BEKENDMAKING VOORBEREIDING BESTEMMINGSPLAN

Logo Terneuzen

(ARTIKEL 1.3.1. BESLUIT RUIMTELIJKE ORDENING)

In maart 2016 heeft Gasunie Transport Services samen met onder andere het Ministerie van EZ, Provincie Zeeland, Zeeland Seaports, Dow Benelux B.V, ICL-IP Terneuzen B.V., Yara Sluiskil B.V, en NV Ecnomische Impuls Zeeland een Green Deal gesloten voor waterstofsymbiose in de Delta Regio (Zeeuws Vlaanderen). Deze Green Deal heeft als doel te komen tot uitwisseling van waterstof tussen de genoemde bedrijven. Dit levert een aanzienlijke milieuwinst op door besparing van energie, reductie CO2 uitstoot en het verbeteren van externe veiligheid.

Voor de uitwisseling van waterstof zal grotendeels gebruik worden gemaakt van een bestaande niet in gebruik zijnde aardgasleiding (A-530-11). Daarnaast zal er vanaf het meet- en regelstation Axel tot aan Yara een nieuwe stuk leiding worden aangelegd van ca 685 m.

De gemeente Terneuzen heeft ten behoeve van het project Waterstofsymbiose 3 ruimtelijke plannen in voorbereiding. Het betreft Terneuzen waterstofleiding Beheersverordening Dow, Mosselbanken en Logistiek Park, 1ste wijziging, Terneuzen waterstofleiding  Beheersverordening Oostelijke Kanaaloever, 3de wijziging en Terneuzen waterstofleiding Facetherziening bestemmingsplannen. De reden waarom er voor 1 project 3 ruimtelijke plannen nodig zijn houdt verband met het feit dat de leiding door een gebied loopt waar verschillende ruimtelijke plannen gelden. Deze plannen moeten allemaal worden aangepast.

Wat is een bestemmingsplan / beheersverordening ?

In een bestemmingsplan of beheersverordening wordt bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. Er staat in hoe je bestaande gebouwen mag gebruiken. Hierdoor wordt duidelijk waar er bijvoorbeeld woningen, winkels, horeca en bedrijven mogen komen. Ook blijkt uit het plan hoe groot gebouwen mogen zijn.

Een bestemmingsplan/beheersverordening stelt regels voor de leefomgeving. Zo wordt hier bijvoorbeeld in geregeld dat er midden in een woongebied geen (nieuwe) hinderlijke bedrijven zijn toegelaten. Een bestemmingsplan/beheersverordening biedt rechtszekerheid. Zo kan iemand die zijn huis wil uitbreiden in het bestemmingsplan zien of dit mogelijk is. Ook blijkt hier uit wat de buren kunnen bij- en/of aanbouwen.

Voor wie geldt het bestemmingsplan/beheersverordening?

Het bestemmingsplan/beheersverordening geldt voor iedereen die in het plangebied woont of hier eigendommen heeft. Het plan geldt voor langere tijd (10 jaar).

Meedenken over het bestemmingsplan / beheersverordening ?

De gemeenteraad neemt het uiteindelijke besluit over de ruimtelijke plannen die voor dit project moeten worden gemaakt. Om tot een goed besluit te komen, vinden wij het belangrijk om van te voren te weten wat u ervan vindt. Wij vragen u desgewenst mee te denken over de plannen.

Wij verwachten bovengenoemde plannen eind 2017 of begin 2018 als ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen. Op dat moment kunt u een formele zienswijze indienen. Op dit moment zijn de plannen in concept ter beoordeling voorgelegd aan diverse instanties. Zij hebben hiervoor de tijd tot 27 oktober 2017. ndien u deze concepten wilt inzien kun u dat doen door voor 27 oktober 2017 een afspraak te maken met de hieronder vermelde contactpersoon of kunt u onze website raadplegen http://www.terneuzen.nl/Inwoners_Terneuzen/Wonen/Bestemmingsplannen.

Reageren en vragen?

Voor reacties en vragen kunt u terecht bij Annemarie Arens van het team Planvorming. (telefoonnummer 14 0115 of e-mail wro@terneuzen.nl).

Terneuzen, 4 oktober 2017

Burgemeester en Wethouders van Terneuzen,

De secretaris, De burgemeester,

JG Princen J.A.H. Lonink

Naar boven