Bedrijventerrein Trade Port Noord te Venlo:tervisielegging vastgesteld bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3,besluit tot 8e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord en het besluit tot niet-vaststellen van een exploitatieplan voor een gedeelte van het gebied van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3.

Logo Venlo

Burgemeester en wethouders van Venlo maken bekend dat door de gemeenteraad van Venlo bij besluit van 25 oktober 2017 voor het bedrijventerrein Trade Port Noord ongewijzigd zijn vastgesteld:

  • 1.

    het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 (identificatienummer: NL.IMRO.0983.BP201706KLAVR2en3-VA01);

  • 2.

    het exploitatieplan Trade Port Noord, gemeente Venlo, 8e herziening (identificatienummer: NL.IMRO.0983.EPL20170001TPN-VA01);

  • 3.

    het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3, voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord, zoals dat luidt na 8e herziening.

Het betreft de bekendmaking op grond artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan), artikel 6.14 Wet ruimtelijke ordening (besluit tot herziening exploitatieplan) en artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening (besluit tot niet-vaststellen exploitatieplan).

Besluit 1: vaststelling bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3

Het bestemmingsplan Trade Port Noord is op 31 oktober 2012 vastgesteld om ruimte te bieden aan grootschalige bedrijven in de logistiek, agrofood en maakindustrie. Het bedrijventerrein Trade Port Noord ligt in het noordwesten van Venlo, ten noorden van de A67 en ten westen van de A73. Inmiddels is dit bestemmingsplan een aantal malen herzien.

Het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 vormt een herziening van de bestemmingsregeling voor de klavers 2 en 3 van het bestemmingsplan Trade Port Noord, zoals dat luidt met inachtneming van de op 23 maart 2016 vastgestelde bestemmingsplanherziening ten behoeve van de aanpassing van de ecologische verbindingszone aan de oostzijde van klaver 3. Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord is vanuit de contacten uit de markt gebleken dat nieuwe ontwikkelingen en schaalvergroting in de logistieke sector hebben plaatsgevonden. Gebleken is dat omvang en vorm van de uitgeefbare gronden in klaver 2 en 3 (en daardoor ook de klaverbladcontouren) niet meer aansluiten op de vraag. Met het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 wordt, in navolging van een ontwikkeling die al in gang werd gezet met de bestemmingsplannen Trade Port Noord - Klaver 1 Oost, Trade Port Noord - Klaver 1 West en Trade Port Noord Herziening Klaver 4, de aanvankelijk gehanteerde wijze van de klaver(blad)structuur voor dit gedeelte van het bedrijventerrein aangepast.

Het gebied van de bestemmingsplanherziening is als volgt begrensd: Klaver 2 ligt direct ten zuiden van de Greenportlane en direct ten noordoosten van de spoorlijn. Klaver 3 ligt direct ten noorden van de Greenportlane en ten zuiden van de Sevenumseweg. Het plangebied ligt volledig op grondgebied van Venlo.

In het bestemmingsplan is voor de daarvoor in aanmerking komende gronden aangegeven, dat verwezenlijking van de bestemming in de nabije toekomst nodig wordt geacht (artikel 3.4 Wet ruimtelijke ordening).

Besluit 2: besluit tot 8 e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord

Het exploitatieplan Trade Port Noord is op 31 oktober 2012 gelijktijdig met het bestemmingsplan Trade Port Noord vastgesteld. Het vaststellen van een exploitatieplan is verplicht, indien ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord het verhaal van kosten niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van eisen en regels over onder meer het bouwrijp maken, de fasering etc. Deze beide situaties deden zich voor. Het exploitatieplan Trade Poort Noord is inmiddels zevenmaal herzien.

Voor een gedeelte van het gebied van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 is het exploitatieplan Trade Port Noord van toepassing. De vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 heeft tot gevolg dat het exploitatieplan Trade Port Noord dient te worden aangepast. Er is sprake van een integrale herziening van het exploitatieplan, waardoor de regels, de exploitatieopzet, de bijlagen en de toelichting worden aangepast.

