Ontwerpbeschikking Universiteit Maastricht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, BioPartner Center Maastricht B.V., Stichting Maastricht Radiation Oncology Maastro-Clinic en Zuidoost-Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC B.V.), Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 5 oktober 2017 tot en met 15 november 2017 ligt de ontwerpvergunning aan Universiteit Maastricht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, BioPartner Center Maastricht B.V., Stichting Maastricht Radiation Oncology Maastro-Clinic en Zuidoost-Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC B.V.) ter inzage. Tot en met 15 november 2017 kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.

Achtergrond van de beschikking

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht, de Universiteit Maastricht, BioPartner Center Maastricht B.V. en de Stichting Maastro Clinic voeren handelingen uit met stralingsbronnen voor medische toepassingen. Hiervoor beschikken zij over een gezamenlijke Kernenergiewetvergunning met kenmerk 2016/0904-11.

Als aanvulling op de bestaande patiëntenzorg bestaat het voornemen om protonentherapie aan te bieden voor behandeling van kankerpatiënten. Hiervoor wordt in Maastricht, op de locatie ‘complex Randwyck’, een protonenfaciliteit gebouwd.

Voor het uitvoeren van protonentherapie zal gebruik worden gemaakt van een cyclotron. Dit apparaat zal worden beheerd door een speciaal hiervoor opgericht bedrijf: Zuidoost-Nederland Protonentherapie Centrum (ZON-PTC B.V.). Voor het gebruik van een cyclotron is een Kernenergiewetvergunning nodig.

De verschillende partijen op de locatie ‘complex Randwyck’ hebben ervoor gekozen om de vergunning gezamenlijk aan te vragen. De reden hiervoor is dat de protonenfaciliteit wordt gebouwd op een gezamenlijke locatie en dat de zorg die de verschillende aanvragers bieden nauw met elkaar samenhangt. ZON-PTC B.V. zal daarom toetreden tot de Kernenergiewetvergunning als medevergunninghouder.

De onderhavige vergunning wordt verleend onder intrekking van de vergunning met kenmerk 2016/0904-11.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Universiteit Maastricht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, BioPartner Center Maastricht B.V., Stichting Maastricht Radiation Oncology Maastro-Clinic en Zuidoost-Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC B.V.) hebben op 28 april 2017 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 7 en 13 september 2017 nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is met het aangevraagde onder voorwaarden ingestemd. Het aangevraagde betreft het volgende:

  • het verrichten van handelingen met radioactieve stoffen ten behoeve van medische diagnostiek, medische therapie, (medisch-)wetenschappelijk onderzoek (inclusief proefdieronderzoek), bereiding van radiofarmaca, ijk- en referentiedoeleinden en opleidings- en onderwijsdoeleinden binnen de locatie complex Randwyck te Maastricht;

  • het verrichten van handelingen met splijtstoffen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek;

  • het verrichten van handelingen met ioniserende straling uitzendende toestellen ten behoeve van medische diagnostiek, medische therapie, (medisch-)wetenschappelijk onderzoek (inclusief proefdieronderzoek), preventie en vroegdiagnostiek, medisch-juridisch onderzoek, opleidings- en onderwijsdoeleinden en analyse en onderzoeksdoeleinden binnen de locatie complex Randwyck te Maastricht;

  • het verrichten van handelingen met ioniserende straling uitzendende toestellen ten behoeve van medische diagnostiek, (medisch-)wetenschappelijk onderzoek, preventie en vroegdiagnostiek en analyse en onderzoeksdoeleinden binnen de locatie Randwycksingel 35 te Maastricht en

  • het verrichten van handelingen met ioniserende straling uitzendende toestellen ten behoeve van medische diagnostiek, medische therapie, (medisch-)wetenschappelijk onderzoek, opleidings- en onderwijsdoeleinden en onderzoeksdoeleinden binnen de locatie Maastro Clinic Venlo te Venlo.

De vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 23, 24, 25 en 35 van het Besluit stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 5 oktober 2017 tot en met 15 november 2017 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Bezuidenhoutseweg 67 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak van maandag tot en met donderdag: telefoon 070 – 348 73 67 (bereikbaar van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur).

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning inspreken?

Eenieder kan tot en met 15 november 2017 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpvergunning naar voren brengen. Zienswijzen kunnen schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend:

  • Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij de ANVS, o.v.v. ‘Zienswijze Universiteit Maastricht’, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. ‘Zienswijze Universiteit Maastricht’.

  • Mondelinge zienswijzen kunnen tijdens kantooruren worden ingediend bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 73 67, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Wie zienswijzen indient, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd.

Ook van de definitieve vergunning wordt openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 73 67, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. ‘Vraag m.b.t. zienswijze Universiteit Maastricht’.

Naar boven