Aanwijzen oplaadplaats voor elektrische voertuigen Grote Bos 2 in Geldrop

Logo Geldrop-Mierlo

Aan leiding

De opkomst van elektrische voertuigen blijft doorzetten. In onze gemeente zijn sinds 2010 al de nodige laadpalen geplaatst. Begin 2017 heeft de provincie een overeenkomst gesloten met de combinatie Nuon-Heijmans om voor 2020 in Noord-Brabant 2500 slimme laadpunten te realiseren. Via dit traject is een aanvraag ontvangen om in Geldrop-Mierlo een nieuwe elektrische laadpaal langs de openbare weg te realiseren.

Toetsingskader beoordeling aanvragen:

Binnengekomen aanvragen worden op een aantal punten beoordeeld om te bepalen of er voldoende aanleiding is de laadpaal te plaatsen. Belangrijk is dat er voldoende openbare parkeerplaatsen in de directe omgeving aanwezig zijn, omdat bij het toekennen van een laadplaats voor elektrische voertuigen een openbare parkeerplaats komt te vervallen. Tegelijkertijd dient de laadplaats niet te ver van de potentiele gebruikers te liggen, waarvoor een afstand van 300m als maximum geldt. Verder moet de laadplaats bij voorkeur door verschillende voertuigen gebruikt kunnen worden.

Locatie

Grote Bos 2

De bewoners van Jan Evertsenstraat 29 hebben een laadpaal aangevraagd. In de Jan Evertsenstraat zijn de parkeervakken zo ingericht dat de kans groot is dat de plek van de laadpaal als persoonlijke parkeerplaats door de bewoner zou worden gebruikt, terwijl de laadpaal juist door meerdere voertuigen gebruikt zou moeten worden. Ook in de directe nabijheid van de Jan Evertsenstraat zijn geen geschikte ‘vrije’ openbare parkeerplaatsen aanwezig, zodat uiteindelijk de parkeerplaats tegenover het perceel Grote Bos 2 als meest geschikte mogelijkheid is aangemerkt. Bijkomend voordeel is dat de parkeerplaats vlakbij het Strabrecht College en verzorgingstehuis Berkenheuvel is gelegen, zodat de kans groot is dat ook bezoekers van het Strabrecht College en Berkenheuvel van de laadpaal gebruik gaan maken.

De afstand van deze parkeerplaats tot aan de woning Jan Evertsenstraat 29 is wel 400m. De bewoner heeft te kennen gegeven dat deze afstand voor hem geen probleem is. Derhalve is geoordeeld, dat ondanks de geldende voorwaarde dat de laadpaal op maximaal 300m van de potentiele gebruiker zou moeten liggen, dat hier in dit geval van kan worden afgeweken.

Langs de Grote Bos 2 zijn meerdere openbare parkeervakken aanwezig, zodat het acceptabel is dat hiervoor eentje wordt gereserveerd voor elektrische voertuigen.

Juridisch kader

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

Afstemming politie

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 27 november 2017 hierover een positief advies heeft afgegeven.

Dit verkeersbesluit is op 30 november 2017 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer. Op 6 december 2017 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Aanwijzen oplaadplaats voor elektrische voertuigen Grote Bos 2 in Geldrop, VKB2017.10, d.d. 21 november 2017.

Motivering / Belangenafweging

Motivering wegenverkeerswet

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Doelstelling

De maatregel beoogt de goede doorstroming van het verkeer te bevorderen, zodat gebruikers van elektrische auto’s in staat worden gesteld hun auto tijdig op te laden.

Belangenafweging

Het reserveren van een extra laadplek voor elektrische auto’s houdt in dat er een openbare parkeerplaats komt te vervallen. Dit is in dit geval niet mogelijk direct bij de woning van de aanvragers van een laadpaal, omdat de kans groot is dat deze laadpaal als een persoonlijke parkeerplaats zou worden gezien. Op een afstand van 400m is wel een geschikte openbare parkeerplaats beschikbaar, die voor dit oogmerk gereserveerd kan worden. Hierdoor kunnen deze oplaadplaatsen ook makkelijker door andere (toekomstige) gebruikers gebruikt worden, mede gelet op de ligging nabij het Strabrecht College en verzorgingstehuis Berkenheuvel.

Bovendien wordt er belang aan gehecht om voldoende (openbare) oplaadplaatsen beschikbaar te stellen, zodat steeds meer autogebruikers gebruik maken van deze schone brandstof.

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Aanwijzen oplaadplaats voor elektrische voertuigen Grote Bos 2 in Geldrop, VKB2017.10, d.d. 21 november 2017’.

1)Het plaatsen van het bord model E04 met een onderbord met de tekst ‘Opladen elektrische auto’, bij de openbare parkeerplaats ter hoogte van het perceel Grote Bos 2 in Geldrop;

Geldrop-Mierlo, 30 november 2017

namens burgemeester en wethouders,

Gabriel van Houtert

Senior cluster Ontwerp

Rechtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven