Kennisgeving 1.3.1 Bro en ontwerp paraplubestemmingsplan Grondwater

Logo Noordwijk

Het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk maakt, overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend, dat een paraplubestemmingsplan ‘Grondwater’ wordt voorbereid.

Aanleiding

In de afgelopen jaren zijn er diverse klachten van wateroverlast in kelders in Noordwijk aan Zee binnengekomen. Na de aanleg van de dijk-in-duinconstructie (kustversterking) zijn er kelders ondergelopen. Na een gedegen onderzoek bleek een van de oorzaken in de dijk-in-duinconstructie te liggen. De dijk-in-duinconstructie is precies tot in de kleilaag gezet, waardoor het grondwater niet meer kon afstromen naar zee en het grondwaterpeil steeg. Tegelijkertijd is hierdoor ook duidelijk geworden dat ondergrondse kelders/obstructies niet onbeperkt mogelijk zijn, met name meerlaagse kelders.

Het plan

Het paraplubestemmingsplan zal gaan regelen (m.b.v. een zonering) dat bouwwerken tot een bepaalde NAP-diepte bij recht zijn toegestaan, maar dat voor diepere bouwwerken eerst onderzoek nodig is naar de effecten op het grondwaterpeil. Het plan verbiedt de bouw van (diepe) kelders en ondergrondse bouwwerken niet, maar het stelt vanaf een bepaalde diepte wel eisen daaraan.

Op dit moment is het nog niet mogelijk het bestemmingsplan al in te zien of een zienswijze in te dienen op dit voornemen. Ook worden er geen onafhankelijke instanties om advies gevraagd over dit voornemen. Naar verwachting wordt binnen drie maanden het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Dan kunnen ook zienswijzen ingediend worden.

Naar boven