Verkeersbesluit: Realisatie algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij winkels Hoofdstraat, Herkenbosch.

Logo Roerdalen

Gem.reg.nr. Z17-001166

Specialist Verkeer R. Walraven

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ROERDALEN

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;  

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers ;

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Is het gewenst om

Eén algemene gehandicaptenparkeerplaats te realiseren voor mindervalide bezoekers aan de winkels gelegen aan de Hoofdstraat in Herkenbosch.

 

Motivering

Tussen Hoofdstraat 8 tot en met 16 is een concentratie van verschillende winkels. In dez straat liggen ook een aantal parkeerplaatsen. Voor mindervalide is er momenteel geen parkeerplaats gereserveerd. Voor mindervalide mensen is het gewenst dat deze voorzieningen goed bereikbaar blijven. Op deze manier kunnen zij deel blijven nemen aan het maatschappelijk leven. Om aan deze wens tegenmoet te komen gaat de gemeente een algemene gehandicaptenparkeerplaats aanwijzen in de nabijheid van deze voorzieningen. Voorgesteld wordt deze te realiseren ter hoogte Hoofdstraat 10. Op deze plek is veel ruimte voor een achter de auto wat prettig is met rolstoelvervoer.

 

Juridisch kader verkeersbesluit

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.  

In artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist.  

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat:

De plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

a) de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage1,

behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4,

E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel d, wordt aangebracht;

b) de volgende verkeerstekens op het wegdek:

1. doorgetrokken strepen;

2. aanduiding van fietsstroken;

3. aanduiding van busstroken en busbanen;

4. voetgangersoversteekplaatsen;

5. gele doorgetron strepen;

6. gele onderbroken strepen

7. haaientanden  

In onderstaande tekst wordt aangegeven waar borden worden geplaatst en markeringen worden aangebracht.  

Uit artikel 12 BABW blijkt dat voor het plaatsen of verwijderen van fysieke maatregelen, zoals drempels en inritconstructies, geen verkeersbesluit vereist is. Deze fysieke maatregelen vallen dan ook buiten het verkeersbesluit.

Aanpak en inrichting

De algemene gehandicaptenparkeerplaats wordt gerealiseerd door het plaatsen van het verkeersbord E6 (RVV 1990) en het aanbrengen van ondersteunende markering.

 

Belangenafweging

Overwegende dat:

- Zich tussen de Hoofdstraat 8 tot en met 16 een concentratie van verschillende winkels bevindt;

- Er voor bezoekers van de diverse winkels parkeergelegenheid is op de parkeerhavens langs de Hoofdstraat;

- De winkels ook bezocht worden door mindervalide weggebruikers in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart;

- Voor deze doelgroep in het langsparkeren geen afzondelijke parkeervoorziening voorhanden is;

- Het voorkomt dat er daarom verder weg geparkeerd moet worden op relatief grote afstand van de winkels;

- Er door de verschillende winkeliers is verzocht om een van de langsparkeerhavens een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen;

- Daarmee wordt bewerkstelligd dat mindervalide bezoekers die afhankelijk zijn van gemotoriseerd vervoer om zich te verplaatsen, hun voertuig in de buurt van de winkels kunnen parkeren;

- Dit er aan bijdraagt dat weggebruikers in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart een actief en mobiel leven kunnen leiden en daardoor aan het algemeen maatschappelijke verkeer kunnen deelnemen;

- Het aanwijzen van een extra gehandicaptenparkeerplaats;

- Voor zover belanghebbenden nadelige gevolgen ondervinden van het verkeersbesluit deze niet onevenredig zijn in verhouding tot de met dit besluit te dienen doelen (artikel 3:4, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht).

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gepleegd omtrent deze maatregel met de taakaccenthouder verkeer van de basiseenheid Echt-Susteren-Roerdalen van de politieregio Limburg en dat zij positief adviseert. Het betreffende overleg heeft plaatsgevonden op donderddag 30 november 2017.

Besluit:

  • I.

    Eén algemene gehandicaptenparkeerplaats te realiseren op een bestaande parkeerplaats ter hoogte Hoofdstraat 10 in Herkenbosch;

     

  • II.

    Een en ander uit te voeren door het plaatsen van het verkeersbord E6 (RVV 1990) en het aanbrengen van de daarbij behorende markeringen, conform situatietekening Z17-001166;

  •  

St. Odiliënberg, 29 november 2017

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen,

krachtens mandaat,  

 

R (Rob) Walraven

Specialist Verkeer

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH Sint Odiliënberg. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a)

    naam en adres

  • b)

    de dagtekening

  • c)

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit "Z17-00001166 Realisatie algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij winkels Hoofdstraat in Herkenbosch"

  • d)

    de gronden van het bezwaar

 

Wanneer u van mening bent dat vanwege spoed niet op het besluit op uw bezwaarschrift gewacht kan worden, kunt u bij de voorzieningsrechter van de Rechtbank Limburg, sector Bestuursrecht, Postbus 950 te 6040 AZ Roermond verzoeken dit besluit te schorsen en/of een voorlopige voorziening te treffen.

Naar boven