Verkeersbesluit instellen tweerichtingen fietspad Torenlaan Baarn

Logo Baarn

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE BAARN,

VASTSTELLEN BEVOEGDHEID.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van het mandaatbesluit van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2016 is de teammanager Beheer Ruimte/Omgeving gemandateerd dit verkeersbesluit te ondertekenen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT.

Op basis van het collegeprogramma 2015-2018 - en het uitvoeringsprogramma van het Gemeentelijk Verkeer- en VervoersPlan (GVVP) 2012-2016 - is door de gemeente Baarn een tienpuntenplan opgesteld. Met dit plan wordt beoogd knelpunten, die er zijn op verkeersgebied, aan te pakken. Eén van de punten binnen dit plan betreft het fietspad aan de oostzijde van de Torenlaan voor zover gelegen tussen de Javalaan en de Wijkamplaan. Dit (eenrichting)fietspad wordt in de bestaande situatie in tweerichtingen bereden en is op dit moment nog niet voor het gebruik in tweerichtingen ingericht. Het tweerichtingen gebruik vindt vooral plaats omdat er twee middelbare scholen aan deze zijde van de Torenlaan zijn gevestigd. Het fietspad aan de oostzijde van de Torenlaan is vanaf de Wijkamplaan in zuidelijke richting al wel ingericht - en aangewezen - als tweerichtingen verplicht fietspad. Nu wordt in het kader van het tienpuntenplan ook het oostelijk gelegen fietspad Torenlaan, gedeelte tussen Javalaan en Wijkamplaan, heringericht tot tweerichtingen verplicht fietspad. Het fietspad wordt tevens verbreed om het tweerichtingen gebruik op een veilige manier mogelijk te maken. Dit maakt het voor fietsers komende vanuit de richting Javalaan mogelijk om zonder extra oversteekbewegingen richting de middelbare scholen te rijden die aan de Torenlaan 81 en 83 (oostzijde Torenlaan) zijn gelegen. In het ontwerp is ook de locatie waar het nieuwe fietspad aansluit op de Javalaan aangepast. Aan de andere zijde van de Torenlaan, ter hoogte van de aansluiting Torenlaan – Vondellaan, wordt een doorsteek gerealiseerd om fietsers die richting Vondellaan rijden beter te faciliteren.

 

Vereiste van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

  • Uit het oogpunt van de in artikel 2, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 opgenomen doelstellingen leidt de verkeersmaatregel van het instellen van een tweerichtingen ‘verplicht fietspad’ op de Torenlaan (fietspad oostzijde) - voor zover gelegen tussen de tussen Javalaan en Wijkamplaan - tot: het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het aanpassen van de voorrangssituatie van het fietspad aan de zijde van de aansluiting met de Javalaan en het opheffen van het bestaande fietspad geschiedt ten behoeve van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • dat het aanwijzen van een tweerichtingen ‘verplicht fietspad’ kan plaatsvinden middels het aanbrengen van verkeersborden G11 van het RVV 1990 - en een onderbord waaruit blijkt dat fietsers in tweerichtingen toegestaan zijn - en het aanbrengen van asmarkering om het tweerichtingen gebruik te verduidelijken;

  • dat het aanwijzen van het voorrangskruispunt ter plaatse van de nieuwe aansluiting van het tweerichtingen verplichte fietspad op kruispunt Javalaan kan plaatsvinden door het plaatsen van bord B6 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden;

  • dat het verwijderen van het bestaande fietspad tussen het nieuwe tweerichtingen fietspad en de bestaande aansluiting op Javalaan kan plaatsvinden door het verwijderen van de haaientanden en bord G11 van het RVV 1990.

 

OVERLEG

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met het regionaal politiekorps Utrecht. De politie heeft aangegeven tegen de bovengenoemde verkeersmaatregel geen bezwaar te hebben.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders,

  • I.

    Door middel van het plaatsen van borden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 - en het plaatsen van onderborden waaruit blijkt dat fietsers in tweerichtingen toegestaan zijn – op de Torenlaan (fietspad oostzijde), tussen de aansluiting met de Javalaan en de aansluiting met de Wijkamplaan, een tweerichtingen verplicht fietspad in te stellen.

  • II.

    Door middel van het plaatsen van bord B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 – en het aanbrengen van haaientanden zoals bedoeld in artikel 1 van het RVV 1990 – de aansluiting van het tweerichtingen fietspad Torenlaan op de Javalaan te regelen conform het reeds van kracht zijnde voorrangskruispunt.

  • III.

    Door middel van het verwijderen van bord G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 het bestaande verplichte fietspad tussen het nieuwe tweerichtingen fietspad Torenlaan en de bestaande aansluiting op Javalaan op te heffen.

  • IV.

    Door middel van het verwijderen van haaientanden - zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990 – de middels verkeerstekens ingestelde voorrangsregeling tussen het bestaande fietspad en de rijbaan van de Javalaan op te heffen.

 

 

Baarn, 12-09-2017

 

 

burgemeester en wethouders van Baarn,

namens dezen,

de teammanager Beheer Ruimte/Omgeving

Dit besluit is elektronisch aangemaakt en daarom niet ondertekend.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop het besluit is gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Baarn, Postbus 1003, 3740 BA Baarn.

In spoedeisende zaken kunnen belanghebbenden, zodra het bezwaarschrift is ingediend, de Voorzieningenrechter vragen om een voorlopige voorziening te treffen. U kunt uw verzoekschrift indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen Postbus 16005, 3500 DA, Utrecht. Houdt u er rekening mee dat hieraan kosten verbonden zijn (informatie bij de griffier van de Rechtbank op nummer 088-36 20000).

U kunt uw verzoekschrift ook digitaal bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden

Naar boven