Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 10 november 2017, nr. WJZ/17160027, tot wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies in verband met wijzigingen van de subsidiemodules Garantie ondernemingsfinanciering, Garantie ondernemingsfinanciering energietransitie financieringsfaciliteit en Garantstelling gericht op bankgaranties

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 2, tweede lid, 7, tweede lid, en 30, vierde en vijfde lid, van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de artikelen 3.13.5, 3.13a.5, 3.14.5 en in de bijlagen 3.13.1, artikel 3, onderdeel h, 3.13a.1, artikel 3, onderdeel j, en 3.14.1, artikel 3, onderdeel f, van de Regeling nationale EZ-subsidies, wordt ‘€ 150.000.000’ vervangen door: € 50.000.000.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 10 november 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keizer

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt het maximum per ondernemer van de lening(en) en of bankgaranties waarvoor een garantstelling door de Staat wordt afgegeven op grond van de titels 3.13 (Garantie ondernemingsfinanciering (GO)) en 3.14 (Garantstelling gericht op bankgaranties) van de Regeling nationale EZ-subsidies. Ook wijzigt deze regeling de cumulatiebepaling in titel 3.13a (Garantie ondernemingsfinanciering energietransitie financieringsfaciliteit (GO ETFF)). Deze subsidiemodules beogen de toegang tot bankfinanciering voor het Nederlandse bedrijfsleven te verbeteren. Op grond van de GO kunnen banken een garantstelling van de Staat verkrijgen voor leningen die zij verstrekken aan of ten behoeve van ondernemers. De GO geldt zowel voor MKB-bedrijven als niet MKB-bedrijven. Hetzelfde geldt voor de GO ETFF, maar dan specifiek gericht op achtergestelde leningen bestemd voor de energietransitie. De subsidiemodule Garantstelling gericht op bankgaranties bevat een faciliteit ter zake van bankgaranties die ervoor zorgt dat de Staat garant kan staan voor door banken af te geven garanties voor de nakoming van contractuele verplichtingen van de desbetreffende onderneming. De maximumlimiet van de GO en de Garantstelling gericht op bankgaranties is in 2014 tijdelijk verruimd van € 50 mln. naar € 150 mln. in verband met de moeilijke kredietverlening door banken aan deze doelgroep in de periode van de crisis. Inmiddels is de vraag naar de verruiming gering. Om die reden en om het risico van de Staat te beperken is besloten tot het stopzetten van deze tijdelijke verruiming. De GO ETFF hanteert een cumulatiebepaling in relatie tot de GO die om dezelfde reden wordt verlaagd.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk.

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018. Dit is een vast verandermoment als bedoeld in aanwijzing 174, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Wel wordt – zij het in geringe mate – afgeweken van de regel dat tussen de publicatiedatum en het tijdstip van inwerkingtreding een termijn van minimaal twee maanden in acht wordt genomen. Zoals hierboven is aangegeven leidt deze wijziging tot verlaging van het risico van de Staat en is deze, met als ingangsdatum 1 januari 2018, reeds medio 2017 gecommuniceerd met de deelnemende banken en reeds verwerkt in (de toelichting op) de begroting1. Het bovenstaande vormt een rechtvaardiging om af te wijken van de vaste verandermomenten, als bedoeld in aanwijzing 174 wegens de eerste uitzonderingsgrond van het vierde lid, namelijk het voorkomen van publieke nadelen. Tegen deze afwijking bestaat ook anderszins geen bezwaar, nu de doelgroep van de regeling reeds geruime tijd op de hoogte is van deze wijziging.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keizer


X Noot
1

Kamerstukken II, 2016/17, 34 550 XIII, nr. 2, p. 32.

Naar boven