Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 november 2017, nr. WJZ/17169004, tot wijziging van de Regeling Europese EZ-subsidies in verband met enkele verbeteringen van de brede weersverzekering, en tot wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies in verband met enkele verbeteringen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op:

  • verordening (EU) nr. 1305/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 inzake steun voor plattelandsontwikkeling (ELFPO) en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1698/2005 van de Raad (PbEU 2013, L347);

  • artikel 3 van de Kaderwet EZ-subsidies;

  • de artikelen 15 en 19 van de Landbouwwet;

  • de artikelen 2, tweede lid, 4, en 30, vijfde lid, van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Europese EZ-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4.1.2, vijfde lid, wordt ‘Artikel 2.3, tweede lid’ vervangen door: Artikel 2.3, derde lid.

B

In artikel 4.1.12 vervalt het tweede lid, onder vernummering van het derde en vierde lid tot het tweede en derde lid.

ARTIKEL II

De Regeling nationale EZ-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2.5.1, in de begripsomschrijving van ‘overnemer’, onderdeel b, onder 1°, wordt ‘te verwerven, of’ vervangen door: te verwerven, en.

B

Bijlage 2.5.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 3, onderdeel b, wordt ‘het sluiten van de kredietovereenkomst’ vervangen door: de beslissing, bedoeld onder a,.

2. In artikel 14, vijfde lid, onderdeel b, wordt de zinsnede ‘even groot is als’ vervangen door: 50% is van.

3. In artikel 17, onderdeel b, wordt na ‘ten hoogste’ ingevoegd: tweemaal.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 20 november 2017

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Deze wijzigingsregeling betreft een wijziging van de Regeling Europese EZ-subsidies (REES) en van de Regeling nationale EZ-subsidies (RNES). Wat betreft de REES zijn er twee kleine wijzigingen voor het gedeelte over de Brede weersverzekering. In artikel I, onderdeel A, wordt een verwijzing hersteld die niet meer correct was. In artikel I, onderdeel B, gaat het om een wijziging inhoudende dat automatische verlenging van de voorgaande polis-goedkeuring door de Minister, wanneer de polis door de verzekeraar niet wordt gewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar, komt te vervallen. Nadere reflecties op de polisvoorwaarden ook vanuit informatie over de uitvoeringspraktijk kunnen leiden tot voortschrijdend inzicht en noodzakelijke aanpassing van polisvoorwaarden. Dat verhoudt zich niet met automatische verlenging van de goedkeuring.

Wat betreft de RNES betreft de wijziging enkele verbeteringen van de Borgstelling MKB gericht op het voorkomen van mogelijke misverstanden in de uitvoering. De wijzigingen in de artikelen 14 en 17 van bijlage 2.5.1 hebben betrekking op artikel 3, onderdeel i, van bijlage 2.5.1. De verhouding borgstellingskrediet en de bankfaciliteit bedraagt volgens dit artikel 2 : 1. De wijzigingen sluiten hier op aan.

Deze wijzigingen hebben geen invloed op de administratieve lasten, noch voor de verzekeraars (REES), noch voor de banken (RNES) alsook niet voor RVO als uitvoerder van de regelingen.

Deze regeling treedt direct in werking en daarmee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Aangezien de verzekeraars voor 1 december hun polissen ter goedkeuring aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moeten voorleggen ter goedkeuring is dit nodig.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven