Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 5 oktober 2017, kenmerk ACM/DE/2017/205566 tot wijziging van de tariefstructuren als bedoeld in artikelen 27 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende Deelmarktgrenzen

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De TarievenCode Elektriciteit wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3.2.3 worden leden c en e vervangen door:

  • c. Tussenspanning (TS) ≥ 25 kV en < 110 kV (met inbegrip van transformator HS/TS)

  • e. Middenspanning (MS) > 1 kV en < 25 kV

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 5 oktober 2017

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend voor wijziging van de Tarievencode Elektriciteit (hierna: TcE). Het voorstel gaat over de deelmarktgrenzen. Deelmarkten zijn de verschillende categorieën waarbinnen een netbeheerder verschillende tarieven en diensten aan kan bieden. De deelmarktgrenzen worden bepaald op basis van onder meer de capaciteit van een aansluiting.

  • 2. In een eerder besluit zijn de deelmarktgrenzen zodanig vastgesteld dat een net met een spanning van 25 kV tot de deelmarkt middenspanning behoort. Voorafgaand aan dat besluit behoorde een dergelijk net tot de tussenspanning. Het besluit van de ACM, noch het voorstel dat Netbeheer Nederland hiervoor had gedaan, had deze wijziging beoogd. Met dit besluit behoort een net met een spanning van 25 kV wederom tot de deelmarkt tussenspanning.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 3. Bij brief van 14 juli 2017 heeft Netbeheer Nederland bij de ACM een voorstel ingediend tot wijziging van de tariefstructuren als bedoeld in artikel 27 van de E-wet. Het voorstel bevat wijzigingen van de TcE.

  • 4. Op grond van de notificatierichtlijn dienen lidstaten ieder ontwerp voor technische voorschriften voor te leggen aan de Europese Commissie. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat als bedoeld in de notificatierichtlijn. Om die reden zullen de voorwaarden in dit (ontwerp)besluit niet in ontwerp ter notificatie worden aangeboden.

III. Het voorstel

  • 5. Netbeheer Nederland geeft aan dat in het voorstel van de codewijziging dat geresulteerd heeft in besluit ACM/DE/2016/203294 en bekendgemaakt is op 6 april 2017, abusievelijk een groter dan gelijk teken is vervangen door een groter dan teken, en een kleiner teken is vervangen door een kleiner en gelijk teken. Hierdoor valt onbedoeld het 25 kV net in de deelmarkt middenspanning. Netbeheer Nederland stelt in haar voorstel voor dit te corrigeren.

  • 6. Netbeheer Nederland heeft het voorstel vastgesteld en besproken met representatieve organisaties tijdens een overleg van het gebruikersplatform elektriciteits- en gastransportnetten op 29 juni 2017. De aanwezige representatieve organisaties hadden geen opmerkingen bij het voorstel. Een verslag van het overleg is derhalve niet als bijlage bij het voorstel gevoegd.

IV. Beoordeling

  • 7. De ACM is van mening dat het niet de intentie was in haar besluit ACM/DE/2016/203294 om netten van 25 kV van deelmarktgrens tussenspanning over te hevelen naar middenspanning. Daarom corrigeert de ACM deze onbedoelde wijziging in dit besluit.

  • 8. De ACM ziet geen strijd met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de E-wet.

Naar boven