Ontwerpvergunning Stichting ECN en Stichting ECN Nucleair in hun hoedanigheid van vennoten in de Nuclear Research and consultancy Group v.o.f. (verder: NRG), gevestigd aan de Westerduinweg 3 te Petten, in verband met actualisatie van de voorschriften ten aanzien van het historisch afval, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Van 2 november 2017 tot en met 13 december 2017 ligt de ontwerpvergunning ten behoeve van het wijzigen van de voorschriften in de Kernenergiewetvergunning ten aanzien van het historisch afval ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.

Achtergrond van de ontwerpvergunning

Bij NRG ligt in het verleden geproduceerd historisch radioactief afval opgeslagen in de Waste Storage Facility (WSF). NRG heeft hiervoor een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). Op grond van de vigerende Kew-vergunning is NRG verplicht dit historisch afval af te voeren naar de COVRA te Nieuwdorp, gemeente Borsele. De voorschriften D.5 tot en met D.13 in de Kew-vergunning schrijven voor dat dit gebeurt op basis van goedgekeurde Plannen van Aanpak. De ANVS heeft het meest recente Plan van Aanpak bij besluit van 1 juni 2017, kenmerk ANVS-2017/5480, goedgekeurd.

Directe aanleiding voor de wijzigingsaanvraag is de in deze goedkeuring opgenomen voorwaarde dat NRG uiterlijk 1 juli 2017 een wijziging van voorschrift D.5 van haar Kew-vergunning dient aan te vragen. Reden voor deze verplichting is dat de datum genoemd in voorschrift D.5 voor het afvoeren van een deel van het historisch afval niet gehaald kan worden.

De door NRG aangevraagde wijziging betreft het actualiseren van de voorschriften D.5 tot en met D.13 ten aanzien van het historisch afval, waarmee deze in overeenstemming worden gebracht met de huidige situatie en de meest recente goedgekeurde Plannen van Aanpak. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is per 1 augustus 2017 op grond van de Kernenergiewet bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 22 juni 2017 is van NRG een aanvraag tot wijziging van de vergunning ontvangen. Op 18 juli 2017 is een aanvulling op de aanvraag ontvangen. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en de mogelijkheid tot inspraak op de ontwerpvergunning.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is ingestemd met de aangevraagde wijziging. Vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 19, derde lid, in samenhang met artikel 31, vierde lid, en de artikelen 15, onder a en b, en 29 van de Kernenergiewet.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de vergunningaanvraag en de overige relevante stukken liggen van 2 november 2017 tot en met 13 december 2017 ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), Bezuidenhoutseweg 67 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak: 070 – 348 73 64 (bereikbaar op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur).

  • Gemeente Schagen, Laan 19 te Schagen. Uitsluitend na telefonische afspraak: 0224 – 21 04 00 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur).

Het dossier is ook beschikbaar via de website van de ANVS: www.anvs.nl.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning inspreken?

Eenieder kan tot en met 13 december 2017 zienswijzen op de ontwerpvergunning indienen. Zienswijzen kunnen schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend:

  • Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij de ANVS, o.v.v. Zienswijze ontwerpvergunning NRG, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.aanvraagnrg@anvs.nl onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerpvergunning NRG’.

  • Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 348 73 64, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Degene die zienswijzen inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve vergunning wordt te zijner tijd openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 348 73 64. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.aanvraagnrg@anvs.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. ontwerpvergunning NRG’.

Naar boven