Ontwerpbestemmingsplan “Vijfhoek/Heiliglanden-de Kamp”, Haarlem

Logo Haarlem

Burgemeester en wethouders van Haarlem maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat met ingang van de dag na deze publicatie gedurende zes weken voor eenieder ter inzage ligt het ontwerpbestemmingsplan Vijfhoek/ Heiliglanden/ de Kamp, met identificatienummer NL.IMRO.0392. BP1120007-on01.

Het plangebied ligt in de binnenstad van Haarlem en wordt aan de westzijde begrensd door de Leidsevaart, aan de noordzijde door de Prins Hendrikstraat, Keizerstraat, Barrevoetstraat, Botermarkt, Verwulft en de Gedempte Oude Gracht, aan de oostzijde door het Spaarne en de Turfmarkt en aan de zuidzijde door de Kamper- en Gasthuissingel en Raamvest.

Doel

Hoofddoel van het nieuwe bestemmingsplan is het bieden van een actueel juridisch-planologisch kader, gericht op behoud en versterking van het beschermde stadsgezicht. Ook wordt ruimte geboden voor voorzienbare ontwikkelingen in de komende 10 jaar, zodat onder meer de gewenste herontwikkeling van de Egelantier mogelijk kan worden gemaakt. Deze ontwikkelingen zijn beschreven in paragraaf 5.4 van de toelichting. Ook is er ter verdere bescherming van cultuurhistorische waarden voor beeldbepalende (Orde-2) panden een sloopvergunningstelsel en een parcelleringsregeling opgenomen.

Ten opzichte van de vigerende planregelingen wordt een aantal planologische mogelijkheden niet overgenomen.

  • Voor een aantal straten verder gelegen van het (kern)winkelstraatgebied wordt detailhandel alleen nog mogelijk gemaakt waar deze momenteel gevestigd is, in verband met de wens detailhandel te concentreren. Ook wordt voor een aantal locaties de mogelijkheid van horeca wegbestemd, omdat deze panden in de afgelopen bestemmingsplanperiode herontwikkeld zijn naar woningen. De ruimtelijke afweging hiervoor is opgenomen in paragraaf 5.2 van de toelichting.

  • De wijzigingsbevoegdheid die in bestemmingsplan Heiliglanden- de Kamp is opgenomen om de functie van hotel te realiseren is niet overgenomen in het voorliggende ontwerpbestemmingsplan, omdat thans planologisch gezien wonen boven winkels belangrijker geacht wordt dan slapen boven winkels. Daarbij is in de afgelopen planperiode geen gebruik gemaakt van deze wijzigingsbevoegdheid. Hotelontwikkelingen worden in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt met de opgenomen wijzigingsbevoegdheden voor de Egelantier en het pand Klein Heiligland 84.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan Vijfhoek/ Heiliglanden- de Kamp met de bijbehorende stukken kan worden geraadpleegd:

  • In de publiekshal Raakspoort, Zijlvest 39 in Haarlem. De publiekshal is op werkdagen open van 9.00 uur tot 16.00 uur en op donderdag van 9.00 uur tot 20.00 uur.

Inloopavond

In het kader van dit ontwerpbestemmingsplan wordt tevens een inloopavond georganiseerd voor belangstellenden. De inloopavond vindt plaats op 4 december 2017 van 19.00 tot 21.00 uur in het ABC Architectuurcentrum aan het Groot Heiligland 47.

Zienswijzen

Gedurende de inzagetermijn kan eenieder zienswijzen naar voren brengen inzake het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad van Haarlem. Dit kan digitaal via het emailadres bestemmingsplannen@haarlem.nl. Schriftelijke zienswijzen stuurt u naar Postbus 511, 2003 PB in Haarlem, t.a.v. dhr. R. Frusch. Uw zienswijze dient voorzien te zijn van uw naam, adres, datum en de naam van het bestemmingsplan. Voor mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar op tel. 023- 511 3929 (b.g.g. op tel. 023-5113551).

Naar boven