Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 4 december 2017, nr. WJZ/17179990, tot wijziging van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen in verband met de wijziging van kosten en tarieven

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op artikel 6, tweede en vierde lid, van de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling werkzaamheden Raad voor Plantenrassen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3c, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. In afwijking van artikel 17 bedraagt het aanvraagtarief voor de toelating van de rassen, bedoeld in het eerste lid, € 0 en het tarief voor het opstellen van een officieel erkende beschrijving als bedoeld in artikel 7, vierde lid, van richtlijn (EG) 2008/90, € 265.

B

Artikel 17 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid, onderdelen b en c, en het tweede lid, wordt na ‘tuinbouwgewas’ toegevoegd: of fruitgewas.

b. In het eerste lid, onderdelen a, b en c, wordt ‘€ 438’ vervangen door: € 445.

c. In het eerste lid, onderdelen b en c wordt ‘€ 594’ vervangen door: € 603.

d. In het tweede lid wordt ‘€ 57’ vervangen door: € 58.

e. In het derde lid wordt ‘€ 156’ vervangen door: € 158.

f. In het vijfde lid wordt ‘€ 42’ vervangen door: € 43.

g. Na het zesde lid wordt een lid toegevoegd luidende:

  • 7. Voor de behandeling van op papier ingediende aanvragen voor toelating en kwekersrecht is, naast het tarief bedoeld in het eerste lid, een bedrag van € 50 verschuldigd.

C

Artikel 32, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Voor de verstrekking van een gewaarmerkt afschrift of gewaarmerkt uittreksel uit het register van aanvragen of het register van inschrijving is een bedrag verschuldigd van € 20.

D

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 4 december 2017

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

BIJLAGE, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL D

BIJLAGE 1, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 21, EERSTE LID, VAN DE REGELING WERKZAAMHEDEN RAAD VOOR PLANTENRASSEN

Nr.

Gewasgroep

Bedrag

 

Landbouwgewassen, onderzoekstarieven:

 

1

Andere dan de hieronder genoemde zaadgewassen

€ 1.582

2

Aardappelen (vegetatief en zaadvermeerderd)

€ 1.902

3

Oliehoudende zaden

€ 2.014

4

Grasgewassen

€ 2.071

5

Bieten

€ 1.523

6

Instandhoudingsras van aardappelgewassen

€ 426

7

Instandhoudingsras van granen

€ 268

8

Overige gewassen: teff, veldboon en landbouwerwt

€ 2.044

9

Medicinale gewassen (inclusief analyses)

€ 3.530

 

Siergewassen, onderzoekstarieven:

 

10

Gewassen met levende referentiecollectie, onderzoek onder glas, lange en korte teelt

C 2.480

11

Gewassen met levende referentiecollectie, veldonderzoek, lange en korte teelt

€ 2.029

12

Gewassen zonder levende referentiecollectie, onderzoek onder glas, lange en korte teelt

€ 2.022

13

Gewassen zonder levende referentiecollectie, veldonderzoek, lange en korte teelt

€ 1.760

 

Groentegewassen, onderzoekstarieven:

 

14

Veldonderzoek

€ 1.930

15

Veldonderzoek instandhoudingsrassen

€ 222

16

Veldonderzoek heropname versneld

€ 162

17

Veldonderzoek heropname uitgebreid

€ 1.930

18

Onderzoek onder glas

€ 2.593

19

Onderzoek onder glas instandhoudingsrassen

€ 347

20

Onderzoek onder glas heropname versneld

€ 398

21

Onderzoek onder glas heropname uitgebreid

€ 2.593

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

1. Doel en aanleiding

Onderhavige regeling wijzigt de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen (hierna: de regeling). Op grond van artikel 6, tweede lid, van de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005 (hierna: Zzp 2005) stelt de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de tarieven vast voor de in dat lid genoemde activiteiten van de Raad voor plantenrassen (hierna: de Raad).

Op grond van artikel 6, derde lid, Zzp 2005 is het uitgangspunt dat de tarieven van de Raad niet meer belopen dan nodig is ter dekking van de door de Raad gemaakte kosten (kostendekkendheid) en dat die kosten toerekenbaar zijn aan de in artikel 6, tweede lid, Zzp 2005 genoemde activiteiten van de Raad. Op grond van artikel 6, vierde lid, Zzp 2005 is in artikel 33 van de regeling uitgewerkt dat de in paragraaf 1 van Hoofdstuk 6 van de regeling opgenomen tarieven periodiek worden aangepast aan de ontwikkeling van de lonen en prijzen. Deze regeling strekt tot een dergelijke wijziging.

