Eefde, Kapperallee / instellen gewichtsbeperking bruggen sluizencomplex

Logo Lochem

2017-100191

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem

Overwegingen

Beschrijving gebied, weg of straat

Het besluit wordt genomen voor de volgende weg :

De Kapperallee te Eefde ter hoogte van de in deze weg gelegen bruggen op het sluizencomplex Eefde.

Beheer en onderhoud

Rijkswaterstaat is eigenaar van deze bruggen en is daarmee verantwoordelijk voor de instandhouding en het beheer van de brugconstructies. De wegbeheerder is verantwoordelijk voor het in stand houden en het beheer van de weg die over de bruggen loopt. Daarmee is de wegbeheerder bevoegd gezag voor het nemen van een verkeersbesluit voor as- en totaallastbeperkingen.

Beschrijving feitelijk gedrag

De Kapperallee vormt de verbindingsroute tussen de provinciale weg N826 en de kom van Eefde.  Op dit moment geldt er voor de in deze weg gelegen bruggen op het sluizencomplex geen as- of totaallastbeperking.

Gewenste maatregel

Vanuit haar verantwoordelijkheid heeft Rijkswaterstaat een onderzoek laten uitvoeren naar de actuele draagkracht van haar bruggen. De bruggen bleken niet geschikt voor gebruik door zwaar verkeer. Op verzoek van Rijkswaterstaat dient er een voertuigmassa-beperking van 30 ton en aslastbeperking van 7 ton te worden ingesteld op de bruggen gelegen in het sluizencomplex. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat zij de veiligheid op haar bruggen bij zwaarder gebruik dan hierboven, niet langer garandeert.

Omdat er op korte termijn geen versterkende maatregelen mogelijk zijn, zijn wij als wegbeheerder vanuit onze verantwoordelijkheid genoodzaakt om beperkingen te stellen aan het gebruik van de weg. De enige effectieve maatregelen om de veiligheid te waarborgen voor de korte termijn is het instellen van een as- en totaallastbeperking.

Spiegelen van feitelijk gedrag aan beoogd functioneren

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Deze maatregel wordt genomen om de veiligheid op de weg te verzekeren;

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Legitimiteit: Gelet op het bepaalde ter zake in de Wegenwet, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens en het Besluit Administratieve Bepalingen in zake het Wegverkeer (BABW);          

Besluit Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem besluiten; 

1.Door het plaatsen van het verkeersteken bord C20 van bijlage 1 van het RVV 1990, op de Kapperallee ter hoogte van de bruggen in het sluizencomplex te Eefde een aslast-beperking in te stellen van 7 ton.

2.Door het plaatsen van het verkeersteken bord C21 van bijlage 1 van het RVV 1990, op de Kapperallee ter hoogte van de bruggen in het sluizencomplex te Eefde een voertuigmassa-beperking in te stellen van 35 tonOverwegingen ten aanzien van het besluit

 

Naar boven