Het besluit tot 8e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord betreft een herziening van structurele onderdelen als bedoeld in artikel 6.15 Wet ruimtelijke ordening (Wro).

Besluit 3: besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 , voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord zoals dat luidt na 8 e herziening

De vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 heeft tot gevolg dat voor het deelgebied dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord een besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan is vastgesteld.

Voor een aanzienlijk deel van de uitgeefbare gronden in dit deelgebied geldt dat deze als bouwpercelen zijn verkocht door B.V. Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Voor een gedeelte van deze bouwpercelen geldt dat daarop inmiddels de bedrijfsbebouwing is gerealiseerd.

Voor het resterende deel van de uitgeefbare gronden in dit deelgebied geldt dat deze deels in eigendom zijn van B.V. Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo en deels in eigendom zijn van de gemeente Venlo. Als gevolg van de met B.V. Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo gesloten overeenkomst over grondexploitatie is voor de betreffende gronden het kostenverhaal anderszins verzekerd en is er geen noodzaak tot het stellen van regels over onderwerpen van locatie-eisen (fasering etc.).

Terinzagelegging

De bovengenoemde besluiten 1 t/m 3 liggen met de vastgestelde plannen en de daarbij behorende stukken, met ingang van 2 november 2017 gedurende de beroepstermijn van zes weken (dus tot en met 14 december 2017) ter inzage in het Stadskantoor Venlo, Hanzeplaats 1 te Venlo. De stukken kunnen hier analoog en digitaal worden ingezien. Inzage van analoge stukken is in het Stadskantoor uitsluitend mogelijk op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum (KCC).

Het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 en het besluit tot 8e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord met inbegrip van bijbehorende stukken, zijn ook in te zien langs elektronische weg, via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatienummer NL.IMRO.0983.BP201706KLAVR2en3-VA01 (bestemmingsplan) en identificatienummer NL.IMRO.0983.EPL20170001TPN-VA01 (besluit tot 8e herziening van het exploitatieplan). Via de gemeentelijke website www.venlo.nl is tevens een link naar ruimtelijke plannen beschikbaar.

Daarnaast kan het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan, langs elektronische weg worden ingezien via de gemeentelijke website www.venlo.nl (organisatie en bestuur – publicaties en verslagen – plannen ter inzage).

Beroep.

Het bestemmingsplan en de 8e herziening van het exploitatieplan zijn door de gemeenteraad ongewijzigd vastgesteld en tegen het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit tot 8e herziening van het exploitatieplan zijn geen zienswijzen ingediend.

Daardoor kan, gedurende een termijn van zes weken, vanaf de dag na ter inzage legging (dus vanaf 3 november 2017 tot en met 14 december 2017), alleen een belanghebbende die redelijkerwijs niet kan worden verweten met betrekking tot het ontwerp geen dan wel niet tijdig een zienswijze te hebben ingebracht, beroep aantekenen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit tot vaststelling van de 8e herziening van het exploitatieplan.

Voorts kan door een belanghebbende beroep worden ingediend tegen het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3, voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord zoals dat luidt na 8e herziening.

Beroep kan worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Burgers kunnen ook digitaal via DigiD beroep instellen. Advocatuur, bedrijven en (overheids-)organisaties kunnen nog niet digitaal procederen.

Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl voor de voorwaarden. Het instellen van beroep schort de werking van een besluit niet op. Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.

In werking treding.

  • -

    Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3 in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake het bestemmingsplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

  • -

    Ingevolge artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht (Awb) treedt het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan 8e herziening in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.

  • -

    Ingevolge artikel 3:40 Awb treedt het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 2 en 3, voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord zoals dat luidt na 8e herziening, in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.

Op de vaststelling van het bestemmingsplan en het exploitatieplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat, ingeval van beroep:

  • beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

  • beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet kunnen worden aangevuld.

Venlo, 1 november 2017

Naar boven