Ontwerpbestemmingsplan “Gemert-Bakel Buitengebied 2017” inclusief PlanMER ter inzage

Logo Gemert-Bakel

Na een zorgvuldige voorbereiding is het dan zover, het ontwerpbestemmingsplan “Gemert-Bakel Buitengebied 2017” inclusief PlanMER, is gereed. Hiermee kan de formele, juridische procedure voor de vaststelling van dit bestemmingsplan gestart worden. Burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Gemert-Bakel Buitengebied 2017” ter inzage ligt.

De reden van deze herziening is voornamelijk dat het bestemmingsplan dient te voldoen aan de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant, specifiek de voorwaarden voor de ontwikkelingsruimte van de veehouderij, maar ook bijvoorbeeld het VAB-beleid (vrijkomende agrarische bebouwing) en de plattelandswoning komt in aanmerking om verwerkt te worden in het bestemmingsplan. Daarnaast is er behoefte aan een actualisatie. Op diverse onderdelen is het bestemmingsplan geactualiseerd. Hierbij kunt u denken aan:

  • -

    positief bestemmen van monumenten en beeldbepalende panden

  • -

    actualiseren van de begrenzing van de archeologisch waardevolle gebieden en oude akkers

  • -

    actualiseren van de Peelrandbreuk en het wijstgebied

  • -

    actualiseren van de leidingen en veiligheidszones rondom bedrijven

  • -

    actualiseren van de begrenzing en specifiek aanduiden van natuur en landschap

  • -

    positief bestemmen van meerdere woningen op één perceel

Voorbereidingsbesluit geitenhouderijen

Op initiatief van de gemeenteraad heeft de gemeente Gemert-Bakel op 15 november 2016 een voorbereidingsbesluit genomen over geitenhouderijen. Dat betekent dat de gemeente een jaar de tijd heeft om een bestemmingsplan te maken waarin duidelijk is hoe het beleid voor geitenhouderijen in Gemert-Bakel eruit ziet. Op 15 juli 2017 heeft de provincie Noord-Brabant in haar Verordening Ruimte een verbod opgenomen voor de ontwikkeling van de geitenhouderij in Brabant. Tevens is hierin opgenomen dat alle gemeenten deze regels over moeten nemen in hun bestemmingsplannen. De gemeente Gemert-Bakel heeft deze regels nu overgenomen in haar bestemmingsplan buitengebied.

PlanMER

Het voorgenomen planologische beleid van de gemeente voor de veehouderij kan worden aangemerkt als een kader voor latere m.e.r.-(beoordelings)plichtige besluiten, te weten besluiten over de omgevingsvergunning van veehouderijen met een omvang boven de drempelwaarde. Om die reden dient voor het bestemmingsplan een m.e.r.-procedure te worden doorlopen en is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De focus van het MER ligt bij de mogelijke milieugevolgen van de ontwikkeling van de veehouderijen, in relatie tot de planologische ruimte die is opgenomen in het bestemmingsplan buitengebied.

De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt in de gelegenheid gesteld om een advies uit te brengen (verplicht advies).

Inloopavonden

Wilt u het nieuwe bestemmingsplan en PlanMER inzien? Of heeft u vragen of opmerkingen over dit bestemmingsplan en PlanMER? Kom dan naar één van onze inloopavonden:

  • 20 november 2017 vanaf 19.00 uur tot 20.30 uur in het gemeentehuis

  • 29 november 2017 vanaf 19.00 uur tot 20.30 uur in het gemeentehuis

  • 7 december 2017 vanaf 19.00 uur tot 20.30 uur in het Parochiehuis in Bakel (Gemertseweg 2, Bakel)

Stukken inzien

Het ontwerpbestemmingsplan en PlanMER ligt van 13 november 2017 tot en met 27 december 2017 ter inzage in het gemeentehuis. Hiervoor kunt u een afspraak maken. U kunt deze plannen ook digitaal inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Zienswijze indienen

Iedereen heeft de gelegenheid binnen de hierboven vermelde termijn schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar te maken bij de gemeenteraad van Gemert-Bakel. Indien u mondeling uw zienswijze kenbaar wilt maken, kunt u een afspraak maken via de website.

Contact

Mocht u niet aanwezig kunnen zijn op één van de inloopavonden, maar heeft u wel een vraag over het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2017’ of PlanMER. Neem dan contact op met Carry van den Biggelaar, (0492) 378 500 of mail naar carry.vandenbiggelaar@gemert-bakel.nl.

Naar boven