Wijzigen voorrangssituaties Bavelselaan

Logo Breda

DV17VB0125 d.d. 3 februari 2017.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2016, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 28 juni 2016, van kracht geworden op 6 juli 2016, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

Is het gewenst om

De voorrangssituaties op de Bavelselaan te wijzigen. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Bavelselaan opheffen voorrangsregelingen’ met tekeningnummer 296153.

Motivering

Op de Bavelselaan is op de kruispunten met de Valentijnlaan-Brigidastraat en de Jorisstraat-Wolfslaardreef de voorrang geregeld met verkeerstekens. Dit gedeelte van de Bavelselaan ligt in een 30km zone. In 30 km zones is het gebruikelijk dat alle kruispunten gelijkwaardig zijn. Voorrangssituaties zorgen ervoor dat het verkeer harder gaat rijden. Door gelijkwaardige kruispunten moeten bestuurders straten van rechts voorrang verlenen. Dit zorgt ervoor dat bestuurders een lagere snelheid aanhouden.

De borden B3, voorrangskruispunt, en B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, worden verwijderd van de kruispunten Bavelselaan-Jorisstraat-Wolfslaardreef en Bavelselaan-Valentijnlaan-Brigidastraat. Tevens worden de haaientanden die op het wegdek staan verwijderd.

Een en ander zoals opgenomen op de bij dit besluit behorende tekening ‘Bavelselaan opheffen voorrangsregelingen’ met tekeningnummer 296153.

Belangenafweging

In de lijn van landelijk beleid (Duurzaam veilig) omtrent 30 km zones is het gebruikelijk dat in 30 km zones geen voorrangssituaties zijn. Breda sluit aan op deze lijn en heeft bij de inrichting van 30 km zoveel mogelijk voorrangskruispunten opgeheven. Op de Bavelselaan zijn op twee kruispunten de voorrangssituaties blijven bestaan.

Om aan te sluiten bij landelijk beleid en de gebruikelijke lijn in Breda is besloten de bebording omtrent de voorrangssituaties te verwijderen. Door het opheffen van de voorrangssituatiies wordt de verkeersveiligheid verhoogd. Bestuurders moeten verkeer van rechts voorrang gaan verlenen. Enkel de voorrangssituatie wijzigt, verder blijft de verkeerssituatie hetzelfde.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Breda.

Besluiten

  • I.

    De voorrangssituaties op de kruispunten Bavelselaan-Jorisstraat-Wolfslaardreef en Bavelselaan-Valentijnlaan-Brigidastraat op te heffen en in verband hiermee de borden B3, voorrangskruispunt, en B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, te verwijderen. Tevens worden de op het wegdek aanwezige haaientanden verwijderd.

  • II.

    Een en ander overeenkomstig tekening, ‘Bavelselaan opheffen voorrangsregelingen’ met tekeningnummer 296153, welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

  • III.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 3 februari 2017.

Breda, 3 februari 2017

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

A.Kuijpers.

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Mevr. MJM van Leeuwen via telefoonnummer 14 076.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a.

    naam en adres

  • b.

    de dagtekening

  • c.

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Wijzigen voorrangssituaties Bavelselaan’

  • d.

    de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekening ‘Bavelselaan opheffen voorrangsregelingen’ met tekeningnummer 296153

 

Naar boven