Ontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte ‘De Kade’ (incl. ontwerpbesluit hogere waarden) en het Concept-beeldkwaliteitsplan ‘De Kade’, gemeente Maassluis

Logo Maassluis

Burgemeester en wethouders van Maassluis maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 110c Wet geluidhinder en de Inspraakverordening bekend dat met ingang van 8 december 2017 gedurende een periode van zes weken het ontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte ‘De Kade’ met planidentificatie NL.IMRO.0556.BP20228-ON01, het ontwerpbesluit hogere waarden en het concept-beeldkwaliteitsplan ‘De Kade’ in het publiekscentrum in de hal van het stadhuis voor een ieder ter inzage ligt.

 

Ontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte ‘De Kade’

Het ontwerpbestemmingsplan betreft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, dat door de Minister van I en M is opgenomen in het Besluit uitvoering Crisis-en herstelwet. Een dergelijk bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is de voorloper van het omgevingsplan van de Omgevingswet. De bedoeling is op deze manier een flexibel en integraal kader te bieden voor de organische en gefaseerde ontwikkeling van de locatie.

 

Inhoudelijk maakt het bestemmingsplan de bouw van 550 tot maximaal 600 woningen mogelijk en biedt het ruimte voor 125 arbeidsplaatsen (werken aan huis, lichte bedrijvigheid en voorzieningen). Het plan gaat uit van een centrale ontsluitingsweg genaamd de ‘Handelskade’ met daaraan 6 lussen aan het groen die binnen de kaders met verschillende woningtypen ingevuld kunnen worden. Aan de oostzijde van het plan is de mogelijkheid voor een hoogbouwelement. In het ontwerpbestemmingsplan wordt enerzijds flexibiliteit geboden voor de vastgoedontwikkeling en anderzijds worden de kwalitatieve uitgangspunten voor het openbaar gebied en milieuaspecten op een robuuste wijze geborgd.

 

Het plangebied van het bestemmingsplan ligt in het zuidoosten van Maassluis, tussen de spoorlijn van de Hoekse Lijn en de Nieuwe Waterweg. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door de Deltaweg en aan de oostzijde door de Vlaardingsedijk. Het grootste gedeelte van het gebied is de afgelopen periode in gebruik geweest als bedrijfsterrein van Conline Coatings b.v. Naast dit bedrijfsterrein zijn ook omliggende gronden (terrein Pro Rail, de dijk en deel van de Nieuwe Waterweg) meegenomen.

 

Concept-Beeldkwaliteitsplan de Kade (incl. welstandscriteria)

Hoofdstuk 7 van de Welstandsnota (2012) bepaalt dat het opstellen van welstandscriteria voor (her)ontwikkelingsprojecten een vast onderdeel dient te vormen van de stedenbouwkundige planvoorbereiding. De gemeenteraad dient deze criteria – na het verlenen van inspraak - vast te stellen. In het kader van de ontwikkeling van De Kade is een beeldkwaliteitsplan opgesteld als instrument voor integrale afstemming tussen stedenbouw, architectuur en inrichting van de openbare ruimte. Als onderdeel van het beeldkwaliteitsplan zijn in hoofdstuk 6 de welstandscriteria opgenomen. Deze criteria bevatten de architectonische verschijningsvorm van de bouwwerken en zullen worden gebruikt bij de toetsing van de bouwplannen.

 

Ontwerpbesluit hogere waarden op grond van Wet geluidhinder

Bij de voorbereiding van het plan is op basis van de uitgevoerde akoestische onderzoeken gebleken dat er zowel voor wat betreft het weg- en railverkeer als het industrielawaai sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde als bedoeld in de Wet geluidhinder. Het college heeft het voornemen om voor de woningen/appartementen hogere waarden vast te stellen.

 

Ter inzage

De ontwerpbesluiten met bijbehorende stukken liggen ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 110c Wet geluidhinder en de Inspraakverordening met ingang van 8 december 2017 gedurende een periode van zes weken in het publiekscentrum in de hal van het stadhuis voor een ieder ter inzage

 

Het digitale ontwerpbestemmingsplan is ook te raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast zijn het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpbesluit hogere waarden en het concept-beeldkwaliteitsplan als pdf-bestand te raadplegen op www.officielebekendmakingen.nl

 

Indienen inspraakreacties en zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder tegen de ontwerpbesluiten zienswijzen resp. inspraakreacties naar voren brengen.

 

Zienswijzen inzake ontwerpbestemmingsplan dienen bij voorkeur schriftelijk te worden ingediend en te worden gericht aan de gemeenteraad van Maassluis, Postbus 55, 3140 AB te MAASSLUIS onder vermelding van ‘Zienswijze Ontwerpbestemmingsplan De Kade”.

 

Inspraakreacties inzake het concept-beeldkwaliteitsplan dienen bij voorkeur schriftelijk te worden ingediend en te worden gericht aan de gemeenteraad van Maassluis, Postbus 55, 3140 AB te MAASSLUIS onder vermelding van ‘Inspraakreactie Concept-Beeldkwaliteitsplan De Kade”.

 

Zienswijzen inzake het ontwerpbesluit hogere waarden dienen bij voorkeur schriftelijk te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Maassluis, Postbus 55, 3140 AB te MAASSLUIS onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerpbesluit hogere waarden BP De Kade’.

 

Zienswijzen kunnen ook mondeling naar voren worden gebracht. Hiervoor dient tijdig, bij voorkeur uiterlijk een week voor het einde van de terinzagelegging, een telefonische afspraak te worden gemaakt.

 

Informatieavond dinsdag 19 december 2017 

Op dinsdagavond 19 december 2017 organiseren de ontwikkelaar van het gebied en de gemeente een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden. De avond vindt plaats in basisschool CBS Het Spectrum, Fenacoliuslaan 3 te Maassluis. De koffie staat klaar vanaf 19.15 uur. De informatieavond start met een presentatie om 19.30 uur. Daarna is er ruimte voor vragen aan ontwikkelaar en gemeente. De avond eindigt om ca. 21.00 uur.

U bent van harte welkom. 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw A. van Burik - van der Vlugt via het algemene telefoonnummer 14010 of (bij voorkeur) via A.I.M.van.Burik@maassluis.nl

 

Maassluis, 7 december 2017

 

Naar boven