Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 29 november 2017, nr. 2160177, tot wijziging van de Regeling informatiebeveiliging politie

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 23, eerste lid, aanhef en onder b, van de Politiewet 2012;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling informatiebeveiliging politie wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3, tweede lid, onderdeel i, komt als volgt te luiden:

  • i. de te nemen maatregelen met betrekking tot de interceptiefaciliteiten binnen het korps.

B

Artikel 6a vervalt.

C

Bijlage II. Normstelling inrichting interceptiefaciliteiten vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

De Normstelling Interceptiefaciliteiten, zoals deze gold vóór inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling, stelt voorwaarden waaraan de informatiebeveiliging van de interceptiefaciliteit moet voldoen. Als gevolg van zowel de veranderingen op het gebied van telecommunicatie als de veranderingen in de organisatie van de politie is de normstelling geactualiseerd. Naast een inhoudelijke herziening, in lijn met het Informatiebeveiligingskader Politie, is ook gekozen voor een beheersmatige aanpassing: de nieuwe normstelling zal worden vastgesteld door de korpschef en niet meer door de Minister van Justitie en Veiligheid. Dit sluit aan bij de doorontwikkeling van het politiebestel met meer ruimte voor de korpschef op het terrein van leiding en beheer. Tweejaarlijks zal een review plaatsvinden om de normstelling te herzien.

De Normstelling Interceptiefaciliteiten was opgenomen in bijlage II van de Regeling informatiebeveiliging politie. Die bijlage alsmede verwijzingen naar die bijlage zijn met de onderhavige wijzigingsregeling komen te vervallen. Gelet op de systematiek van artikel 3 van de Regeling informatiebeveiliging politie draagt de korpschef vanaf het moment van inwerkingtreding van deze regeling zorg voor het vaststellen van de normstelling.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven