Definitieve vergunning Universiteit Maastricht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, BioPartner Center Maastricht B.V., Stichting Maastricht Radiation Oncology Maastro-Clinic en Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum, ZON-PTC B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 30 november 2017 tot en met 11 januari 2018 ligt de definitieve vergunning van Universiteit Maastricht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, BioPartner Center Maastricht B.V., Stichting Maastricht Radiation Oncology Maastro-Clinic en Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum, ZON-PTC B.V. ter inzage. Tot en met 11 januari 2018 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht, de Universiteit Maastricht, BioPartner Center Maasticht B.V. en de Stichting Maastro Clinic voeren handelingen uit met stralingsbronnen voor medische toepassingen. Hiervoor beschikken zij over een gezamenlijke Kernenergiewetvergunning met kenmerk 2016/0904-11.

Als aanvulling op de bestaande patiëntenzorg bestaat het voornemen om protonentherapie aan te bieden voor behandeling van kankerpatiënten. Hiervoor wordt in Maastricht, op de locatie ‘complex Randwyck’, een protonenfaciliteit gebouwd.

Voor het uitvoeren van protonentherapie zal gebruik worden gemaakt van een cyclotron. Dit apparaat zal worden beheerd door een speciaal hiervoor opgericht bedrijf, Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum, ZON-PTC B.V. Voor het gebruik van een cyclotron is een Kernenergiewetvergunning nodig.

De verschillende partijen op de locatie ‘complex Randwyck’ hebben ervoor gekozen om de vergunning gezamenlijk aan te vragen. De reden hiervoor is dat de protonenfaciliteit wordt gebouwd op een gezamenlijke locatie en dat de zorg die de verschillende aanvragers bieden nauw met elkaar samenhangt. ZON-PTC B.V. zal daarom toetreden tot de Kernenergiewetvergunning als mede-vergunninghouder.

De onderhavige vergunning wordt verleend onder intrekking van de vergunning met kenmerk 2016/0904-11.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Universiteit Maastricht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, BioPartner Center Maastricht B.V., Stichting Maastricht Radiation Oncology Maastro-Clinic en Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum, ZON-PTC B.V. hebben op 28 april 2017 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 7 en 13 september 2017 nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 4 oktober 2017 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 15 november 2017. In deze periode is geen zienswijze ontvangen.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met het aangevraagde onder voorwaarden ingestemd. Het aangevraagde betreft het volgende:

  • het verrichten van handelingen met radioactieve stoffen ten behoeve van medische diagnostiek, medische therapie, (medisch) wetenschappelijk onderzoek (inclusief proefdieronderzoek), bereiding van radiofarmaca, ijk- en referentiedoeleinden en opleidings- en onderwijsdoeleinden, binnen de locatie complex Randwyck te Maastricht;

  • het verrichten van handelingen met splijtstoffen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek;

  • het verrichten van handelingen met ioniserende straling uitzendende toestellen ten behoeve van medische diagnostiek, medische therapie, (medisch) wetenschappelijk onderzoek (inclusief proefdieronderzoek), preventie en vroegdiagnostiek, medisch juridisch onderzoek, opleidings- en onderwijsdoeleinden en analyse en onderzoeksdoeleinden binnen de locatie complex Randwyck te Maastricht;

  • het verrichten van handelingen met ioniserende straling uitzendende toestellen ten behoeve van medische diagnostiek, (medisch) wetenschappelijk onderzoek, preventie en vroegdiagnostiek, en analyse en onderzoeksdoeleinden binnen de locatie Randwycksingel 35 te Maastricht en

  • het verrichten van handelingen met ioniserende straling uitzendende toestellen ten behoeve van medische diagnostiek, medische therapie, (medisch) wetenschappelijk onderzoek, opleidings- en onderwijsdoeleinden en onderzoeksdoeleinden binnen de locatie Maastro Clinic Venlo te Venlo.

De vergunning is verleend op grond van de artikelen 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 23, 24, 25 en 35 van het Besluit stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 30 november 2017 tot en met 11 januari 2018 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Bezuidenhoutseweg 67 te Den Haag. Uitsluitend op afspraak via telefoonnummer 070 – 348 73 67, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 11 januari 2018 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 12 januari 2018 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, website: www.raadvanstate.nl.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 73 67, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl o.v.v. ‘Vraag m.b.t. Zienswijze Universiteit Maastricht’.

Naar boven