Ontwerpgoedkeuringsbesluit gedragscode Wet natuurbescherming

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de ‘Gedragscode Tijdelijke Natuur’ in ontwerp goedgekeurd.

Welke aanvraag is ontvangen?

Op 2 juni 2017 heeft de Stichting Tijdelijke Natuur een verzoek gedaan om goedkeuring van een gedragscode (op grond van artikel 3.31 van de Wet natuurbescherming).

Tijdelijke natuur is natuur die ontstaat op terreinen die een aantal jaren braak liggen in afwachting van de realisatie van hun definitieve bestemming, zoals een woonwijk of bedrijventerrein. De terreineigenaar laat de natuur op zijn terrein gedurende de periode dat het terrein braak ligt tot ontwikkeling komen en ziet af van verstorende acties als het omploegen van het terrein.

In de gedragscode is aangegeven op welke wijze om wordt gegaan met beschermde natuurwaarden tijdens de verschillende fases van een project voor tijdelijke natuur: de voorbereiding, de fase waarin het terrein de status heeft van tijdelijk natuurgebied en de fase waarin eventuele beschermde soorten worden verplaatst en het terrein weer in gebruik wordt genomen. In de gedragscode staan maatregelen beschreven die waarborgen dat er zorgvuldig wordt gehandeld.

Om onder de gedragscode te werken moeten partijen voldoen aan een aantal voorwaarden waaronder het uitvoeren van een inventarisatie naar de natuurwaarden die voorkomen in het projectgebied. Daarnaast moeten deze partijen voorafgaand aan het laten ontwikkelen van tijdelijke natuur en voor het verwijderen van de natuur een melding doorgeven aan Stichting Tijdelijke Natuur.

Hoe verloopt de procedure?

Over dit soort verzoeken beslist de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze heeft besloten de gedragscode in ontwerp goed te keuren. Het besluit is, na definitieve goedkeuring, vijf jaar geldig. Het ontwerpbesluit is geregistreerd onder nummer RVO/2017/206.

Wat houdt een gedragscode in?

Een gedragscode gaat over beschermde inheemse planten- en diersoorten zoals bedoeld in de artikelen 3.1, 3.5 en 3.10 van de Wet natuurbescherming. Er geldt een vrijstelling van deze verbodsbepalingen als werkzaamheden plaatsvinden volgens een gedragscode die door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is goedgekeurd. Het gaat om werkzaamheden voor bestendig gebruik, voor bestendig beheer of onderhoud van infrastructuur en voor ruimtelijke ontwikkeling en inrichting.

Stukken inzien en zienswijze indienen?

Twee dagen na deze bekendmaking kunt u het ontwerpbesluit en de gedragscode inzien. Dit kan, met legitimatie, tussen 8.30 en 17.00 uur bij het servicecenter van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg 73 in Den Haag.

Het besluit en de gedragscode staan ook op mijn.rvo.nl, onder Vergunning en erkenning aanvragen.

U kunt als belanghebbende binnen zes weken een schriftelijke zienswijze indienen. Deze richt u aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Team Vergunningen Natuur, Postbus 19530, 2500 CM Den Haag. Vermeld in uw zienswijze om welk besluit het gaat.

Meer informatie

Heeft u vragen, kijk dan op mijn.rvo.nl. Of neem telefonisch contact met ons op: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven