Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 december 2017, nr. 2017-00000447408, houdende wijziging van de Kies- en referendumregeling en de Tijdelijke experimentenregeling centrale stemopneming in verband met de afschaffing van de mogelijkheid voor politieke groeperingen om lijstencombinaties te vormen en het verhogen van het gebruiksgemak van diverse modellen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen H 1, derde lid, I 18, vierde lid, J 20, tweede lid, N 10, derde lid, N 11, vijfde lid, O 3, derde lid, P 22, derde lid, W 1, zesde lid en Ya 7, eerste lid, van de Kieswet, artikel 41, tweede lid, van het Tijdelijk experimentenbesluit stembiljetten en centrale stemopneming en artikel 83, derde lid, van de Wet raadgevend referendum;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij artikel 1 van de Kies- en referendumregeling wordt als volgt gewijzigd:

1. In de modellen H 1 vervalt onderdeel 6 onder vernummering van onderdelen 7 en 8 tot onderdelen 6 en 7.

2. De modellen I 10 vervallen.

3. In model J 20, voetnoot 4, vervalt de tweede volzin.

4. De modellen I 4, N 10-1 (Wrr 66), N 10-2a (Wrr 66), N 10-2b (Wrr 66), N 11 (Wrr 67), O 3 (Wrr 73), P 22-1, P 22-2, Ya 7 en Wrr 83 worden vervangen door de gelijknamige modellen die zijn opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

5. De modellen W 1-1, W 1-2 en W 1-3 worden als volgt gewijzigd:

a. In het opschrift van tekstblok 4b vervallen telkens ‘1)’ en ‘of 2) lijst waarmee een lijstencombinatie is aangegaan’.

b. In tekstblok 4c vervalt telkens ‘dan wel lijstencombinatie’.

ARTIKEL II

De modellen I en II van de bijlage bij de Tijdelijke experimentenregeling centrale stemopneming worden vervangen door de gelijknamige modellen die zijn opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

BIJLAGE BIJ DE REGELING VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES VAN 6 DECEMBER 2017, NR. 2017-00000447408, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE KIES- EN REFERENDUMREGELING EN DE TIJDELIJKE EXPERIMENTENREGELING CENTRALE STEMOPNEMING IN VERBAND MET DE AFSCHAFFING VAN DE MOGELIJKHEID VOOR POLITIEKE GROEPERINGEN OM LIJSTENCOMBINATIES TE VORMEN EN HET VERHOGEN VAN HET GEBRUIKSGEMAK VAN DIVERSE MODELLEN

Model I 4 Proces-verbaal over geldigheid en nummering kandidatenlijsten

Model N 10-1 (Wrr 66) Proces-verbaal van een stembureau

Model N 10-2a (Wrr 66) Proces-verbaal van de vooropening bij een briefstembureau

Model N 10-2b (Wrr 66) Proces-verbaal van de telling bij een briefstembureau

Model N 11 (Wrr 67) Vaststelling aantal stemmen in gemeente/openbaar lichaam

Model O 3 (Wrr 73) Proces-verbaal van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / de provinciale staten van een provincie met meer dan één kieskring / het referendum

Model P 22-1 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten

Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten

Model Ya 7 Begeleidingsverklaring bij stukken voor de kandidaatstelling

Model Wrr 83 Proces-verbaal van de uitslag van het referendum

Model I Proces-verbaal van een stembureau bij het experiment met een centrale stemopneming

Model II Proces-verbaal van het gemeentelijk stembureau bij het experiment met een centrale stemopneming

TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze regeling zijn diverse wijzigingen doorgevoerd in modellen die zijn opgenomen in de Kies- en referendumregeling en de Tijdelijke experimentenregeling centrale stemopneming. De wijzigingen houden verband met het vervallen van de mogelijkheid om lijstencombinaties te vormen en de wens van diverse betrokken partijen om het gebruiksgemak van bepaalde modellen te verhogen.

2. Inhoud van de regeling

2.1. Wijziging Kies- en referendumregeling

Afschaffing mogelijkheid vormen lijstencombinaties

Met deze regeling zijn (onderdelen van) modellen die betrekking hebben op de mogelijkheid om lijstencombinaties te vormen, vervallen. Dit vloeit voort uit de wet van 28 juni 2017 tot wijziging van de Kieswet in verband met het afschaffen van de mogelijkheid voor politieke groeperingen om lijstencombinaties te vormen (Stb. 2017, 302). Voor de achtergronden van deze afschaffing wordt verwezen naar de memorie van toelichting bij die wet. Met deze regeling zijn ter uitvoering van de voornoemde wet de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • het model betreffende het verbinden van kandidatenlijsten tot een lijstencombinatie (model I 10), waarvoor zowel een Nederlandstalige als Friestalige versie was vastgesteld, is vervallen;

  • in de hierna genoemde modellen zijn de onderdelen geschrapt die betrekking hadden op het vormen van lijstencombinaties. Dit betreffen de modellen voor:

    • o de kandidatenlijst (model H 1);

    • o het proces-verbaal over de geldigheid van de kandidatenlijsten (model I 4);

    • o het stembiljet (model J 20);

    • o het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag (modellen P 22-1 en P 22-2);

    • o de benoemingsbesluiten (modellen W 1-1, W 1-2 en W 1-3); en

    • o de begeleidingsverklaring van de gezaghebber van Bonaire, Sint Eustatius en Saba voor de bij hem ingeleverde stukken voor de kandidaatstelling (model Ya 7).

Volledigheidshalve wordt erop gewezen dat omwille van vormgevingstechnische redenen, de modellen I 4 en Ya 7 in het geheel opnieuw zijn vastgesteld. De wijzigingen in die modellen hebben evenwel uitsluitend betrekking op de onderdelen die zagen op de mogelijkheid om lijstencombinaties aan te gaan. De modellen P 22-1 en P 22-2 zijn eveneens in het geheel opnieuw vastgesteld, maar zijn tevens gewijzigd in verband met hetgeen hierna wordt toegelicht.

Processen-verbaal N 10-1 (Wrr 66), N 10-2a (Wrr 66), N 10-2b (Wrr 66), O 3 (Wrr 73), P 22-1, P 22-2 en Wrr 83 en het formulier N 11 (Wrr 67)

Door een aantal gemeenten is de wens uitgesproken om het model voor het proces-verbaal van het stembureau (model N 10-1 (Wrr 66)) te herzien met het oog op een verhoging van het gebruiksgemak. Ter uitvoering hiervan is vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voorstel gedaan tot verbetering van het model, dat vervolgens langs informele weg is voorgelegd aan gemeenten en de Kiesraad. Dit proces heeft uiteindelijk geleid tot diverse wijzigingen in het model, die in hoofdzaak redactioneel en opmaaktechnisch van aard zijn.

Met het oog op de uniformiteit tussen de modellen, zijn met deze regeling de processen-verbaal N 10-2a (Wrr 66), N 10-2b (Wrr 66), O 3 (Wrr 73), P 22-1, P 22-2 en Wrr 83 en het formulier N 11 (Wrr 67) op onderdelen aangepast aan de doorgevoerde redactionele en opmaaktechnische wijzigingen in het model N 10-1 (Wrr 66).

Naast de wijzigingen die verband houden met de aanpassing van het model N 10-1 (Wrr 66), zijn in de modellen N 11 (Wrr 67) en O 3 (Wrr 73) invulvelden toegevoegd waarin het aantal kiesgerechtigden dient te worden vermeld. Deze aanvulling heeft tot doel om de vaststelling van de opkomst te vergemakkelijken.

2.2. Wijziging Tijdelijke experimentenregeling centrale stemopneming

In de bijlage bij de Tijdelijke experimentenregeling centrale stemopneming zijn modellen opgenomen voor de processen-verbaal die gebruikt worden in gemeenten waar een experiment met centrale stemopneming wordt gehouden als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b, van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming. Dit betreffen een proces-verbaal voor het stembureau en een proces-verbaal voor het gemeentelijk stembureau.

Het proces-verbaal van het stembureau, model I, is voor zover de modellen overeenkomen aangepast aan de nieuwe vormgeving van het model N 10-1 (Wrr 66), het reguliere proces-verbaal dat gebruikt wordt in stembureaus waar geen experiment wordt gehouden. Diverse gemeenten die bij voorgaande verkiezingen geëxperimenteerd hebben met centrale stemopneming, hebben de wens geuit om het proces-verbaal van het gemeentelijk stembureau, model II, te vereenvoudigen. Dit model is nu op enkele onderdelen gewijzigd met het oog op een verhoging van het gebruiksgemak. Evenals in de modellen N 11 (Wrr 67) en O 3 (Wrr 73) uit de Kies- en referendumregeling is in het model daarnaast een invulveld toegevoegd waarin het aantal kiesgerechtigden dient te worden vermeld.

3. Administratieve lasten

Uit deze regeling vloeien geen administratieve lasten voort. Voor zover de wijzigingen die verband houden met de afschaffing van de mogelijkheid om lijstencombinaties te vormen een verlaging van de administratieve lasten met zich meebrengen, vloeien deze volledig voort uit de (wijziging van de) Kieswet.

4. Inwerkingtreding

De gewijzigde modellen zullen voor het eerst gebruikt worden bij de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum op 21 maart 2018. Opdat de modellen tijdig daaraan voorafgaand beschikbaar zijn, treedt deze regeling in afwijking van het systeem van de vaste verandermomenten in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven