Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 1 december 2017, nr. WJZ / 17187795, tot wijziging van de Regeling indicatieve vaststelling reikwijdte Dienstenwet

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, tweede lid, van de Dienstenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling indicatieve vaststelling reikwijdte Dienstenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

De eisen en vergunningstelsels, bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Dienstenwet, zijn opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanhef van het eerste lid komt te luiden: Tot de eisen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Dienstenwet, behoren tevens de eisen in een:.

2. De aanhef van het tweede lid komt te luiden: Tot de vergunningstelsels, bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Dienstenwet, behoren tevens:.

C

In de bijlage wordt in de tabel in paragraaf 1.1 in de regels met betrekking tot het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ‘Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen’ telkens vervangen door: Wet kinderopvang.

D

In de bijlage wordt de tabel in paragraaf 1.2 als volgt gewijzigd:

1. Na de regel

Ministerie van Economische Zaken

Besluit houders van dieren

artikel 4.14

wordt de volgende regel ingevoegd:

Ministerie van Economische Zaken

Besluit houders van dieren

artikelen 5.5, 5.5a en 5.5b

2. Na de regel

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Advocatenwet

artikel 12, tweede lid

wordt de volgende regel ingevoegd:

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

artikelen 2.1, 2.2, 2.3, 2.4 en 2.5

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 december 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Eens per halfjaar wordt de zogenoemde reikwijdtelijst in de bijlage bij de Regeling indicatieve vaststelling reikwijdte Dienstenwet (de Regeling) geactualiseerd. Dat is noodzakelijk om dienstverrichters en andere gebruikers van deze lijst, die indicatief is, zo goed mogelijk te ondersteunen bij het beantwoorden van de vraag of de Dienstenwet en de daarop gebaseerde regelgeving van toepassing zijn of niet.

Met de onderhavige wijziging van de Regeling wordt een aantal artikelen uit de regelgeving van de centrale overheid aan de reikwijdtelijst toegevoegd. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de citeertitel van de Wet kinderopvang te actualiseren en enkele aanpassingen van redactionele aard aan te brengen in de artikelen 1 en 2 van de Regeling, zodat deze artikelen beter aansluiten bij de redactie van artikel 2, tweede lid, van de Dienstenwet, dat de rechtsgrondslag van de Regeling bevat.

2. Regeldruk

De wijziging van de Regeling veroorzaakt geen wijzigingen in de administratieve lasten van ondernemers, omdat opneming in deze regeling geen materiële gevolgen heeft, maar slechts de kenbaarheid vergroot.

3. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018, een vast verandermoment op grond van aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Met publicatie van de regeling wordt afgeweken van de minimuminvoeringstermijn van twee maanden. Dit kan worden gerechtvaardigd doordat zowel dienstverrichters als overheidsorganisaties ten zeerste zijn gebaat bij een actuele en correcte lijst. Het hanteren van de standaardtermijn zou hieraan afbreuk doen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven