Ontwerp ontheffing Wet natuurbescherming (rectificatie) en ontwerp-watervergunning ten behoeve van Windpark Avri, gemeente Geldermalsen

Logo Geldermalsen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen maken, overeenkomstig artikel 3.31 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerp van de ontheffing Wet natuurbescherming en het ontwerp van de watervergunning met de daarbij behorende stukken gelijktijdig met ingang van vrijdag 20 oktober 2017 ter inzage liggen. Beide besluiten hebben betrekking op de beoogde realisatie van windpark Avri.

Het ontwerp van de ontheffing Wet natuurbescherming is eerder door de provincie Gelderland voor zes weken ter inzage gelegd. Hiervan is kennisgeving gedaan in het Provinciaal Blad van 19 juli 2017, nummer 3135. Gebleken is dat met die kennisgeving niet is voldaan aan de wettelijke eisen op dit punt. Het ontwerp van de ontheffing ligt dan ook opnieuw, maar nu tezamen met het ontwerp van de watervergunning, ter inzage. Diegenen die al een zienswijze hadden ingediend tegen het ontwerp van de ontheffing Wet natuurbescherming zijn door de provincie Gelderland schriftelijk geïnformeerd.

Toelichting op de stukken

De gemeente Geldermalsen heeft medewerking toegezegd aan de realisatie van een windpark van drie windturbines op het terrein van Grondstoffenpark Rivierenland (Avri), gelegen aan de Meersteeg 15 te Geldermalsen. Voor dit project is eerder het bestemmingsplan vastgesteld en de omgevingsvergunning verleend.

In deze fase van de gecoördineerde procedure gaat het om de volgende twee ontwerpbesluiten:

Ontwerp ontheffing Wet natuurbescherming

Voor de realisatie en exploitatie van het windpark is een ontheffing ingevolge de Wet natuurbescherming nodig. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 13-10-2017 besloten dat de gevraagde ontheffing kan worden verleend. Het ontwerp van de ontheffing Wet natuurbescherming ligt, tezamen met de daarbij behorende stukken, waaronder de aanvraag, ter inzage.

Ontwerp watervergunning

Voor de realisatie van het windpark en de daarbij horende voorzieningen is een watervergunning vereist van waterschap Rivierenland als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet. Het waterschap heeft op 13-10-2017 besloten dat de watervergunning kan worden verleend. Het ontwerp van de watervergunning ligt, tezamen met de daarbij behorende stukken, waaronder de aanvraag, ter inzage.

Relatie coördinatiebesluit

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening (coördinatieprocedure) en het daarop gebaseerde besluit van de gemeenteraad van Geldermalsen van 25 oktober 2016 maken het mogelijk dat diverse procedures ten behoeve van windpark Avri gelijktijdig kunnen worden doorlopen. Tevens hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland op 31 mei 2016 in het kader van de Elektriciteitswet 1998 besloten dat de gemeente Geldermalsen de bevoegde  instantie is voor windpark Avri.

Omdat voor de realisatie van windpark Avri meerdere besluiten nodig zijn, worden om die reden de besluiten gecoördineerd behandeld. Eerder hebben de verleende omgevingsvergunning en het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan gecoördineerd ter inzage gelegen. De ontwerp-ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming en het ontwerp van de watervergunning, die nu gecoördineerd ter inzage worden gelegd, vormen de tweede tranche in de gecoördineerde procedure.

De coördinatieprocedure is ook van toepassing op de beroepsprocedure(s).

Inzagetermijn

Het ontwerp van de ontheffing Wet natuurbescherming en het ontwerp van de watervergunning liggen, tezamen met de daarbij behorende stukken, met ingang van vrijdag 20 oktober 2017 voor zes weken ter inzage, dus tot en met donderdag 30 november 2017.

De ter inzage gelegde stukken kunt u op afspraak inzien bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen (adres: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen). Voor het maken van een afspraak neemt u contact op met de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). U bereikt ze via (0344) 579314 of info@odrivierenland.nl

Zienswijze

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder een schriftelijke zienswijze over de twee ontwerpbesluiten kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.

Ook bestaat de mogelijkheid voor een ieder om gedurende de inzagetermijn een zienswijze mondeling naar voren te brengen. Als u van deze gelegenheid gebruik wilt maken, dan dient u eerst een afspraak te maken via het secretariaat van de afdeling RO (tel. 0345-586611, alleen tijdens kantoortijden).

De gemeente Geldermalsen draagt zorg voor het doorsturen van de ontvangen zienswijzen naar de provincie Gelderland en waterschap Rivierenland (de bevoegde instanties). Verzocht wordt daarom duidelijk aan te geven tegen welk van de twee ontwerpbesluiten uw zienswijze is gericht.

Wij maken u erop attent dat alleen beroep tegen de uiteindelijke besluiten kan worden ingediend als de indiener ook een zienswijze heeft ingebracht tegen de ontwerpbesluiten én men belanghebbende is.

 

Naar boven