Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 17 november 2017, nr. 2140261, houdende verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan het bestuur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Mandaatbesluit COA inzake verzoeken om onderdak, uitkering, leefgeld of aanvullende voorzieningen)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gezien de schriftelijke instemming van 16 november 2017 van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan het bestuur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers wordt mandaat verleend voor het nemen van besluiten over, het beslissen op bezwaarschriften en het instellen van (hoger) beroep in zaken die betrekking hebben op:

    • vreemdelingen met rechtmatig verblijf vanwege een lopende procedure en die een beroep doen op overheidsvoorzieningen op grond van humanitaire of medische omstandigheden;

    • de voorzieningen, het voorzieningenniveau en het opleggen van sancties op de vrijheidsbeperkende- of gezinslocatie.

  • 2. Het bestuur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is bevoegd tot het verlenen van ondermandaat aan de onder hem werkzame strategisch adviseur juridische zaken, de senior bedrijfsjuristen, de bedrijfsjuristen, de juristen en de locatiemanagers van de vrijheidsbeperkende of gezinslocatie.

Artikel 2

Voor de toepassing van dit besluit en de op grond daarvan verleende ondermandaten worden met mandaat en ondermandaat gelijkgesteld de verlening van:

  • a. volmacht om in naam van de Minister privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten;

  • b. machtiging om in naam van de Minister handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op 1 december 2017.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit COA inzake verzoeken om onderdak, leefgeld of aanvullende voorzieningen.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Sinds 2014 zijn er diverse verzoeken om onderdak, een uitkering of leefgeld van vreemdelingen gericht aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Deze verzoeken waren gericht aan de Staatssecretaris zelf of aan de Dienst Terugkeer & Vertrek (hierna: DT&V). In enkele van deze verzoeken is er (tijdelijk) geen sprake van een vertrekplicht voor de vreemdeling in kwestie vanwege een lopende procedure en procedureel rechtmatig verblijf. Dit maakt dat de vreemdeling in veel gevallen niet naar de vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel kan worden verwezen, omdat terugkeer immers (al dan niet tijdelijk) niet aan de orde is. Het ligt daarom niet in de rede dat de DT&V op deze verzoeken beslist namens de Staatssecretaris.

Een vreemdeling die stelt in een humanitaire noodsituatie te verkeren zonder onderdak dient echter – ook in geval van een opgeschorte vertrekplicht in verband met procedureel rechtmatig verblijf – een beslissing op zijn verzoek om onderdak of leefgeld te krijgen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (hierna: COA) gaat over opvang en verstrekkingen, maar is gebonden aan de Wet COA, de Rva 2005 en de daarin genoemde categorieën waaraan opvang kan worden verleend. De in artikel 3 van de Wet COA neergelegde wettelijke taak van het COA houdt ook in dat het opvang verleent in zeer bijzondere omstandigheden die tot feitelijke opvang nopen. Het verdient om die reden de voorkeur dat het COA namens de Staatssecretaris beslist op verzoeken waarin sprake is van een vreemdeling met procedureel rechtmatig verblijf die zich beroept op humanitaire omstandigheden. Ook de zaken welke betrekking hebben op de voorzieningen of het voorzieningenniveau op de vrijheidsbeperkende- of gezinslocatie kunnen in plaats van door de DT&V door het COA worden behandeld. Het COA heeft immers het feitelijk beheer op de vrijheidsbeperkende- of gezinslocatie.

Door middel van onderhavig mandaatbesluit wordt aan het bestuur van het COA mandaat, volmacht en machtiging verleend tot het nemen van besluiten op bovenbedoelde verzoeken en tot het nemen van beslissingen en bezwaarschiften en instellen van (hoger) beroep tegen deze besluiten. Ook verkrijgt het bestuur van COA de bevoegdheid tot het verlenen van ondermandaat aan de onder hem werkzame strategisch adviseur juridische zaken, de senior bedrijfsjuristen, de bedrijfsjuristen, de juristen en de locatiemanagers van de vrijheidsbeperkende- of gezinslocatie.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

Naar boven