Gecoördineerd vastgesteld wijzigingsplan ‘1e wijziging Binnenstad (Mariënhage)’ en omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van Mariënhage

Logo Eindhoven

Burgemeester en wethouders van Eindhoven maken bekend dat vanaf 5 oktober 2017 tot en met 16 november 2017 ter inzage liggen:

  • 1.

    het op 26 september 2017 door de burgemeester en wethouders van Eindhoven gewijzigd vastgestelde wijzigingsplan 1e wijziging Binnenstad (Mariënhage). Het wijzigingsplan heeft betrekking op het toevoegen van het gebruik als horeca aan de bestemming – Gemengd -3- zoals vervat in het bestemmingsplan Binnenstad, waardoor de vestiging van onder andere een hotel, restaurant en brasserie in de monumentale gebouwen van Mariënhage mogelijk wordt. Het plangebied ligt in de zuidoosthoek van het centrum van de gemeente Eindhoven en is een samenhangend complex bestaande uit een klooster, kerk, voormalig schoolgebouw Augustinianum, studentenkapel en omliggende tuinen. Aan de noordzijde grenst het plangebied aan de Augustijnendreef, aan de oostzijde aan het 'Pad Mariënhage' en de Dommel, aan de zuidzijde de Kanaalstraat en aan de westelijke zijde de Tramstraat en het plein voor de Augustijnenkerk;

  • 2.

    de op 26 september 2017 gewijzigd verleende omgevingsvergunning (zaaknummer V17/28609) voor de herontwikkeling van het complex Mariënhage, meer in het bijzonder het project herbestemmen van het Augustianium en Paterskerk tot hotel/congres/ceremonie-ruimte en het plaatsen van een nieuwe aanbouw op het perceel kadastraal bekend gemeente Eindhoven, sectie C, nummer 1875, 1969, 2012 en 2013 en plaatselijk bekend Kanaalstraat 4 t/m 8 en Tramstraat.

 

De gewijzigde vaststelling van het wijzigingsplan voorziet met name in redactionele aanpassingen ter verduidelijking van de regels, te weten:

  • 1.

    aan onderdeel A. Toepassingsverklaring is aan de bullit toegevoegd: zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 20 augustus 2013;

  • 2.

    aan 1.3 wordt toegevoegd: zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 20 augustus 2013;

  • 3.

    artikel 11.1 lid i wordt gewijzigd in artikel 11, lid 11.1, onder i.

 

De wijzigingen in het besluit omgevingsvergunning betreffen:

aan de omgevingsvergunning is het volgende toegevoegd:

  • 1.

    onder de activiteit BOUWEN is toegevoegd dat een afwijking wordt verleend van het verbod om te bouwen op gronden die zijn aangewezen als archeologisch monument/archeologisch waardevol gebied. Voorwaarde is wel dat de voorschriften in acht worden genomen die ook gelden voor het uitvoeren van (aanleg)werkzaamheden (grondbewerkingen) in een dergelijk gebied;

  • 2.

    onder de activiteit GEBRUIK IN STRIJD MET HET BESTEMMINGSPLAN is aan het bepaalde dat de vergunning wordt verleend conform artikel 2.1, lid 1, sub c en 2.12, lid 1 , sub a, onder 2 van de Wabo; toegevoegd: juncto artikel 4, lid 1 van Bijlage II van het Bor;

  • 3.

    onder de activiteit WIJZIGEN VAN EEN RIJKSMONUMENT is de voorwaarde geschrapt dat de door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed negatief beoordeelde onderdelen vóór aanvang van de werkzaamheden aan het complex worden weggenomen.

Coördinatieregeling

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening en de gemeentelijke coördinatieverordening maken het mogelijk dat de verschillende besluiten die genomen moeten worden en plannen die vastgesteld moeten worden om een ruimtelijke ontwikkeling mogelijk te maken tegelijk worden voorbereid en bekend gemaakt. De aanvrager heeft op grond van de coördinatieverordening verzocht om naast het vereiste wijzigingsplan ook de ingediende aanvraag om een omgevingsvergunning gecoördineerd te behandelen. Burgemeester en wethouders hebben hiertoe op 20 juni 2017 besloten.

Inzage

Zowel het vastgestelde wijzigingsplan 1e wijziging Binnenstad (Mariënhage) als de verleende omgevingsvergunning kunt u inzien op het Inwonersplein (Stadskantoor), Stadhuisplein 10, Eindhoven. De openingstijden van het Inwonersplein zijn maandag t/m vrijdag van 09.00-13.00 uur.

Daarnaast kunt u het vastgestelde wijzigingsplan bekijken via:

- de gemeentelijke website http://www.eindhoven.nl/bestemmingsplannen

- de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. De directe link is: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0772.80298-0301.

De bronbestanden kunt u vinden via: www.eindhoven.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0772.80298-/NL.IMRO.0772.80298-0301/

De verleende omgevingsvergunning is niet op de hierboven genoemde gemeentelijke en de landelijke website beschikbaar. Deze stukken liggen wel digitaal ter inzage (zaaknummer V17/28609) bij het Inwonersplein in het Stadskantoor.

Beroep

Vanaf vrijdag 6 oktober 2017 tot en met donderdag 16 november 2017 kan beroep worden ingesteld tegen het (gecoördineerd voorbereide) gewijzigd vastgestelde wijzigingsplan en/of de verleende omgevingsvergunning door:

  • 1.

    een belanghebbende die op tijd een zienswijze tegen het ontwerp-wijzigingsplan en/of de ontwerp-omgevingsvergunning heeft ingediend;

  • 2.

    een belanghebbende die bezwaren heeft tegen de vastgestelde wijzigingen in het wijzigingsplan en/of de omgevingsvergunning;

  • 3.

    een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om tijdig een zienswijze tegen het ontwerpwijzigingsplan en/of de ontwerp-omgevingsvergunning in te dienen.

Wij verzoeken u om duidelijk aan te geven of uw beroep betrekking heeft op het wijzigingsplan en/of de omgevingsvergunning.

Een beroepschrift moet worden ingediend bij Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20.019, 2500 EA Den Haag.

Voorlopige voorziening en inwerkingtreding

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. De besluiten tot vaststelling van het wijzigingsplan en tot verlening van de omgevingsvergunning treden in werking met ingang van vrijdag 17 november 2017. Om dit te voorkomen kan de belanghebbende die een beroepschrift heeft ingediend, binnen de beroepstermijn verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. Dit kan door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20.019, 2500 EA Den Haag.

De voorzieningenrechter kan een voorlopige voorziening pas treffen ingeval sprake is van onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen. Als een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, wordt de inwerkingtreding van het bestreden besluit (wijzigingsplan en/of omgevingsvergunning) uitgesteld totdat op dat verzoek is beslist.

 

Eindhoven 4 oktober 2017

Naar boven