Op de tarieven van de Raad voor 2018 is een indexatie toegepast van 1,5% ten opzichte van de tarieven van 2017 gebaseerd op de te verwachten loon- en prijskostenontwikkeling. De tarieven zijn steeds afgerond op hele bedragen.

De tarieven van de Raad in artikel 21 van de regeling die verband houden met de kosten van het technisch onderzoek, bedoeld in artikel 35, eerste lid, onder a, van de Zzp 2005 zijn via kostprijsberekening per afzonderlijk gewas of per categorie van gewas vastgesteld.

2. Regeldruk

Naast eenmalige regeldruk als gevolg van kennisnemingskosten heeft deze wijziging geen effect op de regeldruk. Het aanpassen van de tarieven brengt geen nieuwe informatieverplichtingen voor het bedrijfsleven met zich mee.

3. Vaste verandermomenten

In lijn met het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309) treedt deze wijzigingsregeling in werking per 1 januari 2018. Op grond van genoemd kabinetsbeleid geldt dat publicatie van een ministeriële regeling in beginsel plaats vindt twee maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding. Uitgezonderd van deze regulier te hanteren invoeringstermijn zijn tariefsaanpassingen, zoals deze ook met onderhavige regeling doorgevoerd worden.

II. ARTIKELEN

Artikel I

Onderdeel A

In artikel 3c, tweede lid, is een aanvullend tarief opgenomen voor het opstellen van een officieel erkende beschrijving door de Raad als bedoeld in artikel 7, vierde lid, van richtlijn 2008/90/EG van 29 september 2008 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt (PbEU L 267) (hierna: richtlijn 2008/90/EG). Uitgangspunt is dat aan de hand van een technisch onderzoek wordt vastgesteld of een ras aan de criteria voor toelating voldoet. Technisch onderzoek kan echter achterwege blijven bij rassen van fruitgewassen, waarvan teeltmateriaal reeds voor 30 september 2012 in Nederland in de handel is gebracht. Deze rassen worden ingevolge artikel 7, vierde lid, van richtlijn 2008/90/EG toegelaten indien zij een officieel erkende beschrijving hebben. Voor deze situatie is een nieuw tarief opgenomen dat lager is dan het tarief voor regulier technisch onderzoek.

In artikel 7, vierde lid, van richtlijn 2008/90/EG is opgenomen dat rassen van fruitgewassen officieel kunnen worden geregistreerd indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze bepaling is geïmplementeerd in artikel 8a van het Besluit werkzaamheden Raad voor plantenrassen en artikel 3a van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen.

Onderdeel B

De tarieven in artikel 17 zijn marginaal verhoogd om kostendekkend te blijven.

Ten behoeve van de tariefstelling specifiek voor de behandeling van aanvragen voor toelating van rassen van fruitgewassen wordt dit gewas apart vermeld in het eerste lid, onderdeel b en c, en het tweede lid van artikel 17. Op deze wijze kan door de Raad ook voor de behandeling van een aanvraag van toelating bij rassen van fruitgewassen een tarief in rekening worden gebracht.

Verder is aan artikel 17 een zevende lid toegevoegd. Dit betreft, naast het reguliere tarief voor behandeling van aanvragen in het eerste lid, een apart tarief voor de behandeling van op papier ingediende aanvragen voor toelating en kwekersrecht. De Raad dient namelijk extra administratieve handelingen te verrichten bij de behandeling van dergelijke aanvragen.

Onderdeel C

In artikel 32, eerste lid, is de tariefstelling opgenomen voor verstrekking van gegevens uit het rassenregister in de vorm van gewaarmerkte afschriften en gewaarmerkte uittreksels. De tarieven waren opgesplitst in een tarief aangaande het register van aanvragen en aangaande het register van inschrijvingen. De tariefstelling inzake het register van inschrijvingen week af van die voor het register van aanvragen. Omdat gebleken is dat er sprake is van een gelijk kostenniveau kunnen deze twee tarieven op een gelijke hoogte bepaald worden.

Onderdeel D

De tarieven uit bijlage 1 zijn aangepast om kostendekkend te blijven. Verder is de omschrijving van een aantal gewasgroepen gewijzigd en is verduidelijkt dat het hier onderzoekstarieven betreft.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven