Besluit van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 oktober 2017, nr. VO/1256278, houdende wijziging van het Besluit vaststelling beleidsregels vrijroosteren leraren 2017–2019 in verband met het verruimen van de mogelijkheden om voor subsidie in aanmerking te komen en het schrappen van de voorwaarde dat subsidieontvangers geen andere subsidies mogen ontvangen die voortvloeien uit het actieplan ‘Gelijke kansen in het onderwijs’

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit vaststelling beleidsregels vrijroosteren leraren 2017–2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan de bijlage, onderdeel ‘Verdeelregels voor subsidies’, wordt aan het slot een nieuwe alinea toegevoegd, luidende:

Indien na de loting blijkt dat de twintig bevoegde gezagen het subsidieplafond gezamenlijk niet uitputten, kan de Minister binnen dezelfde loting met inachtneming van dezelfde lotingregels bepalen dat meer bevoegde gezagen in aanmerking komen voor subsidie, totdat het subsidieplafond is bereikt.

B

In de bijlage, onderdeel ‘Hoogte van de subsidie’, worden de volgende zinnen geschrapt: ‘Het is niet mogelijk om voor meerdere subsidies voortvloeiend uit het actieplan in aanmerking te komen. Dit omdat effectmeting binnen alle pilots centraal staat.’

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Het Besluit vaststelling beleidsregels vrijroosteren leraren 2017–2019 (hierna: de Beleidsregel) is op 17 juni 2017 in werking getreden. In de Beleidsregel staan de criteria en regels voor het verstrekken van subsidie aan scholen om mee te doen aan een pilot in het kader van het actieplan ‘Gelijke kansen in het onderwijs’. Bij nader inzien is het voor de onderwijspraktijk wenselijk om de Beleidsregel op twee punten te wijzigen.

In de eerste plaats blijkt uit een voorlopige inventarisatie van de subsidieaanvragen dat subsidieaanvragers geen behoefte hebben aan het maximaal beschikbaar gestelde subsidiebedrag. Dit betekent dat het subsidieplafond mogelijk niet wordt bereikt. De wijziging van de Beleidsregel maakt het mogelijk om extra aanvragen toe te kennen. Met inachtneming van dezelfde lotingsregels kunnen binnen dezelfde loting meer besturen in aanmerking komen voor subsidie tot het subsidieplafond is bereikt.

In de tweede plaats is het bij nader inzien onwenselijk gebleken om geen subsidie te verstrekken aan scholen die in het kader van het actieplan ‘Gelijke kansen in het onderwijs’ al een andere subsidie ontvangen. Scholen zijn bereid om breed in te zetten op het actieplan en diverse initiatieven te ontplooien. Om hen in staat te stellen ook subsidie aan te vragen om leraren vrij te roosteren, is de anticumulatiebepaling geschrapt.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven