Bestemmingsplan Bocage, herziening 2017 en exploitatieplan Bocage, 1e herziening

Logo Echt-Susteren

Op 28 september j.l. heeft de raad besloten het bestemmingsplan Bocage, herziening 2017 en het exploitatieplan Bocage, 1e herziening vast te stellen.

 

Het bestemmingsplan Bocage, herziening 2017 betreft de planologisch-juridische regeling voor het realiseren van maximaal 215 woningen in een groene , dorpse en eigentijdse setting. Het plan voorziet  in een gedifferentieerd woningaanbod en komt tegemoet aan de behoefte aan ruime bouwkavels en vrije sectorbouw.

Voor de realisatie van het plan hebben de gemeente Echt-Susteren en Hurks vastgoedontwikkeling BV het samenwerkingsverband Grondexploitatiemaatschappij Bocage (GEM Bocage) opgericht.

 

Het bestemmingsplan Bocage, herziening 2017 is vastgesteld om op meerdere plaatsen strakke architectuur toe te staan tot maximaal drie lagen. Ook wordt de voorgeschreven maximale breedte per woning losgelaten. Behalve de flexibiliteit in architectuur zal ook het aantal woningen per deelgebied gewijzigd moeten kunnen worden door het college. Het totaal aantal woningen van 215 mag evenwel niet overschreden worden. De oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur, zoals in het bestemmingsplan Bocage opgenomen, blijft hierbij overeind.

Vanwege de lange doorlooptijd van de gebiedsontwikkeling en de veranderingen in de markt, die tussentijds kunnen optreden, is het wenselijk om meer flexibiliteit in te bouwen in het bestemmingsplan. 

Ook heeft de raad de eerste actualisatie van het bijbehorende exploitatieplan vastgesteld. Het gaat hier niet om een structurele wijziging van het exploitatieplan: het nieuw vastgestelde exploitatieplan Bocage, 1e herziening kent dezelfde uitgangspunten als het vorige exploitatieplan, enkele de kosten en opbrengsten zijn naar de huidige stand geactualiseerd.

 

Verdere procedure

Het vastgestelde bestemmingplan en geactualiseerde exploitatieplan liggen vanaf 13 oktober 2017 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55 in Echt en wel op maandag van 9.00 uur tot 20.00 uur, op woensdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur. Daarnaast kunnen de plannen via de website van de gemeente Echt-Susteren (www.echt-susteren.nl) en via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl worden ingezien.

 

Beroep

Gedurende de inzagetermijn kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage:

 

  • a.

    belanghebbenden, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;

  • b.

    belanghebbenden, die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze bij de gemeenteraad in te dienen;

  • c.

    belanghebbenden, die beroep instellen tegen de wijzigingen, die de raad bij vaststelling heeft aangebracht.

Zij die beroep instellen kunnen gedurende de genoemde termijn ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van deze Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de inwerkingtreding opgeschort totdat op dat verzoek is beslist.

 

Echt-Susteren, 12 oktober 2017

Naar boven