Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 4 december 2017, nr. WJZ / 17190193, tot wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies in verband met de aanpassing van het maximum subsidiebedrag van de subsidiemodule Innovatiekredieten, en tot wijziging van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 in verband met de openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 2, tweede lid, 5, en 16 van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling nationale EZ-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.9.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De minister verstrekt op aanvraag ten behoeve van de financiering van een ontwikkelingsproject subsidie aan een ondernemer, die:

    • a. een klinisch ontwikkelingsproject uitvoert, of

    • b. een technisch ontwikkelingsproject uitvoert.

2. Onder vernummering van het tweede lid tot derde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. De subsidie, bedoeld in het eerste lid, wordt verstrekt in de vorm van krediet.

B

Artikel 3.9.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Het maximum subsidiebedrag bedraagt:

    • a. € 5.000.000 per subsidieontvanger die een klinisch ontwikkelingsproject uitvoert, of

    • b. € 10.000.000 per subsidieontvanger die een technisch ontwikkelingsproject uitvoert.

2. In het tweede lid wordt ‘ten hoogste het in het eerste lid genoemde bedrag aan subsidie verleend’ vervangen door: ten hoogste € 10.000.000 aan subsidie verleend.

ARTIKEL II

In de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 wordt na de tweede rij van titel 3.7 een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.7: Eurostarsprojecten

3.7.2

   

21-12-2017 t/m

10-01-2018

€ 9.500.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018, met uitzondering van artikel II dat in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 4 december 2017

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

1. Doel en aanleiding

Deze wijzigingsregeling voorziet in een wijziging van de subsidiemodule Innovatiekredieten (titel 3.9) van de Regeling nationale EZ-subsidies, en omvat voorts de openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten (titel 3.7 van de Regeling nationale EZ-subsidies).

1.1 Subsidiemodule Innovatiekredieten

In titel 3.9 van de Regeling nationale EZ-subsidies is de subsidiemodule Innovatiekredieten opgenomen. Hiermee wordt subsidie verstrekt ten behoeve van de financiering van ontwikkelingsprojecten, bestaande uit klinische ontwikkelingsprojecten of technische ontwikkelingsprojecten. De subsidie wordt in de vorm van een krediet verstrekt aan een ondernemer, die het desbetreffende ontwikkelingsproject uitvoert. Door middel van deze wijzigingsregeling is het maximum budget voor een klinisch ontwikkelingsproject verlaagd naar € 5 miljoen, het niveau vóór 2015.

1.2 Subsidiemodule Eurostarsprojecten

In titel 3.7 van de Regeling nationale EZ-subsidies is de subsidiemodule Eurostarsprojecten opgenomen. Eurostars is een programma dat mogelijk wordt gemaakt door het Eureka-netwerk. Eureka is een intergouvernementeel initiatief van 44 landen en de Europese Unie. De belangrijkste ambitie is het bevorderen van productiviteit en concurrentiekracht van de industrie door grensoverschrijdende technologische R&D-samenwerking en innovatie. Eurostars is een internationaal programma dat zich richt op het ondersteunen van internationale R&D-samenwerkingsprojecten door met name het MKB. Eurostars is een generiek instrument dat open staat voor R&D-samenwerkingsprojecten uit alle sectoren. Doordat de subsidiemodule van titel 3.7 van de Regeling nationale EZ-subsidies met deze wijzigingsregeling wordt opengesteld, wordt het mogelijk gemaakt dat Nederlandse partijen kunnen deelnemen aan de Eurostarsprojecten in het jaar 2018. Voor deze tender is een budget van € 9.500.000 beschikbaar.

2. Staatssteun

2.1 Subsidiemodule Innovatiekredieten

De subsidie voor Innovatiekredieten wordt gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Conform dit artikel wordt de subsidie verleend voor ontwikkelingsprojecten. Daarbij zorgen de gestelde eisen in titel 3.9 van de Regeling nationale EZ-subsidies, alsook de algemene eisen uit het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies (hierna: Kaderbesluit), ervoor dat de subsidie verleend wordt in overeenstemming met de eisen met betrekking tot transparantie, stimulerend effect en cumulatie. Ook blijft de subsidiemodule Innovatiekredieten binnen de daarvoor geldende drempels voor aanmelding van de steun en maximumsteunintensiteiten. Omdat voor de subsidiemodule Innovatiekredieten slechts het maximum subsidiebedrag voor klinische ontwikkelingsprojecten verlaagd wordt, verandert er niks in de steunintensiteit.

2.2 Subsidiemodule Eurostarsprojecten

De subsidie voor Eurostarsprojecten wordt gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Conform dit artikel wordt de subsidie in het kader van het Eurostarsproject verleend voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Daarbij zorgen de gestelde eisen in titel 3.7 van de de Regeling nationale EZ-subsidies, alsook de algemene eisen uit het Kaderbesluit, ervoor dat de subsidie verleend wordt in overeenstemming met de eisen met betrekking tot transparantie, stimulerend effect en cumulatie. Ook blijft de subsidiemodule Eurostarsprojecten binnen de daarvoor geldende drempels voor aanmelding van de steun en maximum steunintensiteiten. Omdat de subsidiemodule Eurostarsprojecten ongewijzigd wordt opengesteld, verandert er niks in de steunintensiteit.

2.3 Transparantiemelding

De wijziging van de subsidiemodule Innovatiekredieten valt onder de reikwijdte van een eerdere kennisgeving gedaan aan de Europese Commissie. Het nummer van de kennisgeving is SA.47335.

De openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten zal separaat ter kennisneming aan de Europese Commissie worden gemeld, conform artikel 11, onder a, van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Indien een subsidie die op grond van deze subsidiemodules wordt verleend, staatssteun bevat die door de algemene groepsvrijstellingsverordening wordt gerechtvaardigd, maakt de minister op grond van artikel 1.8 van de Regeling nationale EZ-subsidies binnen zes maanden na de datum van subsidieverlening de volgende gegevens bekend:

  • a. de gegevens, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdelen a en b, van de algemene groepsvrijstellingsverordening (beknopte informatie over de subsidieregeling), en

  • b. de gegevens, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel c, van de algemene groepsvrijstellingsverordening, voor zover de individuele steun meer bedraagt dan € 500.000 (beknopte informatie over het project).

4. Regeldruk

De openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten en wijziging van de subsidiemodule Innovatiekredieten leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en derhalve ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodules.

II. ARTIKELEN

Artikel I

Onderdeel A (artikel 3.9.2, eerste en tweede lid (nieuw) Regeling nationale EZ-subsidies)

Voor de subsidiemodule Innovatiekredieten werd in artikel 3.9.2 bepaald dat er ten behoeve van de financiering van een ontwikkelingsproject subsidie verstrekt kan worden aan een ondernemer, die een ontwikkelingsproject uitvoert. Om in de subsidiemodule zelf duidelijker tot uitdrukking te laten komen dat het hierbij kan gaan om een klinisch ontwikkelingsproject of een technisch ontwikkelingsproject, alsook dat het mogelijk is om voor beide type projecten een afzonderlijk subsidieplafond te hanteren, is artikel 3.9.2 aangepast. Daarbij is dit onderscheid ook van belang voor het maximum subsidiebedrag dat ten aanzien van dit type projecten in artikel 3.9.4 gehanteerd wordt.

Onderdeel B (artikel 3.9.4, eerste en tweede lid, Regeling nationale EZ-subsidies)

Voor de subsidiemodule Innovatiekredieten werd in het eerste lid van artikel 3.9.4 bepaald dat het maximum subsidiebedrag € 10.000.000 per subsidieontvanger bedroeg. Omdat de verwachting is dat het aantal subsidieaanvragen ten behoeve van klinische ontwikkelingsprojecten zal toenemen, is het subsidiebedrag voor deze projecten verlaagd naar € 5.000.000 per subsidieontvanger. Op deze wijze kunnen meer projecten gebruik maken van het desbetreffende subsidieplafond dat voor klinische ontwikkelingsprojecten vastgesteld wordt. Het maximum subsidiebedrag voor een technisch ontwikkelingsproject blijft ongewijzigd € 10.000.000 per subsidieontvanger.

Ook is het tweede lid van artikel 3.9.4 aangepast. Hierin wordt bepaald welk subsidiebedrag maximaal wordt verleend, indien door een ondernemer, dan wel door ondernemers die behoren tot eenzelfde groep, meer dan één ontwikkelingsproject wordt uitgevoerd. Voor dit maximumbedrag werd verwezen naar het eerste lid. Deze verwijzing naar het eerste lid is vervangen door een bedrag van € 10.000.000 (het maximumbedrag per subsidieontvanger dat voorheen voor beide type ontwikkelingsprojecten in het eerste lid vermeld stond). Er is in het tweede lid slechts voor één maximumsubsidiebedrag gekozen ten aanzien van ondernemingen of één groep van ondernemingen die meerdere ontwikkelingsprojecten uitvoeren, omdat binnen één onderneming of groep zowel klinische ontwikkelingsprojecten als technische ontwikkelingsprojecten uitgevoerd zouden kunnen worden.

Artikel II (artikel 1 Regeling openstelling EZ-subsidies 2017)

In de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 is aangegeven in welke periode de diverse subsidiemodules in 2017 zijn opengesteld en wat het subsidieplafond bedraagt. Met artikel II is de tabel in artikel 1 van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 aangepast. In de tabel is aangegeven welk type projecten, welke openstellingsperiodes en welke subsidieplafonds bij de openstelling van de subsidiemodule Eurostars wordt gehanteerd en in welk artikel de subsidiabele activiteiten te vinden zijn.

Artikel III (inwerkingtreding)

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018, met uitzondering van artikel II dat in werking treedt op de dag volgend op de datum waarop de regeling in de Staatscourant wordt geplaatst.

Met de bekendmaking en inwerkingtreding van artikel I van deze regeling, dat betrekking heeft op de subsidiemodule Innovatiekredieten, wordt aangesloten bij de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden. Wel wordt afgeweken van de regel dat er minimaal twee maanden moeten zitten tussen het moment van publicatie en de inwerkingtreding van de regeling. Dat kan voor de subsidiemodule Innovatiekredieten in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. Vasthouden aan de systematiek van de vaste verandermomenten zou hebben betekend dat subsidieaanvragen pas zouden kunnen worden ingediend vanaf het eerstvolgende vaste verandermoment van 1 april 2018. Omdat de subsidiemodule Innovatiekredieten slechts beperkt (en mede op eerder verzoek van de doelgroep) gewijzigd wordt, zal de doelgroep ook voldoende tijd hebben om subsidieaanvragen voor te bereiden en in te dienen.

Met de bekendmaking en inwerkingtreding van artikel II van deze regeling, dat betrekking heeft op de subsidiemodule Eurostarsprojecten, wordt eveneens afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. De datum van inwerkingtreding zorgt ervoor dat deze subsidiemodule op 21 december 2017 opengesteld kan worden. Hierdoor sluit het begin van de openstellingsperiode aan op de afronding en publicatie op 21 december 2017 van de beoordeling en rangschikking van de internationale Eurostarsprojecten door een internationale jury. De Nederlandse organisaties die deelnemen aan projecten die door deze jury positief zijn beoordeeld, zouden via de subsidiemodule Eurostarsprojecten voor nationale subsidie in aanmerking kunnen komen. Om ervoor te zorgen dat voormelde projecten spoedig van start kunnen gaan, kunnen de subsidieaanvragen direct op 21 december 2017 worden ingediend. Vasthouden aan de systematiek van de vaste verandermomenten zou hebben betekend dat subsidieaanvragen pas zouden kunnen worden ingediend vanaf het eerstvolgende vaste verandermoment van 1 januari.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven