VASTGESTELD BESTEMMINGSPLAN GROTE WAAL

Logo Hoorn

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Grote Waal op 11 juli 2017 (NL.IMRO.0405.BPGroteWaal-va01) gewijzigd vastgesteld.

 

Waarom een nieuw bestemmingsplan?

Elke tien jaar moet de gemeente de bestaande bestemmingsplannen actualiseren. Vanwege deze verplichting is een nieuw bestemmingsplan voor Grote Waal opgesteld.

 

Begrenzing van het gebied

De begrenzing van het plangebied wordt in grote lijnen gevormd door de spoorlijn Zaandam-Enkhuizen aan de west- en noordzijde, de Westersingel, de Weel en de Zuiderkruisstraat aan de oostzijde en de Westerdijk, die loopt langs het Hoornse Hop c.q. Markermeer, aan de zuidzijde.

 

Doel van het nieuwe bestemmingsplan

In het bestemmingsplan wordt de bestaande situatie vastgelegd. Ook zijn de aangepaste bouwvlakken voor de vijf nieuwe woongebouwen aan de Siriusstraat en de daarop aangepaste woonomgeving opgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan.

 

Wijzigingen

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • 1.

    Het opnemen van vijf bouwvlakken voor nieuwe woongebouwen aan de Siriusstraat.

  • 2.

    Een aanpassing van de openbare ruimte rond de Siriusstraat.

  • 3.

    Het vervallen van de wijzigingsbevoegdheid op de bestemming Groen achter de Siriusstraat.

  • 4.

    Een wijzigingsbevoegdheid voor de bestemming Bedrijf-Opslag om deze te kunnen wijzigen in Verkeer-Verblijf in verband met de toekomstige aanleg van een parkeerterrein achter de Siriusstraat.

  • 5.

    Het opnemen van een dubbelbestemming voor de 50kV-kabelverbinding langs de spoorlijn Hoorn-Amsterdam.

  • 6.

    Het toevoegen van het begrip kunstwerken.

  • 7.

    Het toevoegen van nutsvoorzieningen aan de bestemmingen: Groen, Verkeer, Verkeer-Railverkeer en Verkeer-Verblijf.

  • 8.

    Het toevoegen van speelvoorzieningen aan de bestemming Verkeer-Verblijf.

  • 9.

    Het opnemen van de nieuwe zuidwestelijke plangrens in verband met een grenscorrectie.

  • 10.

    Het opnemen van de feitelijke situatie van de openbare ruimte in het Sterflatgebied.

  • 11

    Het opnemen van de nieuwe plattegrond van winkelcentrum de Grote Beer op de verbeelding.

  • 12

    Wijzigen van de bestemming van de openbare ruimte achter de woningen Oliemolen 105-120 van Wonen naar het feitelijk gebruik Verkeer-Verblijf.

 

Ter inzage

Het bestemmingsplan, de bijbehorende stukken en het vaststellingsbesluit liggen van dinsdag 24 oktober tot en met maandag 4 december 2017 voor iedereen ter inzage in het stadhuis. Ook zijn ze te bekijken op de website van de gemeente Hoorn (www.hoorn.nl) en op landelijke voorziening (www.ruimtelijkeplannen.nl).

 

Indienen van beroep

Binnen de periode van terinzageligging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep kan worden ingediend door een belanghebbende die:

- tijdig bij de gemeenteraad een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

- aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om een zienswijze bij de gemeenteraad in te dienen;

- het niet eens is met de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Een beroepsschrift dient te worden gestuurd naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een beroepsschrift kan ook digitaal, via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht worden ingediend. Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) vereist.

 

Inwerkingtreding

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

 

Verzoek om een voorlopige voorziening

Degene die tijdig beroep instelt, kan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening of schorsing van het besluit tot vaststelling van het bestemminsplan. Indien dit verzoek binnen de beroepstermijn wordt ingediend, schorst dit de inwerkingtreding van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het verzoek om een voorlopige voorziening kan schriftelijk dan wel digitaal worden verstuurd naar voornoemd adres van de Raad van State. Voor het indienen van een beroepschrift en/of verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

 

Crisis- en herstelwet

Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat heeft onder meer een versnelling van de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tot gevolg.

 

 

Naar boven