Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van 11 december 2017, nr. IenM/BSK-2017/271965, tot wijziging van de Subsidieregeling sanering verkeerslawaai in verband met het verlagen van het subsidieplafond voor 2017 en het vaststellen van het subsidieplafond voor 2018

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 4, tweede lid, van de Kaderwet subsidies I en M en artikel 8, eerste lid, van het Kaderbesluit I en M,

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling sanering verkeerslawaai wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 19a komt te luiden:

Artikel 19a

  • 1. Het subsidieplafond voor het tijdvak van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017 wordt vastgesteld op € 16.833.000,00.

  • 2. Het subsidieplafond voor het tijdvak van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 wordt vastgesteld op € 12.622.000,00.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-Van der Meer

TOELICHTING

De Subsidieregeling sanering verkeerslawaai (hierna: de subsidieregeling) bevat regels over het van rijkswege verstrekken van subsidie voor de kosten van maatregelen die worden getroffen in het kader van de sanering van verkeerslawaai, voor zover in deze kosten niet op andere wijze wordt voorzien. Onderhavige wijzigingsregeling ziet op wijziging van de bepalingen ten aanzien van het jaarlijkse subsidieplafond, zoals opgenomen in artikel 19a van de subsidieregeling.

Met deze wijziging van de subsidieregeling wordt het subsidieplafond voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017 met € 1.000.000,00 verlaagd tot € 16.833.000,00. Deze wijziging van het subsidieplafond vindt plaats, omdat de verwachting is dat het nieuwe subsidieplafond voldoende is voor alle subsidieaanvragen in 2017. Aanvragen die voor het moment van bekendmaking van deze wijziging zijn ingediend, worden nog beoordeeld in het licht van het oude subsidieplafond.

Voorts wordt met deze wijziging van de subsidieregeling het subsidieplafond voor de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 vastgesteld op € 12.622.000,00.

En ten slotte is de bepaling ten aanzien van het vaststellen van het subsidieplafond voor het jaar 2016 komen te vervallen, om redenen dat deze bepaling inmiddels zijn werking heeft verloren.

De subsidieregeling wordt vooral gebruikt door gemeenten en in een enkel geval door een provincie. De wijziging van de subsidieregeling heeft geen gevolgen voor de bestuurlijke lasten van gemeenten en provincies. De wijziging van de subsidieregeling heeft naar haar aard ook geen gevolgen voor de administratieve lasten voor burgers.

De financiële gevolgen voor de rijksoverheid van de onderhavige wijziging van de subsidieregeling vallen binnen de kaders van de rijksbegroting. Er wordt jaarlijks een subsidieplafond vastgesteld voor de sanering van verkeerslawaai.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. De inwerkingtreding van de onderhavige regeling wijkt af van de in het Kabinetsstandpunt inzake vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijn neergelegde uitgangspunten. Het betreft onder meer de wijziging van een subsidieplafond waarvoor afwijking in dat kabinetsstandpunt wegens uitzonderingsgrond 1 (de regelgeving heeft een directe relatie met andere jaarindelingen, zoals het subsidiejaar, en de doelgroepen zijn gebaat bij een spoedige inwerkingtreding) in dit geval is toegestaan.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-Van der Meer

Naar boven