Besluit verkeersmaatregelen Boschdijk binnen de Ring - gemeente Eindhoven - Kenmerk 2692046 - 13 november 2017

Logo Eindhoven

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven neemt een verkeersbesluit voor de volgende straat:

•Boschdijk

Wettelijk kader

Voor de volgende inrichtingselementen in het plan is een verkeersbesluit vereist:

  • Aanbrengen opstelstrook voor fietsers;

  • Aanbrengen verplicht fietspad;

  • Aanbrengen dubbel doorgetrokken streep.

Het gemeentebestuur is bevoegd tot het nemen van dit besluit. De basis hiervoor is artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Aanleiding

Naar aanleiding van een burgerinitiatief voor de herinrichting van de Boschdijk binnen de Ring heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om op korte termijn de verkeerssituatie op de Boschdijk binnen de Ring te verbeteren. Het gaat hierbij met name om maatregelen om de oversteekbaarheid, en daarmee de verkeersveiligheid, op de bestaande kruispunten te verbeteren. Als resultaat van het onderzoek wordt de inrichting van de kruisingen met de Van Kinsbergenstraat – Peperstraat en met de De Ruijterstraat – Gemmastraat aangepast.

Belangena fweging

Ter verbetering van de oversteekbaarheid wordt ter hoogte van de bovengenoemde kruisingen het aantal rijstroken staduitwaarts teruggebracht van 2 naar 1 rijstrook. Hierdoor ontstaat ruimte om tussen de rijbanen middengeleiders aan te brengen waardoor opstelruimte ontstaat om in twee keer te kunnen oversteken.

Op de aansluiting met de Van Kinsbergenstraat wordt een aanpassing gedaan aan de eerder aangebrachte (tijdelijke) voorzieningen. Het voetpad wordt hier aan de andere kant van de fietsdoorsteek gelegd, waardoor aan deze kant van het kruispunt een rechte oversteek ontstaat voor voetgangers. Op de aansluiting met de De Ruijterstraat wordt ter geleiding van overstekende fietsers een fietsdoorsteek aangebracht.

Ter hoogte van de aansluiting met de Peperstraat wordt een opstelstrookje gemaakt voor fietsers die de Boschdijk willen oversteken. Om meer ruimte en beter zicht te creëren worden aan weerszijden van de aansluiting Peperstraat enkele parkeerplaatsen opgeheven. Ook bij de aansluiting met de Gemmastraat wordt hiervoor aan de zuidzijde 1 parkeerplaats opgeheven.

De maatregelen staan op bijgevoegde tekening VKO20170041 d.d. 7-11- 2017.

De maatregelen worden in 2 fases uitgevoerd. Fase 1 betreft de kruising Boschdijk – Van Kinsbergenstraat – Peperstraat. Fase 2 betreft de kruising Boschdijk – De Ruijterstraat – Gemmastraat.

Samenspraak

Over het ontwerp heeft afstemming plaatsgevonden met de initiatiefnemers van het burgerinitiatief en de eigenaren/ gebruikers van de panden grenzend aan de Peperstraat en de Gemmastraat.

Overige omwonenden en belanghebbenden zijn met een wijkinfo op de hoogte gebracht van de voorgestelde maatregelen.

Ook is er overleg geweest met de hulpdiensten over de aanpassingen en hebben zij aangegeven hiermee te kunnen instemmen.

Met de busmaatschappij en Fietsersbond heeft afstemming over de plannen plaatsgevonden in het Centraal VerkeersOverleg (CVO).

Advies politie

De politie ziet erop toe dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarom is het plan ook met haar besproken. Zij is akkoord met dit besluit.

Besluit

Het verkeersbesluit nemen voor:

  • 1.

    Aanbrengen van een opstelstrook voor fietsers op de aansluiting Peperstraat ten behoeve van overstekende fietsers richting de Van Kinsbergenstraat;

  • 2.

    Aanbrengen van een fietsdoorsteek ter geleiding van overstekende fietsers op de aansluitingen Van Kinsbergenstraat en De Ruijterstraat;

  • 3.

    Aanbrengen van een dubbele doorgetrokken streep op het weggedeelte van de Boschdijk binnen de Ring tussen de kruisingen met de Van Kinsbergenstraat – Peperstraat en De Ruijterstraat – Gemmastraat.

De maatregelen zijn aangegeven op tekening VKO20170041 d.d. 7-11- 2017.

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk 6 weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener

  • 2.

    de dagtekening

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

  • 4.

    de gronden van het bezwaar.

Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit.

Wel kan een belanghebbende, met een spoedeisend belang, binnen dezelfde termijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift.

 

Eindhoven, 13 november 2017

 

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,

   

mw. G.M. Swaans – van der Helm

hoofd afdeling Verkeer en Milieu

 

Naar boven