Beleidsregel van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 november 2017, nr. WJZ/17169186, tot wijziging van de Beleidsregel verlagen subsidie POP in verband met de brede weersverzekering

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Hoofdstuk 4 van de Beleidsregel verlagen subsidie POP komt als volgt te luiden:

HOOFDSTUK 4. VOORSCHRIFTEN INZAKE DE SUBSIDIE BREDE WEERSVERZEKERING

Artikel 4.1
  • 1. De bepalingen van dit artikel zijn van toepassing op subsidies die worden verstrekt op grond van hoofdstuk 4, Titel 4.1, van de Regeling Europese EZ-subsidies.

  • 2. Indien blijkt dat de totale oppervlakte van de te verzekeren percelen zoals aangegeven in de subsidieaanvraag lager is dan de oppervlakte vermeld in de verzekeringspolis, wordt de subsidie evenredig percentueel verlaagd met het vastgestelde verschil.

ARTIKEL II

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 november 2017

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

De verschillende bepalingen in de huidige beleidsregel worden vervangen door één bepaling, omdat is gebleken dat de huidige bepalingen hun doel voorbij schieten. Wanneer blijkt dat er voor een grotere oppervlakte subsidie is aangevraagd dan er aan areaal is verzekerd wordt volgens deze beleidsregel de subsidie proportioneel gecorrigeerd. Door deze aanpassing kunnen de controles efficiënter en daarmee goedkoper worden ingericht dan op basis van de huidige beleidsregel mogelijk is.

Voor de goede orde wordt nog opgemerkt dat de subsidie voor de brede weersverzekering aansluit bij de aanvraagsystematiek van de verzamelaanvraag met als gevolg dat daarvoor ook de uiterste indieningsdatum van 15 mei geldt. Indiening van een subsidieaanvraag na deze datum moet volgens artikel 13 van verordening (EU) nr. 640/2014 worden gesanctioneerd met een korting op de subsidie van 1% per werkdag. Aangezien deze sanctie rechtstreeks uit de verordening voortvloeit, is zij niet in deze beleidsregel opgenomen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven