Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit geslotenverklaring dorpscentrum Uithoorn i.v.m. jaarlijkse Sinterklaasintocht

Logo Uithoorn

Kenmerk Uithoorn, zaaknummer 2017 - 053949

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn;

Formeel kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Motivering

Jaarlijks vindt op de eerste zaterdag na Sint Maarten (11 november) de Sinterklaasintocht plaats in het dorpscentrum van Uithoorn, tussen 08.00 en 12.00 uur. Tijdens het evenement worden veel bezoekers verwacht.

Uit het oogpunt om zoveel mogelijk de veiligheid op de weg te waarborgen en weggebruikers te beschermen (art 2, lid 1 a en b Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om de betreffende wegen (het Amstelplein vanaf de kruising met Schans 1, de Dorpsstraat, het Marktplein en de Wilhelminakade tot de kruising met de Stationsstraat) gesloten te verklaren voor alle bestuurders door middel van het plaatsen van het bord C1 van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990 en dranghekken. Parkeren op genoemde straten is dan tevens niet toegestaan.

 

Belangenafweging

Voor het houden van dit evenement, evenals bij het verlenen van de vergunning voor dit evenement, zijn de belangen van de aanvrager van het evenement afgewogen tegen onder meer de belangen van de ondernemers die gevestigd zijn binnen het gebied waar evenement wordt gehouden. Hierbij is besloten dat het tot het te verwachten ondernemersrisico behoort dat ten behoeve van incidentele evenementen of gebeurtenissen de weg geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt voor een bepaalde tijd. De betreffende ondernemers kunnen hiermee rekening houden. Bereikbaarheid van woningen van het gebied is gegarandeerd als ook de bereikbaarheid voor nooddiensten. Het belang van de veiligheid op de weg voor bezoekers van het evenement wordt in dit geval zwaarder gewogen dan de tijdelijke beperking in bereikbaarheid voor alle verkeer.

 

Doel

De intocht van Sinterklaas trekt jaarlijks vele bezoekers die de aankomst van Sinterklaas door het Dorpscentrum van Uithoorn zullen volgen. De stoet verplaatst zich hierbij veelal te voet over de rijbaan. Door het instellen van een tijdelijke geslotenverklaring op de genoemde straten wordt de veiligheid van bezoekers, waaronder vele kinderen, aan het evenement gewaarborgd.

 

BESLUIT

Door het plaatsen van borden C1 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en dranghekken, jaarlijks op de eerste zaterdag na 11 november tussen 08.00 en 11.00 uur het Amstelplein vanaf de kruising met Schans 1, de Dorpsstraat, het Marktplein en de Wilhelminakade tot aan de kruising met de Stationsstraat gesloten te verklaren in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee conform de bij de besluit behorende afbeeldingen.

 

 

Uithoorn, 10 oktober 2017

namens dezen,

M. Kooymans

Afdelingshoofd

Afdeling Buurt, Uitvoeringsorganisatie Duo+

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • 1.

    naam en adres,

  • 2.

    datum bezwaarschrift,

  • 3.

    omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,

  • 4.

    de reden(en) waarom u bezwaar maakt,

  • 5.

    schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,

  • 6.

    (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.

Naar boven