Besluit wijziging 2,6 GHz-vergunningen ZUM B.V., Agentschap Telecom

13 november 2017

AT-EZ/7575555

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat maakt het volgende bekend:

Op 11 mei 2010 zijn aan de voorganger van ZUM B.V., Ziggo 4 B.V., vier vergunningen verleend voor het gebruik van frequentieruimte in de 2,6 GHz-band, D6697340, D6697341, D6697342, D6697343.

Ik heb besloten de vergunningen van ZUM B.V., op verzoek van de vergunninghouder, per 7 november 2017 aan te passen in die zin dat een nieuw, derde lid is toegevoegd waarin wordt bepaald dat indien onder één moeder meerdere rechtspersonen hangen (100% moeder-dochter), waarvan de vergunninghouders deel uitmaken, die 2,6 GHz-vergunningen houden, ZUM B.V. niet verplicht is zelfstandig een dienst aan te bieden met de aan haar vergunde frequentieruimte, maar kan volstaan met het door Vodafone Libertel B.V. laten aanbieden van een dienst. Tevens heb ik besloten een nieuw, vierde lid toe te voegen waarin wordt bepaald dat de overlapbepaling op ondernemingsniveau (de JV) wordt beoordeeld. Dat wil zeggen dat de gebieden van de 2,6 GHz-vergunningen van ZUM B.V. en Vodafone Libertel B.V., elkaar niet mogen overlappen. Is dit wel het geval dan is ZUM B.V. hiervoor de verantwoordelijke vergunninghouder op grond van het nieuwe artikel 3 vierde lid van haar vergunningen.

Het verzoek tot wijziging van de vergunningen heb ik getoetst aan de weigeringsgronden opgenomen in artikel 3.18 van de Telecommunicatiewet. Hierbij heb ik hetzelfde toetsingskader toegepast als bij het al dan niet verlenen van een toestemming van overdracht van een vergunning. Naar aanleiding hiervan heb ik vastgesteld dat er geen redenen zijn om de aanvraag tot wijziging van de vergunningen te weigeren. Indien er in plaats van een wijziging van de vergunning een verzoek zou zijn ingediend tot overdracht van de vergunning dan zou deze ook zijn toegestaan en tot hetzelfde resultaat hebben geleid.

Ik heb besloten de vier 2,6 GHz-vergunningen van ZUM B.V. te wijzigen in die zin dat een nieuw, derde en vierde lid, aan artikel 3 van de vergunningen zijn toegevoegd die als volgt luiden:

  • 3. Indien vergunninghouder een moedermaatschappij heeft die direct of indirect 100% van de aandelen houdt in de vergunninghouder en die moedermaatschappij tevens direct of indirect 100% van de aandelen houdt in een andere rechtspersoon die houder is van vergunningen in de band 2500 – 2685 MHz, is het, in afwijking van het eerste lid, toegestaan met gebruik making van deze vergunning de openbare commerciële dienst aan te bieden die tevens door de andere rechtspersoon met gebruikmaking van zijn vergunningen in die band wordt aangeboden.

  • 4. Indien de andere rechtspersoon bedoeld in het derde lid, tezamen met de vergunninghouder beschikt over meerdere vergunningen in de band 2500 – 2685 MHz verschillen de gebieden bedoeld in het eerste lid van elk van de betreffende vergunningen en overlappen deze elkaar niet.

Toelichting wijziging vergunning

De vergunninghouder blijft verantwoordelijk voor het voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de vergunning, waaronder de ingebruiknameverplichting. Dit betekent dat de frequentieruimte die is toegewezen via de betreffende vergunningen in gebruik moet worden genomen overeenkomstig artikel 3. In het geval van de vergunningen van ZUM B.V. betekent dit dat een dienst kan worden aangeboden op ten minste 1.200 vierkante kilometer, waarvan op ten minste 800 vierkante kilometer de frequentieruimte van de vergunningen van ZUM B.V. gebruikt dient te worden en op ten minste 400 vierkante kilometer de frequentieruimte van de vergunningen van Vodafone Libertel B.V. Voor Vodafone Libertel B.V. geldt de ingebruiknameverplichting die in haar vergunningen staat vermeld. Vodafone Libertel B.V. blijft als vergunninghouder verantwoordelijk voor het invulling geven aan haar huidige ingebruiknameverplichting. Tenslotte blijven de vergunninghouders ieder afzonderlijk ook degenen die bij toezichttrajecten aanspreekbaar zijn voor de afdeling Toezicht van Agentschap Telecom. Indien de overlapbepaling voor wat betreft de vergunningen van ZUM B.V. niet (goed) in acht wordt genomen is ZUM B.V. hiervoor de verantwoordelijke vergunninghouder, omdat slechts de vergunningen van ZUM B.V. zijn gewijzigd.

Het besluit ligt ter inzage ligt bij Agentschap Telecom, afdeling Spectrummanagement/ Netwerken.

Bezwaarclausule

Ingevolge het bepaalde in artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag waarop het besluit is verzonden (7 november 2017) een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van de beschikking(en) waartegen het is gericht en de gronden van het bezwaar te bevatten. Het bezwaarschrift wordt ingediend bij de afdeling Juridische Zaken van Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Postbus 450, 9700 AL Groningen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, namens deze, Y. Veenstra-Knop wnd. Hoofd Netwerken Agentschap Telecom

Naar boven