Verkeersbesluit: Opheffen Fietspad Hoekse Aarkade tussen de Korteraarseweg 1 en de Hoeks Aarkade 8a

Logo Nieuwkoop

17.23098

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 2007 is gemandateerd aan de afdelingsmanager van het team Beheer Openbare Ruimte;

Overwegende dat:

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.

Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). De wegen waarover in dit besluit wordt besloten, zijn in beheer bij de gemeente Nieuwkoop.

Motivering:

Het pad langs de Kromme Aar tussen de Hoekse Aarkade 8a en de Korteraarseweg 1 is aangewezen als voetpad en fietspad met bebording G07 en G11. Het pad heeft een breedte variërend tussen de 0,90 en 1,20 meter. Fietsers en wandelaars maken gebruik van dit pad in beide richtingen. Het pad is onderdeel van de landelijke ANWB-fietsbewegwijzering. Het gaat om het tracé over de Hoekse Aarkade in Papenveer (nummers 97 en 99) en het tracé van de LF2b.

Omdat het fietspad onderdeel is van het knooppuntennetwerken van de landelijke fietsroutes wordt het pad veelvuldig gebruikt door fietsers. Regelmatig ontstaat er een conflict op het pad tussen fietsers en wandelaars. Het pad is te smal om elkaar op een veilige manier te passeren. Bij het passeren dient één verkeersdeelnemer uit te wijken naar de naast gelegen bermen. in de meeste gevallen zijn dat de voetgangers die van het pad worden gedrukt door de fietsers die met hogere snelheid gebruik maken van het pad. De bermen langs het pad lopen steil af. Bovendien is er een hoogte verschil tussen het pad en de berm variërend tussen de 5-10 cm.

Er is een goed alternatief beschikbaar voor fietsers zonder dat de omrijdtijd dermate groot wordt. Parallel aan de Hoekse Aarkade loopt de Oude kerkpad tussen de Korteraarseweg en de Oostkanaalweg. Vanuit het platform landelijke fietsroutes is positief gereageerd op het voorstel om de fietsroute tussen knoppunt 97 en 99 te verleggen naar het oude Kerkpad. Het Platform is bereid de ANWB-fietsbewegwijzering aan te passen.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, de weggebruikers te beschermen en de bruikbaarheid van het pad te kunnen blijven waarborgen is het wenselijk om het pad op te heffen als fietspad, zoals bedoeld in art. 2 van de Wegenverkeerswet.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie. Het advies over dit besluit is positief.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    dat het fietspad op de Hoekse Aarkade wordt opgeheven tussen de Korteraarseweg 1 en de Hoekse Aarkade 8a, door middel van het verwijderen van de verkeersborden G12 uit bijlage 1 van het RVV 1990

  • 2.

    dat de ANWB-fietsbewegwijzering tussen de landelijke fietsroute knoppunten 97 en 99 wordt omgelegd naar de Oude Kerkpad, een en ander in combinatie met het verplaatsen van de bestaande bebording

  • 3.

    Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets.

  • 4.

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden een dag na dagtekening van het besluit

     

Nieuwkoop 29 november 2017

Burgemeester en Wethouders

Namens deze,

S. Dijkstra

Teammanager Beheer en Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • -

    de naam en het adres van de indiener,

  • -

    de dagtekening,

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • -

    de gronden van het bezwaar. 

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

Naar boven