Vastgesteld bestemmingsplan'Varkensstraat'

Logo Arnhem

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 27 november 2017 gewijzigd heeft vastgesteld

Het bestemmingsplan ' Varkensstraat '

landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.917-0301.

Aanleiding en doel

In de nota "Korenkwartier, actielijnen naar de toekomst" (vastgesteld door het college van B&W op 11 oktober 2016) en de horecanota "Mise en place" (vastgesteld door de gemeenteraad op 30 januari 2017) is opgenomen dat de Varkensstraat geleidelijk uit het horecaconcentratiegebied zal worden gehaald.

Om deze transformatie op gang te brengen zijn door de gemeente twee besluiten genomen:

  • Er is door de gemeenteraad op 29 mei 2017 een voorbereidingsbesluit voor de Varkensstraat genomen. Dat betekent dat ingediende omgevingsvergunningen moeten worden aangehouden en het bestaande (horeca)gebruik wordt bevroren. Het voorbereidingsbesluit geldt voor één jaar.

  • De gemeenteraad heeft op 10 juli 2017 besloten om op de percelen aan weerszijde van de Varkensstraat een Wet voorkeursrecht gemeente te vestigen. De aanwijzing betekent dat eigenaren bij voorgenomen verkoop de betreffende onroerende zaken en beperkte rechten eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Hiermee kan, in geval gronden aan de gemeente worden aangeboden, de gewenste transformatie van de Varkensstraat sneller worden verwezenlijkt.

Met het nieuwe bestemmingsplan 'Varkensstraat' wordt een vervolg gegeven aan bovenstaande besluiten. In dit bestemmingsplan wordt voor de panden aan de Varkensstraat de (avond en nacht) horecafunctie onder een uitsterfregeling gebracht. Dat betekent dat de huidige functie kan worden voortgezet, maar dat als deze horecafunctie meer dan één jaar niet in een pand aanwezig is, de mogelijkheid tot het exploiteren van de betreffende horecafunctie vervalt.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn bij de vaststelling de volgende wijzigingen aangebracht:

Ten aanzien van de verbeelding (plankaart):

Voor de panden Varkensstraat 48a en Luthersestraat 7 wordt een functieaanduiding 'horeca van categorie 2' opgenomen.

Ten aanzien van de regels:

In Artikel 1 'Begrippen' wordt lid 1.14 'bestaande horeca' gewijzigd door een lijst met bestaande horecainrichtingen aan het begrip toe te voegen.

Artikel 3 Centrum

  • -

    In lid 3.1 'bestemmingsomschrijving' komen sub c. en d. als volgt te luiden:

c. horeca in categorie A1 en B

d. bestaande horecabedrijven in de categorieën A2, C1 en C2

  • -

    Aan lid 3.3.1 wordt sub e. toegevoegd en komt als volgt te luiden:

e. Horeca in categorie B (horeca - B) is uitsluitend toegestaan ter plaatse van de functieaanduiding 'horeca van categorie 2'.

  • -

    De titel van lid 3.3.2. wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden: 'Uitsterfregeling horecabedrijven A2, C1 en C2'.

Inzien

Het bestemmingsplan 'Varkensstraat' en het besluit tot vaststelling liggen met ingang van 6 december 2017 (tot en met 16 januari 2018) gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage op het Stadskantoor van de gemeente Arnhem aan de Eusebiusbuitensingel 53 (bij de receptie). Het vastgestelde bestemmingsplan is met ingang van 6 december 2017 ook op internet in te zien (technische storing voorbehouden).

De interactieve digitale verbeelding van het plan is te raadplegen op het webadres: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0202.917-0301

De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres: http://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.917-/NL.IMRO.0202.917-0301/

Procedure

De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de bevoegdheid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.

Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de exacte voorwaarden vermeld.

Naar boven