overgedragen van de Minister van Economische Zaken en Klimaat naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit laat onverlet dat de verantwoordelijkheid voor het bedrijfslevenbeleid in algemene zin bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat blijft, waaraan mede uitvoering wordt gegeven door middel van de Dienstenwet en de digitale voorzieningen. Over de wijze waarop de genoemde verantwoordelijkheden kunnen worden waargemaakt, zullen nadere werkafspraken worden gemaakt tussen de beide Ministers.

Bedoelde overheveling laat ook de beleidsverantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat voor de interne markt en in het bijzonder het vrij verkeer van goederen en diensten onverlet. Die beleidsverantwoordelijkheid omvat onder meer:

  • de Nederlandse standpuntbepaling over het dienstenpakket waaronder de voorstellen voor de e-card, zoals gepresenteerd in januari 2017, en over het nalevingspakket waaronder het voorstel voor de Single Digital Gateway, zoals gepresenteerd in mei 2017, waarbij gelet op de verantwoordelijkheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een goed openbaar bestuur, in gezamenlijkheid met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal worden opgetrokken, en

  • de algemene beleidsverantwoordelijkheid voor implementatie en handhaving van interne-marktregels.

Het tweede belangrijke onderdeel van de over te hevelen taak betreft de digitale identificatie (eID). Op dit dossier wordt al intensief samengewerkt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In het in voorbereiding zijnde wetsvoorstel generieke digitale infrastructuur heeft digitale identificatie voor burgers en bedrijven een belangrijke plaats. De verantwoordelijkheid voor het huidige publiek-private afsprakenstelsel voor elektronische toegangsdiensten ETD (bestaande uit eHerkenning voor bedrijven en Idensys voor burgers) wordt overgeheveld naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Grensoverschrijdende elektronische identificatie is ook een onderdeel van de digitale basisinfrastructuur. Het onderdeel elektronische identificatie binnen de Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG (PbEU 2014, L 257) (hierna: de eIDAS-verordening) wordt daarom de verantwoordelijkheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit brengt onder meer met zich dat de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verantwoordelijk is voor het proces van notificeren van Nederlandse stelsels voor elektronische identificatiemiddelen bij de Europese Commissie en voor de in verband met wederzijdse erkenning van elektronische identificatiemiddelen functionerende voorzieningen.

Ook het opdrachtgeverschap aan, en de samenwerkingsovereenkomsten met RVO, Logius, DICTU en KvK gaan over, voor zover deze opdrachten of samenwerkingsovereenkomsten voortkomen uit de verantwoordelijkheid voor de voornoemde voorzieningen en beleidsverantwoordelijkheden.

Bovengenoemde taken werden uitgevoerd door een deel van de directie Regeldruk en ICT-beleid van het Directoraat-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat blijft verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling voor het ondernemersklimaat, voor digitale economie en telecomnetwerken en voor de (digitale) interne markt en marktordening. Voorts blijft de Minister van Economische Zaken en Klimaat verantwoordelijk voor het onderdeel vertrouwensdiensten uit de voornoemde eIDAS-verordening, dat wordt uitgevoerd met de Wet uitvoering EU-verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten. Ook blijft de verantwoordelijkheid voor domein-specifieke digitale voorzieningen voor het verkeer tussen onderdelen van de overheid en ondernemingen en rechtspersonen bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Daarbij kan gedacht worden aan Tenderned, een voorziening die exclusief wordt toegepast in het aanbestedingsdomein en haar grondslag vindt in de Aanbestedingswet 2012.

De desbetreffende taken en organisatie worden overgeheveld van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De overige organisatorische aspecten, met inbegrip van de financiële, alsmede de personele en rechtspositionele aspecten van de overgang van de verantwoordelijkheid voor het genoemde beleidsterrein zullen nader worden uitgewerkt in overleg tussen de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit betreft onder meer de overgang dan wel toerekening van personeel behorende tot algemene, staf (inclusief juridische)- en bedrijfsvoeringsonderdelen.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

Naar boven