Kernenergiewetvergunning verleend aan URENCO Nederland B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

MEDEDELING

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming deelt mee dat op 1 november 2017 op grond van artikel 15, aanhef en onderdeel onder a, van de Kernenergiewet een vergunning voor vervoer op grond van een speciale regeling is verleend aan URENCO Nederland B.V. (hierna: URENCO NL), met kenmerk ANVS-2017/11923.

Vergund is het over de weg binnen Nederlands grondgebied (doen) brengen en het aansluitend over de weg op Nederlands grondgebied vervoeren op grond van een speciale regeling van onbestraalde splijtstoffen in de vorm van verrijkte uraniumhexafluoride (UF6) afkomstig van AREVA NP Romans te Romans-sur-Isère (Frankrijk) en bestemd voor URENCO NL te Almelo. URENCO NL mag UF6 verrijken en dus voorhanden hebben op grond van haar inrichtingsvergunning. UF6 wordt vervoerd in speciaal voor dit vervoer ontworpen cilinders. Deze cilinders gevuld met verrijkt UF6 worden vervoerd naar diverse ontvangers.

De reden voor dit eenmalige vervoer op grond van een speciale regeling is de volgende.

URENCO NL heeft een cilinder met verrijkt UF6 geleverd aan Areva NP Romans. Bij aankomst is gebleken dat de cilinder niet in overeenstemming is met een van de eisen gesteld in de ISO NORM 7195. Areva NP Romans kan om deze reden deze cilinder niet verwerken in haar installatie. Tevens beschikt Areva NP Romans niet over een installatie om het UF6 vanuit deze cilinder over te zetten (zogenoemd overflowen) naar een cilinder die wel volledig aan de eisen voldoet. URENCO NL beschikt wel over de mogelijkheid om deze cilinder te verwerken. Het transporteren van een cilinder met verrijkt UF6 die niet volledig overeenkomt met de ISO NORM 7195, voldoet niet aan paragraaf 6.4.6.1 van de ADR waarin dit expliciet geëist wordt. Om het transport toch mogelijk te maken heeft URENCO NL een special arrangement aangevraagd voor dit transport.

De Franse overheid heeft voor de retourzending een speciale regeling verleend, zodat de cilinder veilig en binnen het wettelijk kader retour gezonden kan worden naar URENCO NL.

De Belgische overheid heeft aangegeven dat zij voor het doorvoeren op Belgisch grondgebied een vergunning voor het vervoer op grond van een speciale regeling zal afgeven zodra de ANVS haar vergunning heeft verleend.

De vergunning is geldig tot en met 31 december 2017.

De Franse speciale regeling is geldig tot en met 31 december 2017. Om de cilinder nog onder de afgegeven Franse speciale regeling retour te kunnen zenden, is het noodzakelijk dat de vergunning terstond in werking treedt. De vergunning is aldus terstond van kracht overeenkomstig het bepaalde in artikel 20.5, eerste lid, van de Wet milieubeheer.

Het besluit is op 1 november 2017 verzonden aan Urenco NL.

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, o.v.v. bezwaar, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit bezwaar aantekent.

Voorlopige voorziening

Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist. Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State indienen (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 426 44 26.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 348 73 66, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan postbus.transportinfo@anvs.nl, onder vermelding van het kenmerk van dit besluit.

Naar boven