Ontwerpbesluiten inzake Programma Stroomlijn, deelgebied 4 (uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek), cluster 8, Rijkswaterstaat

Van donderdag 7 december 2017 tot en met woensdag 17 januari 2018 liggen voor het Programma Stroomlijn, deelgebied 4 (uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek), cluster 8 de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet

  • ontwerpvergunning op grond van de Wet natuurbescherming

  • ontwerpontheffing op grond van de Wet natuurbescherming

  • ontwerpomgevingsvergunningen activiteit ‘werken of werkzaamheden’ op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Gedurende deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend.

Op de voorbereiding en bekendmaking van besluiten ten behoeve van het Programma Stroomlijn is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing (op grond van artikel 3.35 van de Wet ruimtelijke ordening). Dit betekent onder andere dat een ieder gedurende een periode van zes weken zienswijzen naar voren kan brengen over de ontwerpbesluiten.

Algemeen

Rijkswaterstaat werkt – vanuit het Programma Stroomlijn – aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Het regent vaker en harder. Daardoor krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoog water. Bij hoogwater, als het water ook door de uiterwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. In 2015, 2016 en 2017 zijn daarom – na een afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier verwijderd, onder andere op moeilijk te beheren locaties. Om deze locaties in de toekomst vrij te houden van nieuwe opgaande begroeiing, zijn ter plaatse inrichtingsmaatregelen nodig om het toekomstig beheer relatief eenvoudig (c.q. op reguliere wijze) te kunnen uitvoeren. Deze duurzaam beheer maatregelen betreffen met name het diepfrezen en afwerken van terreinen.

Meer informatie over het Programma Stroomlijn vindt u op: www.rws.nl/stroomlijn.

Toelichting ontwerpbesluiten

De ontwerpbesluiten voor deelgebied 4, cluster 8 betreffen werkzaamheden in 4 uiterwaarden, verspreid over 3 gemeenten. Voor de exacte locaties van de werkzaamheden wordt verwezen naar het bij de ontwerpbesluiten ter inzage liggende kaartmateriaal.

Ontwerpprojectplan Waterwet

Dit cluster omvat duurzaam beheer maatregelen in het kader van het Programma Stroomlijn. Om dit te kunnen doen, moet op grond van de Waterwet een projectplan worden opgesteld. In het projectplan wordt de complete ingreep voor deelgebied 4, cluster 8 beoordeeld. Het betreffende projectplan vormt daarmee het overkoepelend juridisch kader voor de werkzaamheden.

Ontwerpvergunning op grond van de Wet natuurbescherming

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 2 uiterwaarden een verlenging van de looptijd van de reeds verleende vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (voorheen Natuurbeschermingswet 1998) vereist. Het betreft de vergunning die is verleend voor cluster 4.

Ontwerpontheffingen op grond van de Wet natuurbescherming

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 1 uiterwaard een tweede wijziging van de reeds verleende ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming (voorheen Flora- en faunawet) vereist. Het betreft de ontheffing die is verleend voor cluster 3 (de eerste wijziging van deze ontheffing is verleend voor cluster 5).

Ontwerpomgevingsvergunning activiteit ‘werken en werkzaamheden’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaard een verbod bevat voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier werkzaamheden te kunnen uitvoeren (artikel 2.1 lid 1 onder b Wabo). Om die reden is voor 3 uiterwaarden een omgevingsvergunning vereist.

Welke ontwerpbesluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat t.b.v. de uiterwaarden Beusichemsewaard en Rijswijkse Buitenpolder (gemeente Buren), Wageningse Benedenwaarden (ook wel Bovenste Polder onder Wageningen, gemeente Wageningen) en Rosandepolder (gemeente Renkum) met bijbehorende stukken, waaronder de m.e.r.-beoordelingsbeslissing.

  • 2. Ontwerpvergunning op grond van de Wet natuurbescherming van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit t.b.v. de uiterwaarden Rijswijkse Buitenpolder (gemeente Buren) en Wageningse Benedenwaarden (ook wel Bovenste Polder onder Wageningen, gemeente Wageningen) met bijbehorende stukken. Het betreft de verlenging van de looptijd van de reeds verleende vergunning voor cluster 4.

  • 3. Ontwerpontheffing op grond van de Wet natuurbescherming van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit t.b.v. de uiterwaard Beusichemsewaard (gemeente Buren) met bijbehorende stukken. Het betreft de tweede wijziging van de reeds verleende ontheffing voor cluster 3.

  • 4. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaarden Beusichemsewaard en Rijswijkse Buitenpolder van het college van B&W van de gemeente Buren met bijbehorende stukken.

  • 5. Ontwerpomgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaard Wageningse Benedenwaarden (ook wel Bovenste Polder onder Wageningen) van het college van B&W van de gemeente Wageningen met bijbehorende stukken.

Waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van donderdag 7 december 2017 tot en met woensdag 17 januari 2018 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken, inclusief de aanvragen. U kunt de betreffende documenten tijdens de gebruikelijke openingsuren en/of op afspraak inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Buren, De Wetering 1, 4021 VZ Maurik;

  • Gemeentehuis Renkum, Generaal Urquhartlaan 4, 6861 GG Oosterbeek;

  • Stadhuis Wageningen, Markt 22, 6701 CZ Wageningen.

Vanwege Kerst en Nieuwjaar gelden aangepaste openingstijden. Voor informatie hierover kunt u de websites van de betreffende gemeenten raadplegen.

Digitale inzage

De ontwerpbesluiten met bijbehorende stukken, inclusief de aanvragen, kunt u ook inzien via www.coordinatiestroomlijn.nl, onder Deelgebied 4, Cluster 8, Ontwerpbesluiten.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Van donderdag 7 december 2017 tot en met woensdag 17 januari 2018 kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen over de ontwerpbesluiten.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van de naam van de ontwerpbesluiten naar:

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Grote Projecten en Onderhoud | Ruimte voor de Rivier

T.a.v. J.J. van Burg

Postbus 24103

3502 MC Utrecht

Mondeling:

Indien u mondeling een zienswijze naar voren wilt brengen over de ontwerpbesluiten dient u daarvoor een afspraak te maken met de heer J.J. van Burg via telefoonnummer 06-20613270. Van een mondeling naar voren gebrachte zienswijze wordt verslag opgemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijzen?

De betrokken bevoegd gezagsinstanties betrekken de ingediende zienswijzen bij het nemen van de definitieve besluiten. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend wordt geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Tegen de definitieve besluiten kan beroep worden ingediend als men belanghebbende is en als men een zienswijze naar voren heeft gebracht over de betreffende ontwerpbesluiten, tenzij redelijkerwijs niet kan worden verweten dat geen zienswijze naar voren is gebracht.

Direct in werking treden omgevingsvergunningen

In de twee ontwerpomgevingsvergunningen in dit cluster is het voornemen opgenomen om gebruik te maken van artikel 6.2 van de Wabo. Gebruikmaking van dat artikel heeft tot gevolg dat de definitieve omgevingsvergunningen direct na de bekendmaking in werking treden.

Om de benodigde zorgvuldigheid in acht te nemen, zal met een ieder die een zienswijze heeft ingediend persoonlijk contact worden opgenomen. Dit ter voorkoming van een eventueel onomkeerbare situatie bij de uitvoering van de maatregelen uit dit cluster. Meer uitleg hierover vindt u in paragraaf 5 (Procedure) van het ontwerpprojectplan Waterwet.

Naar boven