Regeling van de Minister van Economische Zaken van 30 januari 2017, nr. WJZ/17011274, houdende wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies in verband met de wijziging van het tijdstip waarop titel 3.4 van die regeling vervalt

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2, tweede lid, van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3.4.30 van de Regeling nationale EZ-subsidies wordt ‘1 november 2017’ vervangen door: 1 maart 2018.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 januari 2017

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel

In artikel 3.4.30 van de Regeling nationale EZ-subsidies is bepaald dat titel 3.4, de module MKB innovatiestimulering topsectoren (verder de MIT-subsidiemodule), vervalt met ingang van 1 november 2017.

De MIT-subsidiemodule maakt gebruik van verschillende subsidie-instrumenten, zoals MIT-haalbaarheidsprojecten, MIT-kennisvouchers en MIT-R&D-samenwerkingsprojecten. In de afgelopen jaren sloot het subsidie-instrument voor MIT-R&D-samenwerkingsprojecten telkens op 1 september, waarna de beoordeling en rangschikking van de ingediende projecten nog in hetzelfde kalenderjaar plaatsvonden. De aanvragen voor andere subsidie-instrumenten konden eerder worden ingediend, maar de openstelling van die subsidie-instrumenten eindigde ook eerder in het kalenderjaar. De genoemde datum was gekozen om de MKB-ondernemers voldoende gelegenheid te bieden om binnen een samenwerkingsverband een MIT-R&D-samenwerkingsproject op te zetten. Bovendien was deze datum afgestemd met de provincies.

De MIT-subsidiemodule heeft tot doel het voor MKB-ondernemers gemakkelijker te maken innovaties te realiseren binnen de negen topsectoren. Het ministerie van Economische Zaken en de provincies werken samen in de MIT-subsidiemodule: zij stellen in totaal € 55,75 miljoen beschikbaar voor de subsidiering van innovatieve projecten, waarvan het grootste deel gezamenlijk wordt gefinancierd. Subsidieaanvragen voor MIT-projecten worden in principe door de provinciale besturen in behandeling genomen. Wanneer een project niet valt binnen de innovatie-agenda van de provincie, dan worden ze voor de MIT-subsidiemodule van het ministerie van Economische Zaken in behandeling genomen. Hiervoor is € 14,35 miljoen beschikbaar. Binnen dit bedrag is € 2,2 miljoen gereserveerd voor de subsidiëring van ondersteuning door innovatiemakelaars en netwerkactiviteiten, welke subsidie-instrumenten vallen binnen Titel 3.3 van de Regeling nationale EZ-subsidies (TKI MKB-versterking).

Door deze nauwe samenwerking tussen het ministerie en de provincies bij de verstrekking van MIT-subsidies, is verandering van de tot op heden gebruikte openstellingsperioden voor de verschillende subsidie-instrumenten binnen de MIT-subsidiemodule bezwaarlijk.

De vervaldatum van 1 november 2017 heeft tot gevolg dat er in dat jaar onvoldoende tijd is om de beoordeling en afdoening van de subsidieaanvragen, met name die van de MIT-R&D-samenwerkingsprojecten, op tijd af te ronden.

Het is niet mogelijk gebleken de procedures voor 2017 bij het ministerie en bij de provincies zo in te richten dat die voor 1 november kunnen worden afgerond. De procedures bij het ministerie kunnen niet onafhankelijk van de procedures bij de provincies op een ander tijdstip worden uitgevoerd vanwege de samenhang tussen de subsidie op provinciaal- en rijksniveau.

Om alle aanvragen die binnenkomen in de openstellingsperiode van de MIT-subsidiemodule in 2017 te behandelen en de subsidies te verlenen, is het noodzakelijk dat de module niet met ingang van 1 november 2017 vervalt, maar met nog een aantal maanden wordt verlengd.

Het alternatief om de sluitingsdatum voor de MIT-R&D-samenwerkingsprojecten te vervroegen naar juli 2017 is door de vereiste afstemming van de openstelling en afdoening met de provincies niet realiseerbaar. Daarnaast is er in de zomerperiode vaak onvoldoende mankracht om MIT-R&D-samenwerkingsprojecten te organiseren en een goede aanvraag voor subsidie in te dienen. Een dergelijke wijziging aanbrengen in 2017 zou, ten slotte, alleen maar verwarring creëren bij de ondernemers.

Momenteel wordt de MIT-subsidiemodule geëvalueerd en de uitkomst hiervan wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2017. Op basis van deze bevindingen wordt een besluit genomen over mogelijke langere verlenging van de MIT-subsidiemodule. Op die wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies is artikel 24a van de Comptabiliteitswet 2001 van toepassing.

Eveneens met toepassing van artikel 24a van de Comptabiliteitswet 2001 is het ontwerp van deze wijzigingsregeling bij brief van 15 december 2016 overgelegd aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II, 2016/17, 33 009, nr 34). De Tweede Kamer heeft, blijkens agendapunt 49 van de besluitenlijst van de procedurevergadering van de vaste commissie voor Economische Zaken van dinsdag 20 december 2016, besloten de brief voor kennisgeving aan te nemen.

2. Staatssteun

De MIT-subsidiemodule bevat staatssteun die, behoudens paragraaf 3.4.3 (MIT-kennisvouchers), wordt gerechtvaardigd door de artikelen 25 en 28 van de algemene groepsvrijstellingsverordening (zie artikel 3.4.29, eerste lid, van de Regeling nationale EZ-subsidies). Subsidie die krachtens paragraaf 3.4.3 wordt verleend, en subsidie voor een MIT-innovatie-adviesproject dat niet onder artikel 28 van de algemene groepsvrijstellingsverordening valt, bevatten staatssteun en worden gerechtvaardigd door de algemene de-minimisverordening (zie artikel 3.4.29, tweede lid, van de Regeling nationale EZ-subsidies). De verlenging van de horizonbepalingen brengt hierin geen verandering, omdat de voorwaarden van de MIT-subsidiemodule ongewijzigd blijven.

3. Regeldruk

De wijziging van de vervaltermijnen leidt niet tot het wijzigen van informatieverplichtingen en derhalve ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de MIT-subsidiemodule.

4. Vaste verandermomenten

De regeling treedt, in afwijking van het beleid inzake de vaste verandermomenten, zo spoedig mogelijk in werking, om ervoor te zorgen dat de nieuwe vervaldatum, en daardoor de langere werkingsduur van de huidige MIT-subsidiemodule, vaststaat vóór het tijdstip waarop de openstelling van de MIT-subsidiemodule voor 2017 wordt vastgesteld. Deze afwijking is daarmee in het belang van het bedrijfsleven.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven