Gemeente Etten-Leur –Verkeersbesluit voetgangersoversteekplaats Withofstraat

Logo Etten-Leur

Burgemeester en wethouders van Etten-Leur,

gelet op

hetgeen ten aanzien van verkeersbesluiten in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw) is bepaald, alsmede op de bepalingen ter zake van de Algemene wet bestuursrecht;

overwegende dat

  • de in dit verkeersbesluit genoemde wegen, wegen zijn als bedoeld in artikel 18, lid 1 onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;

  • deze wegen in beheer zijn bij de gemeente Etten-Leur;

  • op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 Babw genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

het uit een oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of de functie van objecten of gebieden;

gewenst is om:

een voetgangersoversteekplaats in te richten op de Withofstraat.

Motivering

Eind februari 2016 opent langs de Kerkwerve de nieuwe brede school de 4 Heemskinderen. Hier komt naast een basisschool ook een kinderdagverblijf en een wijkcentrum.

De 4 Heemskinderen was eerst gelegen aan de Banakkerstraat. Deze straat ligt centraler in een woonwijk. De Kerkwerve maakt onderdeel uit van een wijkontsluitende route tussen de Bisschopsmolenstraat en de Couperuslaan. Kinderen steken een nu drukkere route over naar school. Om deze route beter zichtbaar te maken en ook om de veiligheid van de kinderen te vergroten is het wenselijk een voetgangersoversteekplaats aan te brengen over de Withofstraat aan de zijde van de Nieuwe Kerkstraat. Over de Kerkwerve aan de zijde met de A.M. de Jongstraat is al een voetgangersoversteekplaats aanwezig. De vormgeving van deze oversteekplaats passen we aan.

Een voetgangersoversteekplaats brengen we aan op plaatsen waar veel voetgangers oversteken. Niet alleen schoolkinderen maken gebruik van deze oversteekplaats. Ook bezoekers van het winkelgebied van de Kerkwerve en aan het wijkcentrum steken hier over. Dit is daarom een logische oversteeklocatie om te markeren. Om de oversteekplaats beter op te laten vallen komt er een fel gele achtergrond achter de borden.

De aanleg van de voetgangersoversteekplaatsen is besproken met de school. De school is aangemeld voor het Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL).

Belangenafweging

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat door bovengenoemde maatregelen belanghebbenden onevenredig worden benadeeld, noch dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie ontstaat.

gehoord

Overeenkomstig artikel 24 Babw overleg is gepleegd met verkeersfunctionaris de heer H. Tuerlings, Verkeersadviseur Eenheden Hart van Brabant en de Baronie, namens de korpschef.

besluiten

conform bijgaande en bij dit besluit behorende situatietekening:

Etten-Leur, 1 februari 2017

Situatietekening

Mededelingen

Ter inzage legging

Het verkeersbesluit en de daarbij behorende tekening liggen gedurende 6 weken na de openbare bekendmaking voor een ieder ter inzage in het informatiecentrum in de publiekshal van het Stadskantoor.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan eenieder wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit dient te gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Etten-Leur, Postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt en de gronden van het bezwaar.

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Tegelijk met het bezwaarschrift en gedurende de behandeling daarvan kan bij de voorzieningenrechter (Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, Postbus 90.006, 4800 PA Breda) een verzoek om voorlopige voorziening, waaronder schorsing, worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Naar boven