Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 4 september, nr. IENM/BSK-2017/217047, houdende vaststelling tot geheimverklaring van de opdracht voor de operatie en het onderhoud van het nieuwe regeringsvliegtuig (Boeing BBJ 737 PH-GOV).

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 2.23, eerste lid, onder e, van de Aanbestedingswet 2012,

BESLUIT:

Artikel 1

De opdracht voor de operatie en het onderhoud van het nieuwe regeringsvliegtuig (Boeing BBJ 737 PH-GOV), inclusief tijdelijke vervangende toestellen en inclusief het zorgdragen voor vliegvervoer dat door het regeringsvliegtuig moet worden verricht in de periode totdat het nieuwe toestel gereed is, wordt geheim verklaard in de zin van de Aanbestedingswet 2012.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van plaatsing in de Staatscourant.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

Het regeringsvliegtuig is eigendom van de Staat der Nederlanden en wordt ingezet voor vluchten ten behoeve van het kabinet, leden van het Koninklijk Huis en hun delegaties.

De inzet van het regeringsvliegtuig valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarbij de vluchten en het onderhoud van het regeringsvliegtuig door een marktpartij worden uitgevoerd.

Het is in het algemeen belang dat de veiligheid, de beveiliging en het ongestoord functioneren van de leden van het kabinet, het Koninklijk Huis en hun delegaties gedurende een vlucht met het regeringsvliegtuig zijn gewaarborgd. Aantasting hiervan zou de staatsveiligheid en de democratische rechtsorde alsmede andere belangen van de Staat ernstig kunnen schaden.

Het is daarom noodzakelijk de risico’s die nu of in de toekomst een aantasting zouden kunnen vormen op de veiligheidssituatie van de leden van het kabinet, het Koninklijk Huis en hun delegaties gedurende een vlucht met het regeringsvliegtuig zo veel mogelijk te beperken.

Onder meer moet het risico worden beperkt dat onbevoegden op de hoogte raken van de aard, inhoud en zwaarte van huidige en toekomstige veiligheids- en beveiligingsmaatregelen rondom de inzet van het (nieuwe) regeringsvliegtuig en tijdelijke vervangende toestellen, de vluchtroutes en -bestemmingen alsmede de werkzaamheden aan boord van leden van het kabinet, het Koninklijk Huis en hun delegaties.

Deze risico’s kunnen worden beperkt door geheimverklaring van de opdracht voor de operatie en het onderhoud van het nieuwe regeringsvliegtuig in de zin van de Aanbestedingswet 2012. Dit besluit strekt hiertoe. Met dit besluit wordt voorkomen dat de procedures en werkwijzen rondom het borgen van de veiligheid en beveiliging van het (nieuwe) regeringsvliegtuig bij het in de markt zetten van de opdracht openbaar worden.

Deze risico’s kunnen niet afdoende worden beperkt met minder ingrijpende maatregelen. Ook bij toepassing van een niet-openbare aanbestedingsprocedure zal een grote groep personen en ondernemingen, kennis kunnen nemen van de details van de operatie en het onderhoud van het (nieuwe) regeringsvliegtuig en de veiligheids- en beveiligingsmaatregelen die daaraan zijn verbonden.

Ook wanneer personen en ondernemingen vooraf worden gescreend en worden verplicht tot geheimhouding leidt een dergelijke aanbesteding tot kennis van de veiligheidsmaatregelen bij een te grote groep geïnformeerden. Screening en toezicht op de naleving van geheimhoudingsverplichtingen van een dergelijke grote groep geïnformeerden zou bovendien een buiten proportioneel grote inzet vergen van de dienstenonderdelen die daarmee zijn belast.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven