Verkeersbesluit diverse verkeersmaatregelen Voorheuvel

Logo Zeist

Datum: 22 november 2017

Kenmerk: 0251625

Burgemeester en wethouders,

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 17 november 2011 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Teammanager beheer openbare ruimte.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op het verkeersbesluit.

Motivering

Het centrum van Zeist, dat globaal wordt begrensd door de Slotlaan, 1e Hogeweg, Voorheuvel en Steynlaan, heeft sinds enkele decennia te kampen met een terugloop van het aantal bezoekers en bestedingen, een toenemende (winkel)leegstand en een onvoldoende kwalitatieve inrichting van de openbare ruimte. Dit heeft een negatief effect op zowel het lokale woon- als winkelplezier. Om het tij in positieve zin te doen keren zijn aanpassingen en herinrichtingen in het centrumgebied noodzakelijk om de woon- en winkelkwaliteit substantieel te verbeteren. In de centrumvisie “Beleef Zeist Groen, Gezond en Gastvrij”, die op 3 maart 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld, is de visie op het centrum van Zeist vastgelegd.

Om de beoogde doelstellingen voor het centrum te realiseren, wordt vanuit de centrumvisie ingezet op het realiseren van een compact kernwinkelcentrumgebied dat begrensd wordt door de 1e Hogeweg, Voorheuvel, Weeshuislaan en de Slotlaan, met het Emmaplein als hart. De realisatie van deze visie vergt onder meer dat de huidige infrastructuur en openbare ruimte rondom dit gebied zowel functioneel als visueel meer bij het kernwinkelcentrumgebied getrokken wordt. Om dit te bewerkstelligen wordt voorzien in het uitvoeren van diverse herinrichtingen. Belangrijke uitgangspunten ten aanzien van deze herinrichtingen zijn onder andere dat in de nieuwe situatie sprake is van een aantrekkelijk winkel- en verblijfsgebied, een verkeerssituatie waarbij de auto ‘te gast’ is en een goede bereikbaarheid van de parkeerfaciliteiten in/rondom het kernwinkelcentrumgebied.

De Voorheuvel wordt heringericht in het kader van de centrumvisie. In de nieuwe inrichting staat verblijven, winkelen en recreëren centraal. Door de herinrichting van deze weg moeten diverse verkeersmaatregelen worden getroffen. Een aantal van de huidige verkeersmaatregelen worden door de herinrichting overbodig of veranderen van locatie. Tijdens diverse bijeenkomsten is met direct belanghebbenden de inrichting uitvoerig besproken. Het ontwerp is op 31 januari 2017 vastgesteld door het College van B&W. Dit verkeersbesluit voorziet in het wijzigen van fietsvoorzieningen, opheffen, het instellen van een uitzondering op het eenrichtingsregime voor (brom)fietsers, het instellen en opheffen van gehandicaptenparkeerplaatsen en laad- en losplaatsen.

Verplicht fietspad

In de bestaande situatie is sprake van een verplicht fietspad ter hoogte van Voorheuvel 2-8. De Voorheuvel wordt in het kader van de centrumvisie heringericht. De nieuwe inrichting sluit beter aan bij verblijfskarakter van de Voorheuvel en het kernwinkelgebied. Het verplichte fietspad moet daarom worden opgeheven.

Eenrichtingsverkeer Voorheuvel

Op de Voorheuvel tussen de Markt en rotonde Montaubanstraat/Oude Arnhemseweg/Voorheuvel/1e Hogeweg en Slotlaan is eenrichtingsverkeer van kracht. In de nieuwe situatie blijft dit eenrichtingsverkeer gehandhaafd. Om de vrijheid voor (brom)fietsers te borgen, wordt een uitzondering voor (brom)fietsers ingesteld, zodat (brom)fietsers de mogelijkheid hebben om van de 1e Hogeweg naar de Weeshuislaan te rijden, zoals in de huidige situatie ook mogelijk is via het verplichte fietspad op de Voorheuvel dat wordt opgeheven.

Laad- en losplaatsen

Om te waarborgen dat voor leveranciers ruimte beschikbaar is om te laden en lossen en om te voorkomen dat laden en lossen op verkeersonveilige of anderszins onwenselijke locaties leidt, worden op drie locaties in de Voorheuvel laad- en losplaatsen ingesteld. De laad- en losplaatsen worden ingesteld ter hoogte van huisnummers 11 – 13, 27 en 37-39. De huidige laad en losplaats ter hoogte van huisnummers 15-17 komt te vervallen.

Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

BESLUITEN

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    het verplichte fietspad in de Voorheuvel, vanaf de rotonde bij de 1e Hogeweg, op te heffen door (het desbetreffende onderdeel van) het bijbehorende verkeersbesluit in te trekken en het bord model G11 van Bijlage 1 van het RVV 1990 te verwijderen;

  • 2.

    (brom)fietsers uit te zonderen van het eenrichtingsverkeer op de Voorheuvel tussen de Weeshuislaan en rotonde Montaubanstraat/Oude Arnhemseweg/Voorheuvel/1e Hogeweg door het aanbrengen van onderbord OB054 onder de borden C2 en C3 van bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 3.

    De laad- en losplaats aan de noordwestzijde van de Voorheuvel ter hoogte van huisnummers 15-17, op te heffen door (het desbetreffende onderdeel van) het bijbehorende verkeersbesluit in te trekken en het bord model E07 met venstertijden van Bijlage 1 van het RVV 1990 te verwijderen;

  • 4.

    een laad- en losplaats in te stellen aan de noordwestzijde van de Voorheuvel ter hoogte van huisnummers 11-13 door het plaatsen van bord E7 van bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 5.

    een laad- en losplaats in te stellen aan de noordwestzijde van de Voorheuvel ter hoogte van huisnummers 27 door het plaatsen van bord E7 uit bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 6.

    een laad- en losplaats in te stellen aan de noordoostzijde van de Voorheuvel ter hoogte van huisnummers 37-39 door het plaatsen van bord E7 van bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 7.

    de bebording en markering te verwijderen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekeningen.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking zodra de bebording en markering zijn verwijderd.

Communicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.zeist.nl/verkeersbesluiten. Daarnaast ligt het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis.

burgemeester en wethouders van Zeist,

namens dezen,

de teammanager Beheer en Openbare Ruimte,

Florien (A.C.) Westermann

Bezwaarmogelijkheid

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan diegene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is daartegen binnen zes weken na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zeist. Het bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • de gronden van het bezwaar.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt (in casu is gepubliceerd). Het bezwaarschrift dient voor het einde van deze termijn te zijn ontvangen, dan wel – bij verzending per post – voor het einde van de termijn per post te zijn bezorgd en binnen een week bij het bestuursorgaan aangekomen te zijn.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kunt u na het indienen van het beroepschrift (als onverwijlde spoed dat gelet op de betrokken belangen vereist) schriftelijk een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Ook aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het verzoek om voorlopige voorziening krijgt u van de rechtbank nader bericht over de verdere procedure.

U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Griffierecht

Het griffierecht bedraagt:

  • € 143,- voor een natuurlijk persoon;

  • € 285,- voor een rechtspersoon.

Na indiening ontvangt u hierover nader bericht van de rechtbank.

Naar boven