Ter inzage legging Nota Reikwijdte Detailniveau (NRD) Natura 2000 Sallandse Heuvelrug

Logo Overijssel

Herstellen en versterken kwetsbare natuur Sallandse Heuvelrug

In de Natura 2000-gebieden worden maatregelen genomen om de kwetsbare natuur te herstellen en te versterken. De herstelmaatregelen voor het Natura 2000-gebied de Sallandse Heuvelrug richten zich op het herstel van de heide en de plant- en diersoorten die daarbij horen. In het gebied worden verschillende stukken bos omgevormd om ruimte te maken voor heide en verbinding te maken met het omringende (voedselrijke) landschap. Ook worden delen van het gebied extra gemaaid of begraasd. Zo ontstaat een open landschap dat geschikt is als insectenrijk foerageergebied voor diverse diersoorten.

Op en ten zuiden van de Zunasche Heide worden gronden natter en mag er niet of nauwelijks meer worden bemest. De bestemming zal, waar nodig, wijzigen van agrarisch naar natuur. Aan de westzijde van de Sallandse Heuvelrug wordt bos omgevormd naar heide. Hiermee wordt een verbinding gemaakt van de heide met het agrarische gebied. In het bestemmingsplan van de gemeente Rijssen-Holten heeft dit deel de bestemming bos en dat zal worden omgezet naar de bestemming natuur. Hier vlakbij ligt een akker (in eigendom en beheer bij Natuurmonumenten) die nu een agrarische bestemming heeft. Deze bestemming wordt ook gewijzigd in natuur.

Als de functie of het gebruik van de grond wijzigt, dan wordt dit vastgelegd in een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Percelen waar geen maatregelen getroffen worden of waar na uitvoering van de maatregelen de functie landbouw gehandhaafd kan blijven worden uit het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen Ecologische Hoofdstructuur) gehaald.

Milieueffectrapportage (MER)

Voor de Sallandse Heuvelrug moet een MER worden uitgevoerd vanwege het afgraven van grond ten zuiden van de Zunasche Heide. Een MER brengt de gevolgen voor het milieu in kaart, voordat er een besluit wordt genomen over de uitvoering van maatregelen of plannen. Ten behoeve van de start van deze MER-procedure wordt een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Een NRD is een zogenaamde ‘voorfase voor de MER’ en beschrijft op welke wijze het uiteindelijke MER opgesteld zal worden.

Gedeputeerde Staten hebben op 31 oktober 2017 de NRD voor de Sallandse Heuvelrug vastgesteld. De NRD ligt twee weken ter inzage. De zienswijzen worden verwerkt in de MER. De MER ligt te zijner tijd samen met het ontwerp-PIP Natura 2000 Sallandse Heuvelrug ter inzage.

Wat betekent dit voor u?

In de periode van 14 november tot en met 27 november 2017 is de NRD digitaal beschikbaar via www.overijssel.nl/sallandseheuvelrug en als inkijkexemplaar op:

  • -

    Het gemeentehuis van Hellendoorn, Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA NIJVERDAL

  • -

    Het gemeentehuis van Rijssen-Holten, Schild 1, 7461 DD RIJSSEN

  • -

    Het gemeentehuis van Wierden, Pouliestraat 3, 7642 EB WIERDEN

  • -

    Het provinciehuis van Overijssel, Luttenbergstraat 2, 8012 EE ZWOLLE

Gedurende de periode van 14 november tot en met 27 november 2017 kan een ieder een zienswijze op de NRD indienen via Natura2000PIP@overijssel.nl onder vermelding van ‘Sallandse Heuvelrug, nummer 3879995’. Het is ook mogelijk om schriftelijk uw reactie in te dienen bij:

Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel

T.a.v. mevr. Annemieke Delnaay

O.v.v. Sallandse Heuvelrug nummer 3879995

Postbus 10078, 8000 GB Zwolle

Meer informatie

Voor vragen over de procedure of het indienen van een mondelinge reactie kunt u contact opnemen met mevrouw Annemieke Delnaay, a.delnaay@overijssel.nl, 038 499 74 55.

Kijk voor meer informatie over de terinzagelegging op www.overijssel.nl/sallandseheuvelrug .

Naar boven