Kennisgeving publicatie Notitie Reikwijdte en Detailniveau World Food Center

Logo Ede

Zaaknummer 74451

Op grond van art. 7.27 Wet milieubeheer

 

Burgemeester en wethouders van Ede maken ingevolge artikel 7.27 van de Wet milieubeheer bekend dat het concept van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) World Food Center (WFC) , voor het realiseren van het WFC , ter inzage wordt geleg. Eenieder kan een zienswijze indienen op deze notitie.

Inzage

U kunt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en de daarbij behorende stukken van donderdag 5 oktober tot en met woensdag 15 november 2017 (digitaal) inzien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in Raadhuis Publiekszaken, Raadhuisplein 3 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (088) 116 9900.

Aanleiding

Momenteel wordt een structuurvisie voorbereid voor de realisatie van het World Food Center op een deel van het voormalig kazerneterrein in Ede. Het gaat om het gebied ‘Maurits zuid’, nabij rond de Maurits- en Frisokazernes.

Het WFC bestaat uit verschillende functies, waarvan de Experience de meest opvallende is. De Experience betreft een attractie waar bezoekers alles over voedsel beleven. Het levert een belevingsplek op met ruimte voor onder meer educatie, wetenschap en entertainment. Op termijn wordt een bezoekersaantal van naar schatting 350.000 mensen verwacht. Op grond van het Besluit milieueffectrapportage (Bijlage, D10), dient dan een milieueffectrapportage te worden doorlopen.

In de directe omgeving van de Experience is ruimte voor foodgelieerde bedrijven en kennisinstellingen om zich te vestigen en etaleren voor bezoekers. Samen met woningen, hotel, congres, horeca, detailhandel, cultuur, onderwijs en health vormen zij rond de kazernegebouwen de gebiedskern van een nieuw levendig en gemengd stadsgebied. Het gebied ten oosten van de kazernegebouwen vult zich met kantoren, bedrijven en woningen. Het geheel van de gebiedsontwikkelingen heet het World Food Center.

Op voorhand zijn negatieve effecten op het nabijgelegen Natura 2000-gebied (‘De Veluwe’) niet uit te sluiten. Daarom dient een Passende Beoordeling te worden opgesteld. Artikel 7.2a, lid 1, van de Wet milieubeheer bepaalt dat in zo’n geval (ook) een milieueffectrapportage moet worden doorlopen.

De opbrengst van de milieueffectrapportage is het milieueffectrapport (MER). Hierin worden de milieueffecten van een project in kaart gebracht en afgewogen. Het MER wordt tevens gebruikt bij het opstellen van toekomstige bestemmingsplannen voor het gebied.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De eerste stap in de milieueffectrapportage is het afbakenen van de onderzoekskaders. Dit gebeurt nu in de ter inzage gelegde Notitie Reikwijdte en Detailniveau WFC. In deze notitie wordt onder meer de voorgenomen activiteit (ontwikkeling WFC) beschreven (hoofdstuk 2). Vervolgens wordt beschreven welke milieueffecten worden onderzocht, én op welke wijze deze effecten zullen worden beoordeeld (hoofdstuk 3 NRD).

Zienswijze en meer informatie

Iedereen kan een zienswijze geven op de inhoud van de NRD en aangeven wat naar zijn of haar mening in het milieueffectrapport moet worden onderzocht.

De wettelijke adviseurs en enkele betrokken overheids- en maatschappelijke organisaties worden apart gevraagd een advies over de NRD uit te brengen. De commissie voor de m.e.r. wordt in een latere fase om advies gevraagd.

Op basis van de ingebrachte zienswijzen wordt de definitieve versie van de NRD vastgesteld door het college. Daarbij wordt een zienswijzenota opgesteld, waarin wordt aangegeven of, en zo ja op welke manier de definitieve NRD is aangepast naar aanleiding van de verschillende zienswijzen.

Tijdens de inzageperiode kunt u een schriftelijke zienswijze over het plan sturen aan de gemeenteraad, postbus 9024, 6710 HM Ede t.a.v. mevrouw J. Koster. Het indienen van een elektronische zienswijze, bijvoorbeeld per e-mail, is niet mogelijk.

Voor meer informatie of om uw zienswijze mondeling door te geven kunt u een afspraak maken met Jeanny Koster, werkzaam bij de afdeling Ruimtelijke Projecten. Zij is bereikbaar per e-mail: jeanny.koster@ede.nl en per telefoon op (0318) 26 72 87.

 

Naar boven