Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende ontheffing voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen van het verbod VFR-vluchten uit te voeren beneden de minimum VFR-vlieghoogte boven het water, alsmede VFR-vluchten uit te voeren buiten de daglichtperiode

Datum: 1 december 2017

Nummer: ILT-2017/93736

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek om ontheffing van 17 november 2017 van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, adres: Gulledelle 100, 1200 Brussel, België; telefoon: +32 476 528995; e-mail: kscheldeman@naturalsciences.be;

Overwegende,

dat het doel van de vluchten is het uitvoeren van visserijcontroles, het uitvoeren van milieuvluchten en het controleren van scheepsemissies binnen de Belgische EEZ, die voor een deel is gelegen binnen de FIR Amsterdam;

dat in het kader van de uitvoering van het BONN agreement uitwisselingen plaatsvinden qua operatiegebied, waaronder het deel van de Noordzee, gelegen binnen de FIR Amsterdam;

dat de vluchtuitvoering plaatsvindt onder verordening 965/2012, Deel NCO;

dat er een risicoanalyse ‘Offshore low level inspection flights BMM’ is aangeleverd bij de ILT;

dat het Belgische Directoraat-Generaal Luchtvaart op 20 april 2017 een ontheffing op paragraaf SERA.5005(c) en (f) met kenmerk LA/A-POR/FDT/2017-0402 heeft afgegeven;

Gelet op paragraaf SERA.3105 en de artikelen 18, tweede lid, en 19, derde lid, van het Besluit luchtverkeer 2014;

BESLUIT:

Artikel 1 Toepassingsbereik

Deze beschikking is van toepassing op het vliegtuig van het type Britten-Norman BN-2A-21 Islander met registratie OO-MMM, of een vergelijkbaar vervangend vliegtuig in gebruik bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, waarmee VFR-vluchten boven de Noordzee worden uitgevoerd in het kader van kustwachttaken in het gebied voor zover het gaat om de FIR Amsterdam.

Artikel 2 Ontheffing

Aan de gezagvoerder wordt ontheffing verleend van de minimumvlieghoogte, gesteld in paragraaf SERA.5005(f)(2), en van het verbod in artikel 18, eerste lid, van het Besluit luchtverkeer 2014.

Artikel 3 Voorschriften en beperkingen

  • 1. De vluchten worden uitgevoerd onder de voorschriften en beperkingen, gesteld in de artikelen 2.1 en 2.2, eerste en derde lid, van de Vrijstellingsregeling Besluit luchtverkeer 2014.

  • 2. Daar waar de Belgische ontheffing afwijkt van de Nederlandse ontheffing, gelden de voorwaarden van de meest restrictieve ontheffing.

  • 3. De aanvrager draagt er zorg voor dat de gezagvoerder en waarnemer(s) bekend zijn met de inhoud van deze beschikking.

  • 4. Overtreding van de voorschriften van deze beschikking is een strafbaar feit.

  • 5. Bij het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in het eerste en tweede lid, kan dat aanleiding zijn deze beschikking in te trekken.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 1 december 2017 en vervalt met ingang van 1 december 2018, tenzij deze voortijdig wordt ingetrokken.

Artikel 5 Intrekking

Het besluit van 25 juli 2017 met kenmerk ILT-2017/66771 wordt hierbij ingetrokken.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, G. Kruiswijk Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Tegen dit besluit kunt u binnen een termijn van zes weken na dagtekening, ingaande de dag na verzending dit besluit, bezwaar indienen. Het bezwaar moet minimaal bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar;

  • uw handtekening.

Het bezwaar kan onder vermelding van ‘bezwaar’ en het kenmerk van dit besluit worden gestuurd naar het volgende adres:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Is er sprake van onverwijlde spoed? Dan kunt u de rechtbank in het rechtsgebied van uw woonplaats verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie over de voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

TOELICHTING

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) voert feitelijk dezelfde soort vluchten uit als door Kustwacht Nederland worden uitgevoerd. Kustwachtvluchten uitgevoerd door Kustwacht Nederland, vallen onder de Vrijstellingsregeling Besluit luchtverkeer 2014. In het kader van harmonisatie en operatie dienen kustwachtvluchten onder gelijke voorwaarden te kunnen worden uitgevoerd, mits deze worden uitgevoerd onder vergelijkbare condities en met vergelijkbare middelen. Wat betreft de vluchten uitgevoerd door het KBIN, is vastgesteld dat deze worden uitgevoerd onder vergelijkbare condities en met vergelijkbare middelen als de kustwachtvluchten door Kustwacht Nederland.

Naar boven