Besluit van de Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 december 2017, nr. 2159781, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Commissie onderzoek naar geweld in de jeugdzorg en jeugdhulp

De Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluiten:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Commissie onderzoek naar geweld in de jeugdzorg en jeugdhulp wordt als volgt gewijzigd:

A

In het besluit wordt ‘1 oktober 2018’ telkens vervangen door: 31 december 2018.

B

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid vervalt.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g. door een puntkomma wordt, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. prof. dr. J. Hendriks, wonende te Leiden.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

De Commissie Onderzoek naar geweld in de jeugdzorg en jeugdhulp (de commissie) stelt de Ministers voor Rechtsbescherming en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport periodiek op de hoogte van de voortgang van het onderzoek. Daarbij is het de ministers gebleken dat de selectie van deskundigen voor het verrichten van dit onderzoek meer tijd heeft gevergd dan oorspronkelijk was voorzien. Afronding van het onderzoek op de eerder vastgelegde datum is hierdoor niet meer mogelijk. Het betrokken instellingsbesluit wordt om die reden gewijzigd. Daarnaast heeft de commissie het verzoek aan de ministers voorgelegd om de commissie te willen uitbreiden met deskundigheid op het gebied van daders. De ministers hebben deze uitbreiding toegestaan. Ook met het oog hierop wordt het instellingsbesluit gewijzigd.

A

De commissie verricht een grootschalig onderzoek waarvoor specifieke deskundigheid is vereist die niet breed voorhanden is. De commissie heeft hierdoor meer tijd nodig gehad om deskundige onderzoeksgroepen samen te stellen. Om de kwaliteit van het onderzoek niet onnodig in gevaar te brengen door een kortere onderzoekstijd toe te staan, hebben de ministers besloten dat de commissie het onderzoek op een later tijdstip mag afronden en het eindrapport later mag opleveren dan oorspronkelijk was afgesproken. In plaats van 1 oktober 2018 wordt het onderzoek nu vóór 31 december 2018 aan de ministers uitgebracht en blijven de leden van de commissie tot die datum benoemd en vervalt dit besluit vanaf deze datum.

B

Binnen de commissie is de sterke behoefte ontstaan aan meer deskundigheid inzake daderprofielen. Die ontbreekt op dit moment. Om binnen de deelstudies ook het daderperspectief te kunnen meewegen heeft de commissie de ministers verzocht de commissie te mogen uitbreiden met een extra lid. De ministers hebben dit de commissie toegestaan. Per 1 januari 2018 treedt daartoe prof. dr. J. Hendriks aan.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven