Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 31 januari 2017, kenmerk 1086014-160578-CZ, houdende wijziging van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS in verband met de subsidiëring van elektronische gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgaanbieder

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 10.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS wordt als volgt gewijzigd:

Aan het tweede lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een puntkomma een onderdeel h toegevoegd, luidende:

  • h. subsidies uit hoofde van het Beleidskader subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Op grond van het Beleidskader subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (hierna: het Beleidskader) worden subsidies verstrekt aan ziekenhuizen en aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen voor verschillende activiteiten ter stimulering van de gestandaardiseerde digitale gegevensuitwisseling tussen ziekenhuis en patiënt.

Één onderdeel (hoofdstuk 2 van het Beleidskader) betreft subsidies aan ziekenhuizen voor activiteiten in het kader van de programma’s Patiënt en informatie en Patiënt en medicatie. Deze programma’s bestaan uit drie, respectievelijk twee modules. Elke module omvat verschillende activiteiten en heeft een specifiek vast subsidiebedrag voor de kosten van de bijbehorende activiteiten. De subsidie wordt per module verstrekt. Voor één module (module B1 van het programma Patiënt en medicatie) bedraagt de subsidie € 105.000, derhalve minder dan € 125.000.

Op grond van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS (hierna: de Kaderregeling) worden als hoofdregel subsidies van minder dan € 125.000 niet verstrekt. In de praktijk komt het echter voor dat een subsidie van een lager bedrag wenselijk is. Ik acht het van belang dat aan ziekenhuizen in het kader van het Beleidskader ook subsidie kan worden verstrekt voor het uitvoeren van module B1, waarbij de kosten van de desbetreffende activiteiten minder bedragen dan € 125.000. Het lagere subsidiebedrag voor module B1 houdt verband met de lagere kosten van de bijbehorende activiteiten. Een wijziging van de Kaderregeling is nodig om verstrekking van dat bedrag mogelijk te maken.

De onderhavige wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2017. Deze terugwerkende kracht houdt verband met de inwerkingtreding van het besluit tot vaststelling van het Beleidskader met ingang van 1 januari 2017.

Omdat deze wijziging van de Kaderregeling alleen het beleidsterrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport raakt, is medeondertekening door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet noodzakelijk.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven