Besluiten inzake Programma Stroomlijn, deelgebied 5 (uiterwaarden langs de IJssel), tranche 4, Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat door de betrokken bevoegd gezagsinstanties besluiten zijn genomen voor Stroomlijn, deelgebied 5, tranche 4. De betreffende besluiten en bevoegde gezagsinstanties zijn hieronder nader aangeduid. Stroomlijn deelgebied 5 maakt onderdeel uit van het landelijke Rijkswaterstaat-programma Stroomlijn. Op de voorbereiding en bekendmaking van deze besluiten is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing.

De ontwerpbesluiten hebben voor eenieder ter inzage gelegen van donderdag 14 september 2017 tot en met woensdag 25 oktober 2017. Binnen deze zes weken bestond de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Er is één zienswijze ingediend. De in deze periode ingediende zienswijze heeft niet geleid tot wijziging van de besluiten. Voor de beantwoording van de zienswijze wordt verwezen naar de “Reactienota Stroomlijn Deelgebied 5 tranche 4” die met de definitieve besluiten ter inzage is gelegd.

Algemeen

Rijkswaterstaat werkt – vanuit het Programma Stroomlijn – aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Het regent vaker en harder. Daardoor krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoog water. Bij hoogwater, als het water ook door de uiterwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. De afgelopen jaren zijn – na een afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier verwijderd, onder andere op moeilijk te beheren locaties. Om deze locaties in de toekomst vrij te houden van nieuwe opgaande begroeiing, zijn ter plaatse inrichtingsmaatregelen nodig om het toekomstig beheer relatief eenvoudig (c.q. op reguliere wijze) te kunnen uitvoeren. Deze duurzaam beheer maatregelen betreffen onder andere het herprofileren van oevers en het afgraven en ophogen van terreinen.

Naast deze maatregelen omvat dit cluster het verwijderen van begroeiing in de uiterwaarden Wijher Buitenwaarden (gemeente Olst-Wijhe) en de Havikerwaard (gemeente Rheden). Ook wordt op een aantal geselecteerde plaatsen in de rivier, dan wel in de neventakken, dood rivierhout verankerd, gebruik makend van de dode bomen die vrij komen bij de werkzaamheden in de IJssel in het kader van Stroomlijn.

Meer informatie over het Programma Stroomlijn vindt u op: www.rws.nl/stroomlijn.

Toelichting besluiten

De besluiten, voor deelgebied 5 tranche 4, betreffen werkzaamheden in 10 uiterwaarden, verspreid over 9 gemeenten. Voor de exacte locaties van de werkzaamheden wordt verwezen naar het bij de besluiten ter inzage liggende kaartmateriaal.

Projectplan Waterwet

Het Programma Stroomlijn omvat het verwijderen van begroeiing in de stroombaan van de rivier. Om dit te kunnen doen, moet op grond van de Waterwet een projectplan worden opgesteld. In het projectplan wordt de complete ingreep voor deelgebied 5, tranche 4 beoordeeld. Het betreffende projectplan vormt daarmee het overkoepelend juridisch kader voor de werkzaamheden.

Vergunning op grond van de Wet natuurbescherming

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 10 uiterwaarden een vergunning vereist op grond van de Wet natuurbescherming.

Ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 10 uiterwaarden een ontheffing vereist op grond van de Wet natuurbescherming.

Watervergunning

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 2 uiterwaarden een watervergunning vereist op grond van de Keur van Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe.

Omgevingsvergunning activiteit ‘Werk of werkzaamheden uitvoeren’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaard een verbod bevat voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier werkzaamheden te kunnen uitvoeren (artikel 2.1 lid 1 onder b Wabo). Om die reden zijn omgevingsvergunningen vereist.

Omgevingsvergunning activiteit ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen’

Als een bepaling in een gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing vereist om een houtopstand te vellen, dan geldt dit als een verbod om een project dat uit die activiteiten bestaat, uit te voeren zonder omgevingsvergunning (artikel 2.2 lid 1 onder g Wabo). Met andere woorden: wanneer een boom in een uiterwaard door een kapverordening wordt beschermd, is voor het kappen een omgevingsvergunning nodig. Om die reden zijn omgevingsvergunningen vereist.

Welke besluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Projectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat met bijbehorende stukken, waaronder het m.e.r.-beoordelingsbesluit t.b.v. Bronckhorster waarden (gemeente Bronckhorst), Tichelbeekse waarden (gemeente Brummen), Vaalwaard (gemeente Doesburg), Gelderdijksche waard (gemeente Hattem), Marlerwaarden (gemeente Heerde), Rijsselsche waarden/Middelwaard en Ravenswaarden (gemeente Lochem), Wijher buitenwaarden (gemeente Olst-Wijhe), Havikerwaard (gemeente Rheden) en Stokebrandswaard (gemeente Zutphen).

  • 2. Vergunning op grond van de Wet natuurbescherming van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met bijbehorende stukken t.b.v. de uiterwaarden als genoemd bij het projectplan op grond van de Waterwet.

  • 3. Ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met bijbehorende stukken t.b.v. de uiterwaarden als genoemd bij het projectplan op grond van de Waterwet.

  • 4. Watervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Rijn en IJssel met bijbehorende stukken t.b.v. uiterwaard Rijsselsche waarden (gemeente Lochem).

  • 5. Watervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Vallei en Veluwe met bijbehorende stukken t.b.v. uiterwaard Tichelbeekse waarden (gemeente Brummen).

  • 6. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Tichelbeekse waarden van het college van B&W van de gemeente Brummen met bijbehorende stukken.

  • 7. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘Werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Gelderdijksche waard van het college van B&W van de gemeente Hattem met bijbehorende stukken.

  • 8. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘Werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Marlerwaarden waarden van het college van B&W van de gemeente Heerde met bijbehorende stukken.

  • 9. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘Werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Wijher buitenwaarden van het college van B&W van de gemeente Olst-Wijhe met bijbehorende stukken.

Waar en wanneer kunt u de besluiten inzien?

Van woensdag 6 december 2017 tot en met woensdag 17 januari 2018 liggen de besluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken, inclusief de aanvraag. U kunt de betreffende documenten tijdens de gebruikelijke openingsuren en/of op afspraak inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Bronckhorst, Elderinkweg 2, 7255 KA Hengelo (Gld)

  • Gemeentehuis Brummen, Engelenburgerlaan 31, 6971 BV Brummen

  • Stadhuis Doesburg, Philippus Gastelaarsstraat 2, 6981 BH Doesburg

  • Stadhuis Hattem, Markt 1, 8051 EZ Hattem

  • Publiekscentrum gemeente Heerde, Eperweg 5, 8181 ET Heerde

  • Gemeentehuis Lochem Hanzeweg 8, 7241 CR Lochem

  • Gemeentehuis Olst-Wijhe, Raadhuisplein 1, 8131 BN Wijhe

  • Gemeentehuis Rheden, Hoofdstraat 3, 6994 AB De Steeg

  • Gemeentehuis Zutphen, 's Gravenhof 2, 7201 DN Zutphen

Digitale inzage

De besluiten met bijbehorende stukken, inclusief de aanvragen en de reactienota, kunt u ook inzien via www.coordinatiestroomlijn.nl, onder Deelgebied 5, tranche 4, Definitieve besluiten.

Beroep instellen

Belanghebbenden die hun zienswijze op het ontwerpbesluit tijdig naar voren hebben gebracht en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht, bijvoorbeeld in het geval er bij de definitieve vaststelling van de besluiten wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van de ontwerpbesluiten, kunnen van donderdag 7 december 2017 tot en met woensdag 17 januari 2018 beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State door het indienen van een beroepschrift.

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) de redenen waarom niet met het besluit wordt ingestemd.

Het beroepschrift en zo mogelijk een afschrift van het besluit, waartegen het beroep is gericht, moet onder vermelding van de naam van het besluit worden gestuurd naar:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019, 2500 EA Den Haag

Het beroepschrift kan ook digitaal worden ingediend, via het digitaal loket van de Raad van State: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/.

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in enige instantie over ingestelde beroepen.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op het besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, een beroep niet ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Dit betekent onder andere dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is. In het beroepschrift moet worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Schorsing van het besluit

Het instellen van beroep schorst de werking van een besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven